Strona 1 z 1

Proszę o ocenę projektu

: czwartek, 8 sie 2019, 08:31
autor: teoretyk01
Witam szanownych kolegów.
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Trochę się naczytałem na forum i innych stronach o domowym alkoholu i zamarzyła mi się domowa śliwowica lub nalewka z owoców z ogrodu na własnym spirytusie. Niestety wszystkie projekty jakie widziałem to keg 30 lub 50 litrów rury fi 60 lub więcej a więc spora produkcja a co gorsza koszty kolumn rzędu 2 tys zł. Nie jestem hurtownikiem a dla paru butelek to za duży koszt. Przeglądając różne strony wpadł mi projekt aparaturki z rurek miedzianych gdzie jak myślę wystarczy garnek 5 litrowy i jedna flaszka z jednego grzania. Wszystko z miedzi a więc materiał dostępny można łatwo łączyć i lutować. Projekt zamieszczony jest na stronach fachowców zza wschodniej granicy i jak myślę w tej dziedzinie są obeznani.
Projekt przedstawia rysunek o nazwie schemat budowy. Podłączenie wody i sposób chłodzenia rysunek schemat działania. Po licznych przeczytanych stronach i instrukcjach mam kilka nie rozwiązanych problemów.
1. Czy taka kolumna ustabilizuje się i będzie można otrzymać destylat gotując w 5 litrowym garnku, jak tak to ile można otrzymać destylatu z 5 litrów.
2. Czy wymiary podane przez projektanta są obowiązkowe myślę że można wydłużyć chłodnicę refluksu lub rurę 35mm a może to wpłynie źle na pracę kolumny. Chłodzenie refluksu reguluje się zaworkiem na wężyku dopływowym wody.
3 Czy w takiej kolumnie muszę zastosować jakieś wypełnienie jeżeli już to możliwe jest to tylko w rurze 35 mm.
Bardzo broszę o uwagi doświadczonych fachowców

Re: Proszę o ocenę projektu

: czwartek, 8 sie 2019, 09:12
autor: radius
@teoretyk01, przejrzyj ten temat - miedziany-destylator-do-zbozowek-t7313.html, zwłaszcza pierwsze 3 strony :ok:

Re: Proszę o ocenę projektu

: sobota, 10 sie 2019, 07:41
autor: teoretyk01
Dzięki za wskazówki ale po przeczytaniu nadal mam pytania. Czy rura 35 mm i jej długość będzie dobra czy da się otrzymać produkt dobrej jakości ? Drugie pytanie to czy naczynie do gotowania 5 l wystarczy aby nie było tak że po stabilizacji kolumny nie będzie co destylować albo otrzymam szklankę pogonu ?

Re: Proszę o ocenę projektu

: sobota, 10 sie 2019, 10:15
autor: chprzemo
Pomysł nad większym naczyniem żebyś za chwile nie żałował.
Do garnka 15 czy 20 litrów da się wlać 5 l. a odwrotnie nie ma takiej możliwości- pamiętaj o tym!

Re: Proszę o ocenę projektu

: sobota, 10 sie 2019, 10:43
autor: zzibii
Ja zaczynałem od garnka 8 litrów i 100 cm rury miedzianej 28mm. Można było wyciągnąć do 1 litra spirytusu. Minusem była szybkość czas pracy do 8 godz. Potem był keg 30 i rura 40mm. Teraz mam kega 50 i rurę 60, OLM i buduje bufor. Doświadczenie zdobyte przy wcześniejszych sprzętach bezcenne.

Re: Proszę o ocenę projektu

: niedziela, 25 sie 2019, 06:38
autor: teoretyk01
Szanowni koledzy nie chodzi mi o wielkość naczynia i skalę produkcji. Pytanie moje było bardziej nakierowane na to, czy z takiej instalacji można uzyskać dobry produkt, jeżeli tak to o jakich parametrach czy tylko owocówkę czy też czysty destylat. Jestem zielony w tych rozważaniach i nie wiem czy budować coś takiego. Dużo już się naczytałem na różnych forach, ale dokładnego opisu działania takiej kolumny nie znalazłem bo to projekt z wschodu. Proszę nie dawać wskazówek typu wyspawaj sobie z nierdzewki kolumnę taką a taką, albo kup gotową itp. Chodzi mi konkretnie o ten przykład, bo coś takiego łatwiej zrobić bez przygotowania sprzętowego i warsztatowego.

