Strona 1 z 1

Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: sobota, 12 gru 2009, 21:58
autor: Moltus
Szafka w kuchni jakich wiele na świecie... Tylko zawartość nieco inna:
1aszafka_800x600.jpg
Aby zapachy nie drażniły Mojej Kochanej Drugiej Połówki, jest odprowadzenie gazu z pojemników fermentacyjnych do pionu wentylacyjnego
2jablka (3)_800x600.jpg

Eksperymentuję z różnymi substratami i drożdżami: cukrówki, śliwki, ostatnio bardzo polubiłem jabłuszka, chociaż sporo pracy w ich przygotowaniu..

Fermentują sobie w 25 litrowych skrzyniach, tu także odprowadzenie gazów konieczne :smiech:
3jablka (4)_800x600.jpg
Do małych, "ekskluzywnych" smakowych nastawów na przykład z kompotów, powideł, konserw stosuję małe 5-6 litrowe butelki po wodzie mineralnej
4smak_800x600.jpg

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: niedziela, 13 gru 2009, 17:33
autor: tommi777
Bardzo mi się podoba Twoja galeria nastawów... Fajne masz pomysły na ich chomikowanie :klaszcze: . Rozumiem, że to wszystko przewidziane na okowitę?

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: poniedziałek, 14 gru 2009, 09:56
autor: Moltus
"...Rozumiem, że to wszystko przewidziane na okowitę?"

Aaaa tak tak, naturalnie :ok:
Dostałem od znajomego kilka takich plasikowych pojemników z przykrywkami, kiedy tylko je zobaczyłem niczym u Pomysłowego Dobromira na dyńce poczułem odbijajacą się piłeczkę puk puk puk i bingo!!
Trzeba było je tylko trochę uszczelnić, dorobić odprowadzenie gazu (jestem tradycjonalistą, lubię jak ferment cichutko pyka) i jesienne jabłuszka to jest to!
Grzałkę też można dodać i elegancja Francja...
4jablka_800x600.jpg
5jablka (1)_800x600.jpg
6jablka (2)_800x600.jpg
9jablka (5)_800x600.jpg

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: wtorek, 15 gru 2009, 23:02
autor: tommi777
Pewnie! Świetny pomysł!
Jak już jesteśmy przy jabłuszkach, to u mnie właśnie kończy pykać 120l takich super słodkich... Wytargowałem cenę i kupiłem czampiony i janagory (czy jakoś tak :D ) ... w każdym razie po rozkrojeniu sam cukier kapał ;P Beczki też stoją koło kaloryfera ;) Teraz czekam na odpowiednią ilość czasu w moim harmonogramie i wio! :D
Oby Ci równo pykało!
pozdrawiam

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: sobota, 20 lut 2010, 21:50
autor: Coorp.pl
Moltus, gdy robiłem fermentacje w kanistrach również wpadłem na identyczny pomysł odprowadzenia CO2, ale przyznam, że gdy robiłem śmieszny nastaw w butelce po wodzie 5 l to korek coś mi ciągle nie doszczelniało i fermentacja szła, a woda w rurce nawet nie drgnęła :cry:

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: sobota, 18 lut 2012, 01:05
autor: Jacksonopole
Witam wszystkich!

Ja też zrobiłem dziurę, ale pod parapetem -w połowie wężyka zamontowałem puszkę a w niej -filtr z małej maski gazowej i uszczelniłem go w środku po bokach sylikonem sanitarnym (na szczęście wszystko było w piwnicy). Smrodu nie ma a puszkę owinąłem i działa jak tłumik dzięki chwilowemu rozprężeniu gazu (rada szwagra mechanika). Nie wiem jednak jak to się ma do waszych ilości ale przy moich naparstkach działa :lol:

Fotka później jak posprzątam pokój.

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: środa, 4 paź 2017, 20:56
autor: gusztaf
Ileż można pokój sprzątać... :-)

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: środa, 4 paź 2017, 22:04
autor: seneka
Brawo dla kolegi archeologa :D .

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: środa, 4 paź 2017, 22:08
autor: kmarian
Ja też czekam, bo chętnie pooglądałbym to zdjęcie. :twisted: Prawie 6 lat sprzątania.

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: czwartek, 5 paź 2017, 08:13
autor: rastro
No co wy fotka już dawno jest tylko jakiś zły moderator gdzieś to przykisił ;). A tak bardziej poważnie na początku każdy jeden post jest cenny, więc dlaczego by nie zostać archeologiem :) :hahaha:

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: czwartek, 5 paź 2017, 08:39
autor: mardok
Widać przynajmniej, że kolega wszystko czyta :read:

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: czwartek, 5 paź 2017, 15:20
autor: kmarian
Właśnie Kolega gusztaf, przypomniał mi moje początki na AD. Czasem tak się wczytałem, że daty postów dla mnie nie istniały. Dziś powiem więcej, nadal data postu nie ma znaczenia, gdy temat mnie bardzo zainteresuje. Zdarza się to dość często.

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: niedziela, 17 cze 2018, 21:59
autor: PIOTRGAN
Oj tak. Data nie ważna gdy temat na czasie. Stoję przed pierwszym nastawem blokowym w wiaderku 25 i szukam pomysłów na nie drażnienie sąsiadów.

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: niedziela, 17 cze 2018, 23:18
autor: Slodziaksos
Nie wiem jakich drożdzy używasz. Ale u mnie (black label i black label pure)bardzo poprawiało zapachy dodanie tartego jabłka na starcie z drożdżami. Pachniało słabym szampanem. Tyle że miałem co nieco większe nastawy :odlot:

Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.

: poniedziałek, 18 cze 2018, 12:09
autor: masterpaw2
@PIOTRGAN, jeśli chcesz przeprowadzić praktycznie bezwonną fermentację, przeczytaj sobie :
cukier-inwertowany-rozklad-sacharozy-na ... 11705.html