Strona 1 z 1

Aloes

: niedziela, 24 sty 2010, 19:59
autor: Zygmunt
Postanowiliśmy pozbyć się z domu kilku krzaków aloesu, którymi uszczęśliwiła nas moja Ś.P. Babcia- diabelstwa się rozrosły i zabrały dwa parapety. Pamiętam, że ktoś mnie kiedyś częstował nalewką aloesową i była całkiem znośna- więc może spróbować zrobić na tym nastaw?
Będzie tych liści z pół beczki 30l, miałem pomysł żeby je zmiksować, dolać niewiele wody (żeby nie rozcieńczyć nastawu za bardzo), dosłodzić do odpowiedniego poziomu i zapiąć Bayanusami.
Ktoś przerabiał temat? Widziałem przepisy na wino aloesowe, ale przepisy były pisane przez kogoś, kto nie miał najwyraźniej pojęcia...

Re: Aloes

: wtorek, 26 sty 2010, 00:10
autor: remogg
Jeśli piłeś nalewke to pewnie ktoś zalał aloes spirytem bo na tym moim zdaniem polegają nalewki.

Wnioskując z Twoich postów lubisz eksperymentować, więc nie czekaj tylko pozwól grzybkom się tym zająć. Może nie w takiej dużej ilości (30l). Spróbuj np. 10l.

Ja przygotowałbym z aloesu moszcz i sprawdził baling bo nie mam zielonego pojęcia ile aloes zawiera cukru. Tak jak pisałeś w razie potrzeby doprawić cukrem i drożdżami.
Wtedy powinna wyjść aloesowa psotka.

Z aloesu robią kremy nawilżające i różne maseczki do twarzy ale warto spróbować!!!

Udanych prób!!!!

POZDRAWIAM

Re: Aloes

: wtorek, 26 sty 2010, 00:13
autor: Zygmunt
Nalewka to nalewka, to mnie nie interesuje. Nalewkami zajmuje się u mnie w rodzinie Mama. Prawdopodobnie jutro zbiorę "żniwo", zdam obszerną relację :)

Re: Aloes

: piątek, 5 lut 2010, 17:18
autor: Zygmunt
Trochę się przesunęło, ale wyszło =)

Zbiory:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miksowanie:
Obrazek

Tak wyszło:
Obrazek

Obrazek


Po zmiksowaniu wyszło ok 4l soku z 2 pełnych garnków liści. Smak ostro trawiasty. Blg na razie ok 12, jutro dodam więcej cukru. Drożdże oczywiście Bayanus + Activit. Proporcje na oko.
Co ma z tego wyjść? Tequilą tego nazwać chyba nie będzie można, ale myślę, że jest szansa na coś podobnego...

Re: Aloes

: piątek, 5 lut 2010, 18:16
autor: Moltus
Z zainteresowaniem obserwuję Twój eksperyment. Sam aloes ma mało cukrów. Zerkam na skład i w sumie węglowodanów jest tam około jednego grama na sto mililitrów soku. Tak więc słusznie zrobisz dosładzając nastaw.

Re: Aloes

: piątek, 5 lut 2010, 18:19
autor: Zygmunt
Próbowałem trochę tego soku i smak był...no...okropny ;) Tak świeżo skoszona trawa. Lekko gorzkie do tego. Ciekaw jestem, jak wyjdzie po przepsoceniu...

Re: Aloes

: wtorek, 9 lut 2010, 15:41
autor: Zygmunt
Przefiltrowałem całość. Zdaje mi się, że wyczuwam lekki siarkowodór- miałem dylemat, czy nie wylać wszystkiego do kibla- ale postanowiłem poświecić trochę czasu dla dobra nauki :D

Tak wyglądały części stałe po przefiltrowaniu siatką filtracyjną:
Obrazek

Jak widać- średnio urocze. Teraz czekam na wyklarowania się reszty nastawu. Na pewno nie chciałbym tego wypić jako "wino aloesowe" ;)

