Strona 7 z 31

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 13 lis 2013, 17:36
autor: liyo78
gaviscon pisze:Dziś oddestylowałem mniejszą połowę zacieru ...
Połowy są zawsze równe :lol:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 13 lis 2013, 18:04
autor: wawaldek11
Nie masz racji - są wyjątki :mrgreen:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 13 lis 2013, 19:39
autor: gr000by
Z takiego mieszanego destylatu możesz spróbować robić coś pomiędzy whisky a whiskey. Czyli starzenie mieszanym dębem, palonym i pieczonym w stosunku 1:1. Z jednej strony będziesz miał dymne, ostre, palone, kawowe smaki bourbona, a z drugiej karmelowe, waniliowe, łagodne smaki w stylu szkockiej. Oczywiście jest to opcjonalne, ale flaszeczkę możesz testowo zadębić :D.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 13 lis 2013, 23:14
autor: sokal6
Mój zacier na burbon już się klaruje, jeszcze trochę i jak będzie czas to zostanie przerobiony do docelowej postaci :).

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 16 lis 2013, 17:24
autor: gaviscon
Co prawda wiele wody w Wiśle nie upłynęło, ale po 2 dniach leżakowania mojej whisky w beczce dębowej postanowiłem odrobinkę spróbować tegoż cuda. Co prawda koloru to to jeszcze nie ma, ale smak powala na kolana, kopara mi opadła, gały z orbit wyleciały. Cudowny smak, aż ciężko go opisać, nieporównywalny do cukrówki, zapach również zmienił się o 180 stopni. Z całym przekonaniem mogę stwierdzić, że jest to najwspanialszy trunek jaki kiedykolwiek powstał w moim skromnym laboratorium i jeszcze skromniejszym sprzęcie posiadającym oprócz oczywiście chłodnicy - nie lubiane i cieszące się złą sławą odstojniki :)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 20 lis 2013, 23:13
autor: zbynekk
gaviscon pisze:............. Z całym przekonaniem mogę stwierdzić, że jest to najwspanialszy trunek jaki kiedykolwiek powstał w moim skromnym laboratorium i jeszcze skromniejszym sprzęcie posiadającym oprócz oczywiście chłodnicy - nie lubiane i cieszące się złą sławą odstojniki :)

Nie ważne skrzypce, ważny skrzypek. ;)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 21 lis 2013, 00:55
autor: wiking
@gawiscon, nie pleć bzdur, tylko dawaj trunek na warsztat do spróbowania, wtedy obiektywnie stwierdzimy coś ty chłopie narobił.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 21 lis 2013, 01:56
autor: gaviscon
Musicie uwierzyć mi na słowo :) A następny zacier tym razem z jęczmienia i żyta już w trakcie fermentacji to dopiero będzie bomba :P

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 21 lis 2013, 07:16
autor: lesgo58
gaviscon pisze:Cudowny smak, aż ciężko go opisać, nieporównywalny do cukrówki, zapach również zmienił się o 180 stopni.
Tu się zgodzę, ale tylko w takim porównaniu. Dlatego nigdy nie powinno się porównywać do cukrówki.
A tak poza tym gratulacje. I nie próbuj za często. Bo po roku będziesz żałował, że miałeś słaby charakter... :D

