Browar domowy Trenera
: poniedziałek, 29 cze 2015, 23:39
Po kilku pierwszych, improwizowanych warkach, które wyszły zresztą nienajgorzej (o czym może świadczyć tempo znikania butelek wśród rodziny i znajomych ), nadszedł czas na sprawdzone receptury. Postaram się w tym temacie umieszczać przepisy na piwa, które - po własnoręcznym uwarzeniu - autentycznie mi smakują oraz bywają znane w szerszym gronie smakoszy.
Warzenie po opanowaniu podstaw teoretycznych, jest naprawdę proste i wszystkich do tego zachęcam
Do tego efekty końcowe biją na głowę piwa z marketów
Osobiście
- do zacierania używam 40 litrowego garnka emaliowanego,
- do filtrowania i wysładzania - pojemnika 30 litrowego z oplotem (http://alkohole-domowe.com/forum/filtro ... 12107.html),
- do fermentacji - takiego samego 30 litrowego pojemnika fermentacyjnego jak do win czy cukrówek, lub 40 litrowego balona szklanego (jednak pojemnik fermentacyjny z kranikiem jest o wiele wygodniejszy przy rozlewaniu),
- do zamykania butelek - kapslownicy GRETA (prosta, tania i praktycznie niezawodna).
Zaczynamy
Warzenie po opanowaniu podstaw teoretycznych, jest naprawdę proste i wszystkich do tego zachęcam
Do tego efekty końcowe biją na głowę piwa z marketów
Osobiście
- do zacierania używam 40 litrowego garnka emaliowanego,
- do filtrowania i wysładzania - pojemnika 30 litrowego z oplotem (http://alkohole-domowe.com/forum/filtro ... 12107.html),
- do fermentacji - takiego samego 30 litrowego pojemnika fermentacyjnego jak do win czy cukrówek, lub 40 litrowego balona szklanego (jednak pojemnik fermentacyjny z kranikiem jest o wiele wygodniejszy przy rozlewaniu),
- do zamykania butelek - kapslownicy GRETA (prosta, tania i praktycznie niezawodna).
Zaczynamy