Re: Aloes

: środa, 3 mar 2010, 23:54
autor: Zygmunt
No i chyba zweryfikuję poglądy- coraz poważniej zastanawiam się, czy nie zabutlekowac tego jako "wino aloesowe". Przelałem do gąsiorka, wygląda teraz tak:

Obrazek

...zczerwieniało jakoś :shock:

Głupio się przyznać, ale nie próbowałem... Mam katar, a szkoda pić na marne, jak i tak smaku i zapachu nie czuję ;)

Re: Aloes

: niedziela, 19 wrz 2010, 16:34
autor: jatylkonachwile
Jestem ciekaw co z tego wyszło?
Od marca minęło sporo czasu więc coś się pewnie działo.

Re: Aloes

: poniedziałek, 20 wrz 2010, 09:18
autor: Zygmunt
Tak, działo się- klarowanie:) Szkoda mi to na rury puścić, pachnie fatalnie, destylat też raczej nie będzie cudowny. Nadaje się chyba tylko na kolumnę...

Re: Aloes

: piątek, 7 paź 2011, 11:53
autor: klodek4
Witaj, co dalej,co dalej , jestem strasznie ciekawy, co Ci wyszło :?: :?: :?: :?: :?: :?:
zakończ jakoś tą historię,jestem w trakcie /przed chwilą zebrałem z 30 kilo opuncji/, dlatego mnie ciekawi, poza tym aloes tu też rośnie jak pieprz, pozdrawiam :punk: :ok:

Re: Aloes

: piątek, 7 paź 2011, 13:39
autor: Zygmunt
Rok i 9 miesięcy później....

Przyznaję, że zapomniałem. Niby stało sobie na uboczu, czasem ktoś o to zapytał, ale żeby coś zrobić... nie, zdecydowanie poszło w zapomnienie.
Zszedłem teraz i zrobiłem fotkę:

Obrazek

...a nawet ściągnąłem troszkę do kieliszka naprędce wygotowanym silikonem:

Obrazek

Wrażenia: alkohol ledwo wyczuwalny, ale jest. Smak mocno wytrawny, ciężko to do czegokolwiek porównać, ale pewne jest że posmak trawy zniknął. "Mysiego" posmaku nie ma, ale chyba się trochę utleniło. W aromacie coś jakby mocna, niesłodzona herbata, która stała całą noc na stole.
Jest nieźle wyklarowane, nadałoby się już do butelkowania.


Czy polecam? Raczej nie, chyba że jako ciekawostka. Ale aloes to tylko woda + trochę chlorofilu, ciężko oczekiwać rewelacji- opuncja jest inna. Cciekawy jestem jak by wyszło jakby je skupażować z jakimś słodkim winem, np. malinowym.

Re: Aloes

: piątek, 7 paź 2011, 14:19
autor: klodek4
A nie myślałeś o puszczeniu tego przez pot stilla :?: :?: :?: :?: :?:
ciekawy jestem co by z tego można było uzyskać :!: :!: :!: :!:

Re: Aloes

: piątek, 7 paź 2011, 14:22
autor: Zygmunt
Jest taka zasada, że jak coś nie smakuje jako wino, to jako destylat będzie jeszcze gorsze:) Skoro nie czuć wyraźnie alkoholu, to pewnie jest poniżej 10%, a że tego nie ma nawet 10l to nie ma się co bawić...

Re: Aloes

: piątek, 7 paź 2011, 15:08
autor: klodek4
A widzisz!!!! i faktycznie nie dużo tego masz!!!!!
mógłbyś rzucić okiem na mój temat, siedzę właśnie nad opuncjami i się zastanawiam czy je przemielać blenderem czy nie, czy pozbyć się skórki i pestek które zawierają gorycz, czy nie, sam miąższ jest słodziutki jak świeża figa, zajrzyj swoim fachowym okiem i doradź mi, z góry dziękuję i pozdrawiam
http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... t4618.html :punk: :piwo: :ok:

za chwilę jadę po wodę do źródełka i potem gryzę ten temat!!!!!