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 22 lis 2013, 23:11
autor: sokal6
Mój zacier jest już przedestylowany, postał tydzień z dębem i chyba przesadziłem z dębem. Za bardzo go zdominował i samego burbona nie czuć wcale. Tak jak gr000by pisał to pierwszy raz jeszcze takiego aromatu i smaku nie będzie. W niedziele na targu może uda mi się dostać śrutę kukurydzianą to zrobię następny zacier już na dundrze z poprzedniego. Pierwszy robiłem na mące kukurydzianej, ale to za dużo roboty z filtrowaniem tego pod grzanie prądem.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 23 lis 2013, 15:38
autor: gr000by
Czasami pierwszy destylat dębię najmocniej, bo jest najbardziej "przezroczysty" w smaku i mogę nim podnosić dębowość whiskey w razie potrzeby, chociaż zazwyczaj mieszam go z resztą destylatu i starzę normalnie.
A jak jesteśmy w temacie whiskey - zabutelkowałem już część (bo całości nie zdążyłem :bardzo_zly: z powodu klasycznego braku czasu) bourbona z rocznika 2013. Trunek stylizowany na 4-6 letniego bourbona prosto z beczki (single barrel, barrel proof), z dodatkiem syropu klonowego. Moc ponad 50% (alkoholomierz wskazuje 50%, ale ma zaniżone wskazania w dębowym trunku). Jeszcze jest dość nieułożony, ale smakuje bardzo przyjemnie.
Obrazek

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 8 gru 2013, 14:48
autor: heniu1980
Ja też teraz trochę poeksperymentowałem.
1 kg słodu jęczmiennego jasnego
1 kg słodu jęczmiennego ciemnego
2,5 kg pszenicy

Wszystko poszło do lodówki turystycznej (wyszło w sumie 2h w temperaturze 62 stopnie). Wspomogłem się trochę enzymem scukrzającym. Zrobiłem na początku test z płynem lugola. Wszystko zabarwiło się na czarno, po 2 h płyn już się nie odbarwił. Po wszystkim przelałem wszystko do fermentatora, dosypałem jeszcze 4 kg cukru (bo nie wiedziałem ile cukru się rozłożyło) dolałem wody i gdy temperatura osiągnęła wartość 25 stopni dałem drożdże. Już na drugi dzień pyrkało ładnie dzisiaj sprawdziłem ma jeszcze 3 blg (po 5 dniach fermentacji) i w smaku kwaśne. Jutro pewnie pójdzie na rurki. Z tego co zostanie zrobię drugi nastaw. Jak się zrobi znowu na rurki i potem z dym pierwszym druga destylacja. Potem starzenie płatkami dębowymi, syropem klonowym i suszoną śliwką. Ciekawe co wyjdzie???
_MG_4700.JPG
_MG_4703.JPG

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 8 gru 2013, 15:02
autor: gr000by
Trochę dużo tego cukru jak na tyle słodu i pszenicy. Po destylacji wyjdzie bimber o smaku zbożowym, a po starzeniu będzie z tego coś między whisky a whiskey. Próbuj, grunt to cierpliwie czekać na koniec starzenia ;).

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 8 gru 2013, 15:12
autor: heniu1980
Nie wiedziałem ile rozłożonego cukru jest po zacieraniu? Czy można to w ogóle zmierzyć? Bo balingomierz mierzy gęstość. Zobaczymy co wyjdzie. Na pewno trafi na kilka miesięcy do piwnicy a z 3 buteleczki to pewnie poleżą o wiele dłużej.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 8 gru 2013, 15:17
autor: gr000by
No i poziom BLG jest odpowiednikiem ilości cukrów w nastawie/zacierze. Chłodzisz zacier i mierzysz BLG płynu. Wtedy znasz przybliżony poziom cukrów w zacierze.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: niedziela, 8 gru 2013, 15:23
autor: heniu1980
A ja mierzyłem w ciepłym około 40 stopni. Następnym razem spróbuję zmierzyć w takim z temperaturą pokojową. Dzięki za podpowiedź ;-)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 10 gru 2013, 17:09
autor: krisbur
Witam.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów. Zacierałem wczoraj 12 kg śruty kukurydzianej enzymami z butelki plus słód jęczmienny 0,5 kg bardziej do smaku ale wiadomo ze enzymy też będą działały. BLG jak nigdy do tej pory 17 lecz próba jodowa cały czas pozytywna. Jak myślicie czy taka ilość cukru jest wytaczająca i czy warto zwracać uwagę na próbę jodową? I jeszcze jedno czy do próby jodowej można zamiast płynu Lugola zastosować jodynę???