Re: Proszę o ocenę projektu

: wtorek, 27 sie 2019, 15:20
autor: Arti44
Zacier ma ok 15% (ale często mniej) gar wypełniasz w 80%. Z czterech litrów zacieru uzyskasz maksymalnie 600 ml spirytusu. Kolumna jest kiepska, więc jako tako do bicia będzie się z tego nadawało 400 ml. Posłuchaj kolegów i weź od razu gar przynajmniej 15 litrów bo będziesz cierpiał.
Aby uzyskać spirysus neutralny potrzebujesz co najmniej 40 półek teoretycznych z wypełnieniem (minimum metr z dobrymi sprezynkami lub ponad 2 metry z kiepskim lub pakietami że zmywaków), do tego z 10 półek nad odbiorem olm (czyli kolejne 25cm). Oraz że 2 destylacja metoda 2,5 lub podobną. Tak w uproszczeniu.
Porównaj z projektem, fizyki nie odszukasz. Będziesz miał lepszy bimber niż na zwykłym pot stillu, ale to nadal będzie bimber. Zawsze możesz się ratować puszczając urobek przed drugą destylacja przez węgiel aktywny

Re: Proszę o ocenę projektu

: czwartek, 29 sie 2019, 00:26
autor: teoretyk01
Dziękuję kolego Arti44 za rzeczową odpowiedź dużo mi pomogłeś ale nie rozumiem niektórych zwrotów co oznacza
" do tego z 10 półek nad odbiorem olm" ?
Gdzie w takiej kolumnie jest olm, co znaczy "destylacja metoda 2,5 lub podobną"?
Dlaczego taka kolumna będzie kiepska na ruskim forum sobie chwalili co prawda tam miała długość od gara do kolanka na górze 130 cm z czego 80 cm to rura 35 mm a 50 cm 28 mm z chłodnicą refluksu. Już chciałem taką budować a tu kicha. Może kolega podpowie jak zmienić wymiary.
Przepraszam za swój brak wiedzy ale jak określić 40 półek teoretycznych na rurze 35 mm i częściowo 22 mm. Przepraszam za być może lamerskie pytania.

Re: Proszę o ocenę projektu

: czwartek, 29 sie 2019, 07:17
autor: prolog1975
kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html
Pomóż sobie i forumowiczom przeczytaj podstawy.
Tu znajdziesz odpowiedzi na inne bolączki
kompendium-tematow-t17383.html

Re: Proszę o ocenę projektu

: czwartek, 29 sie 2019, 07:20
autor: arTii
Wysokość "półki teoretycznej" zależy od wypełnienia.
tutaj możesz sobie troszkę o tym poczytać: https://pracowniametaloplastyczna.pl/sp ... zmatyczne/

Re: Proszę o ocenę projektu

: czwartek, 29 sie 2019, 15:38
autor: Arti44
@teoretyk01
Dla jednego Lodowa to dobra wódka dla innego Belvedere jest niepijalny. Są na forum ludzie, którzy robią wódkę lepszą niż dostępne w Polsce wódki "premium". Ale to wymaga doświadczenia i drogiego sprzętu.
Na tym sprzęcie z projektu poziom Lodowej będzie trudny do uzyskania choć możliwy. Jeśli Tobie to wystarcza to ok, jeśli nie to ten projekt w całości odpuść sobie.
Czytaj forum, zacznij od linków podanych przez kolegów powyżej.
Jeśli finanse i możliwości sprzętowo lokalowe ograniczają przemyśl zrobienie Pot Stilla na jakimś tanim (promocja, druga ręka) szybkowarze elektrycznym. Na forum pełno tutoriali jak taki przerobić na gar warzelny. Nie musi nawet być ze stali nierdzewnej (choć lepszy). Do tego z pół metra rury miedzianej i miedziana głowica Thor (nierdzewna tańsza w materiale ale trzeba umieć spawac i posiadać warsztat). Celuj w okolice 40mm to będziesz miał potencjał rozwojowy do produkcji spirytusu.
To sprzęt prosty i tani w zrobieniu a można na nim, przy pewnej wyprawie, robić przednie smakówki (od koniaku po whisky).