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 10 gru 2013, 18:49
autor: gr000by
Jeżeli zacierałeś w standardowym stosunku woda:śruta (3:1) to taki wynik nie jest zły. Do próby jodowej używamy płynu Lugola, bo obecny w nim jodek potasu jest niezbędny do prawidłowego zajścia reakcji; jodyna (jod w alkoholu) nie zawsze daje prawdziwy wynik. Pozytywna próba jodowa, czyli niebiesko-granatowy kolor próbki z dodatkiem płynu Lugola czy może "pozytywna" próba jodowa - kolor fioletowy, fioletowo-czerwony, czerwony lub brak wyraźnej zmiany barwy? Jak ten pierwszy to coś poszło nie tak z zacieraniem enzymami, jak pozostałe (a najlepiej ostatni) to wszystko ok.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 13 gru 2013, 20:15
autor: ramzes022
Jak myślicie można zastąpić węgiel drzewny klonowy zwykłym aktywnym?
Próbuje zrobić zamiennik Danielsa i tak zastanawiam się nad tym węglem z klonu cukrowego czy jest on niezbędny. Ostatnio oglądałem dokument na temat powstawania tegoż trunku, jasno i wyraźnie mówią że surówka puszczana jest przez warstwę węgla żeby smak trunku był lżejszy, delikatniejszy, mniej ostry i zmniejszył się aromat nutek zbożowych.
Wszak takie samo zadanie spełni węgiel aktywny w mniejszej ilości i zredukuje bukiet aromatów tych lepszych i gorszych zarówno. Wszechobecna opinie mówi ze węgiel z klonu cukrowego nadaje nutki klonowe, słodycz, wanilie wydaje mi się ze jednak jest zastosowany w innym celu, pamiętajmy ze Jack Daniels powstał w czasach gdzie wykorzystywano węgiel z klonu a tradycja zachowana musi być. Warto też dodać że węgiel aktywny to nie jest jakaś skomplikowana chemia, pozyskuje się go również m.in. z drewna i odpadów organicznych np. pestek owoców.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 13 gru 2013, 20:56
autor: gr000by
To właśnie o te nuty, wprowadzane przez węgiel klonowy, się najbardziej rozchodzi. Jak chcesz robić coś a'la Daniels w domu to pomiń zabawę z węglem drzewnym, destylat przewietrz przez 1 dobę i dodaj syropu klonowego zamiast babrania się w węgiel, a później ładuj do beczki lub dodaj szczapy dębowe. Gwarantuję ci, że otrzymasz coś o wiele lepszego niż oryginał, a nakład czasowo-finansowy będzie znikomy w porównaniu do kupna sklepowej Tennessee Whiskey.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 13 gru 2013, 22:04
autor: ramzes022
Tak też właśnie będę czynił,szkoda zachodu z wypalaniem klonu chociaż filozofii wielkiej nie ma. Ciekawy sposób z tym wietrzeniem destylatu coś na rodzaj Angels' Share, dęba już mam i syrop klonowy prościutko z USA :). A i jeszcze jedno ile tego syropu na litr trunku?
Więc trzeba brać się za robotę. Dzięki za wskazówki.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 13 gru 2013, 22:09
autor: gr000by
Na 35 litrów 50% bourbona klasy single barrel, barrel proof, w stylu Tennessee Whiskey (a'la Jack Daniels) dałem 120-130ml syropu klonowego. Wg. mnie to wystarczający dodatek, ale czekam na wyniki dojrzewania trunku w szkle.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 14 sty 2014, 00:17
autor: ddmarcin
Witajcie. Parę lat temu 2007-2008 dostałem od brata Jack Danielsa. No więc zrobiłem sobie drinka z lodem i colą. Pierwszy łyk - wstrętne, zanim dokończyłem tego drinka to się w nim zakochałem. Po tygodniu kiedy butelka była już pusta poszedłem sobie kupić następną, i szok ile to kosztuje. Zacząłem szukać wiedzy jak to zrobić i trafiłem na to forum. Konkretnie na post ŁKZWJ. Wtedy było tam chyba kilka czy kilkanaście stron wpisów. Kiedy wspomniałem żonie, że chcę zrobić nastaw, omal nie oberwałem po głowie impulsownikiem kinetycznym do mięsa z prowadnikiem trzonkowym (tłuczek). Od 9 miesięcy mieszkam na wsi i jestem po 4 nastawach ŁKZWJ. Aromat podobny do JD lecz minimalny, smak też, ale z jakimś smrodkiem. Generalnie kończę Wujka i przygotowuję się do zacierania kukurydzy. Może tam znajdę smaki i aromaty bez tego smrodku.

Czy komuś z Was koledzy, udało się zrobić coś, co naprawdę mocno przypomina smakiem i zapachem Jacka Danielsa? Jeśli tak to napiszcie.

A może ktoś zechciałby podesłać małą buteleczkę swojskiego Jacka do Opola - jeśli tak, to piszcie na priw, ustalimy szczegóły. pzdr

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 15 sty 2014, 22:43
autor: witol
Z czym chłopie zrobiłeś sobie tego drinka? Z lodem i colą? Z lodem to jestem jeszcze w stanie zrozumieć, bo uwypukla smak. Ale cola? Toż to porażka :)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 16 sty 2014, 00:53
autor: ramzes022
Moja zacna kolekcja z oryginalnego przepisu JD,w zasadzie nie mam punktu odniesienia bo dawno nie gościł u mnie w domku oryginalny Jack ale już nie jeden się nabrał :) heh

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 16 sty 2014, 08:09
autor: gr000by
Bourbona tylko z lodem, bez żadnej Coli - do niej można dodać zwykłej przepalanki, wyjdzie na to samo. Jak odgrzebię recepturę i proporcje dębu do starzenia to podzielę się moim przepisem na Tennessee Whiskey.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 16 sty 2014, 16:16
autor: jajek12
Dokładnie (chociaż ja piję tylko czysty). Ktoś się stara, opracowuje recepturę, latami dochodzi do finalnego produktu, leżakuję kilka czy kilkanaście lat i ...... ktoś dolewa coli :(
Czekam na proporcję.
jajek12

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 16 sty 2014, 18:46
autor: Kamal
Alkohole smakowe, to pić najlepiej czyste, lub z kilkoma kostkami lodu. Cola maskuje nuty smakowe alkoholu, na których podczas degustacji nam zależy. ;-)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 16 sty 2014, 19:52
autor: jakub2001
kamal pisze:Alkohole smakowe, to pić najlepiej czyste, lub z kilkoma kostkami lodu. Cola maskuje nuty smakowe alkoholu, na których podczas degustacji nam zależy. ;-)
Lód również.
Dlatego "smakosze" dodają odrobinę wody by wydobyć bukiet.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 16 sty 2014, 20:02
autor: sokal6
Ja także jak kolega powyżej piję smakowe destylaty tylko czyste lub ewentualnie z lodem lub wodą sodową. Dobre alkohole są po to aby się rozkoszować smakiem zamiast go zabijać.
Tymczasem fermentuje u mnie zacier na wiskey - kukurydza i jęczmień pół na pół. Ciekawy jestem smaku.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 16 sty 2014, 23:09
autor: ddmarcin
Kolego gr000by czekam z niecierpliwością na odgrzebaną recepturę na Tennessee Whiskey. Obecnie ćwiczę mój pierwszy zacier z kukurydzy i żyta według twoich doświadczeń z postu zacieranie za pomocą dundru, i już zauważyłem, że zacier pachnie inaczej niż nastaw Wujka J. Co do Whiskey z colą to już historia, spożywam JD zawsze w lodem. Czysty jest dla mnie troszku za mocny. pzdr

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 21 sty 2014, 20:03
autor: gr000by
Świeżą, nieużywaną beczkę do bourbona najlepiej oddaje mieszanka surowego, opalanego, średnio i mocno pieczonego dębu – ja stosuję go w postaci szczap w sprawdzonych proporcjach – 2-3 szczapy surowe, 12-15 szczap mocno opalanych, 3-6 szczap średnio opalanych, 3-4 szczapy średnio pieczone i 2-3 szczapy mocno pieczone. Ta mieszanka różnych rodzajów dębu służy mi do dębienia surówki na trunek w stylu Tennessee Whiskey. Podana ilość wystarczy spokojnie na 20-25 litrów (jak nie więcej) trunku 40-45%. Na te 20-25 litrów trunku 40-45% wystarczy dodać jeszcze 100-120ml syropu klonowego. Dębienie powinno trwać do momentu, w którym uznamy smak za odpowiedni.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 22 sty 2014, 21:34
autor: ddmarcin
Zagadnienie dębu pieczonego zgłębiłem tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html
natomiast nie znalazłem informacji jak prawidłowo przygotować szczapy dębowe średnio i mocno opalanego.
Czy mógłbyś podać wskazówki? pzdr

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 22 sty 2014, 22:21
autor: BartekBartek1
Czy jest sens robić zacier z 4 rodzajów zbóż? Chodzi mi o kukurydzę, żyto, jęczmień, pszenice. Kukurydzy chcę dać około 70%. Próbował ktoś takiego połączenia?

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 22 sty 2014, 22:29
autor: gaviscon
Ja robiłem, z tym że każdego rodzaju zbóż użyłem tyle samo (np. po 3kg). Za pierwszym razem zrobiłem tylko z kukurydzy ale jej ostry smak nie przypadł mi specjalnie do gustu, teraz sobie leżakuje zaprawiona dębem. Po użyciu różnych zbóż w tych samych proporcjach jest o wiele lepszy smak, ale zależy co kto lubi ;) Możesz spróbować tak jak piszesz i sam zobaczysz czy ci posmakuje :)

Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 22 sty 2014, 22:32
autor: Pretender
ddmarcin pisze:Zagadnienie dębu pieczonego zgłębiłem tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html
natomiast nie znalazłem informacji jak prawidłowo przygotować szczapy dębowe średnio i mocno opalanego.
Czy mógłbyś podać wskazówki? pzdr
Pierwszy post w podanym przez Ciebie wątku.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 24 sty 2014, 22:34
autor: ddmarcin
Tam Juliusz opisuje jak zrobić szczapy pieczone, a mnie chodzi o szczapy mocno i średnio opalane. No chyba, że mi na oczy padło. Tak czy siak pokierujcie mnie gdzie o tym dębie opalanym piszą. Ewentualnie napiszcie jak je opalić. Dysponuje kuchenką gazową i palnikiem. Bardzo proszę bo mi tylko tych szczap opalanych brakuje do dębienia a nie chce sam eksperymentować. Już mam 2 słoje z Wujkiem J. Jedem ostry jedzie przypalonymi szczapami, drugi smakuje jak klocki dębowe - szczapy surowe.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 25 sty 2014, 12:30
autor: gr000by
Szczapy opalam palnikiem gazowym lub nad kuchenką. Mocno opalone szczapy to takie, które są pokryte całkowicie równą warstwą węgla (są całe czarne, możliwie mało prześwitów surowego drewna) i podczas opalania płoną ponad 10 sekund (gaszę szczapę dopiero po skończeniu opalania). Średnio opalone szczapy to takie, które są niecałkowicie zwęglone (prześwity surowego drewna, np. w zagłębieniach) i podczas opalania nie zapaliły się na dłużej niż 5-6 sekund.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 25 sty 2014, 15:11
autor: jajek12
Witam. Ja robię podobnie jak gr000by. Trzymam nad płomieniem (nie w ogniu) aż się zapali.
jajek12

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 25 sty 2014, 15:47
autor: klodek4
Ja mam takie małe szczapeczki po beczulce dębowej
Więc jak radzicie mi je przypiec:?: