Strona 3 z 3

Re: NALEWKA PLEBANA

: środa, 23 kwie 2014, 11:33
autor: wawaldek11
.witek pisze:Niestety spirytusu więcej nie mam także mocy nie podniosę :). Bardziej jednak chodzi mi o smak, może być słabsza byleby smakowała, bo to taki dodatkowy "smaczek" na moim weselu ma być :).
Za dwa miesiące opiszę jak wyszło hehe! :D
To impeza się szykuje ;) Zaproś Forum, to problem z trunkami będziesz miał z głowy :mrgreen:
Co stawiasz na stole ze swoich specjałów?

Re: NALEWKA PLEBANA

: środa, 23 kwie 2014, 11:51
autor: .witek
Na razie zaczynam, wiec wybór swoich alkoholi nie będzie zbyt zróżnicowany :-). W planach jest nalewka Plebana i aroniówka. Docelowo będzie jeszcze tradycyjny bimberek i na chwilę obecną tyle. Z czasem może coś dojdzie ale szczerze wątpię bo w niecałe 2 miesiące za wiele nie poczaruję :-P.

Tego nie wiem ale być może na liście gości znalazł się ktoś z użytkowników forum, niestety zaproszenie większego jego grona z przyczyn logistycznych odpada ;-).

Co do nalewki, nic w niej nie zmieniałem, czekam cierpliwie na to co będzie. Mam nadzieję , że nie będzie źle. W każdym razie na pewno się nie zmarnuje :-P :-P.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

Re: NALEWKA PLEBANA

: środa, 21 maja 2014, 23:39
autor: misoi
W przepisie występuje 1 liter wódki czy mogę go zastąpić psota 0.5 + woda 0.5 czy trzymać się przepisu :))

Wysłane z mojego HTCSensation przy użyciu Tapatalka

Re: NALEWKA PLEBANA

: sobota, 14 cze 2014, 11:13
autor: Strażak
misoi pisze:W przepisie występuje 1 liter wódki czy mogę go zastąpić psota 0.5 + woda 0.5 czy trzymać się przepisu :))
Możesz dać psote ale trzymaj się % czyli psote do 40%, ja tak zrobiłem nalewka wymiata i fakt rozchodzi się błyskawicznie :twisted:

Re: NALEWKA PLEBANA

: sobota, 14 cze 2014, 15:12
autor: .witek
Wczoraj po pierwszych próbach wszyscy stwierdzili, że nalewka jest pyszna. Czuć w niej charakterystyczny, cytrusowy smak. Fajnie grzeje od środka :-). Pomimo większej ilości Tokaja i chyba trochę mniejszej liczby ziaren kardamonu wypadła nieźle. Teoretycznie powinna zostać zlana do butelek i leżakować pół roku ale chyba nie będzie jej dane ze względu na nadchodzący w przyszłym tygodniu ślub :-P.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

Re: NALEWKA PLEBANA

: środa, 9 wrz 2015, 23:15
autor: Wald
To teraz spróbujcie (jak ja) poeksperymentować nad smakiem owej nalewki przez zmianę miodu. Gdzieś pisałem o komponowaniu smaków miodów pitnych już na etapie doboru różnych gatunków miodu. Przeniosłem to też na plebana i tu ciekawy smak uzyskałem z gniazdowego, jednak najlepsza wychodzi z miodu lipowego. Łagodniejsza i zostawia więcej smaków od tej z wielokwiatu.

Re: NALEWKA PLEBANA

: piątek, 11 wrz 2015, 14:40
autor: michal278
Smak miodu ma duże znaczenie w produkcie finalnym czego przykład właśnie jest w miodach pitnych czy krupniku. A kol. Wald ma rację ta nalewka z lipowego jest extra.

Re: NALEWKA PLEBANA

: sobota, 2 sty 2016, 20:42
autor: Strażak
Proponuję malutką modyfikację sprawdzona organoleptyczna i smakuje kobitkom :lol:

Za miast cytryny dajcie 1 litr soku z pomarańczy
I zamiast kardamonu cieniutko ścięta ( wcześniej sparzona ) skórka z pomarańczy.

Po 2 - 3 tygodniach przefiltrować i pozwolić jeszcze postać min. 2 tygodnie - skórka pomarańczy na początku daje lekko gorzkawy posmak ale później znika to jak alkohol się ułoży.

Miód dawałem wielokwiatowy

Re: NALEWKA PLEBANA

: niedziela, 11 wrz 2016, 20:52
autor: kuba03541
Moja tygodniowa naleweczka wygląda takObrazek
Nurtuje mnie tylko ten miodzik na spodzie. Rozmieszać całość do rozpuszczenia miodu czy pozostawić tak i zlewać z wierzchu potem?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Re: NALEWKA PLEBANA

: wtorek, 20 wrz 2016, 20:25
autor: tatkow
Ja dotąd mieszałem aż miód się całkowicie rozpuścił. Na dole zbierał się osad ale myślę że raczej z cytryn.

Re: NALEWKA PLEBANA

: piątek, 15 gru 2017, 11:23
autor: Seweryn78
Witam
Jest to moja pierwsza nalewka, więc mam pytanie co do cytryny, czy te cytryny należy zmiażdżyć i wycisnąć sok czy wrzucić je całe ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: NALEWKA PLEBANA

: sobota, 16 gru 2017, 17:04
autor: Optoelektron
W pierwszym poście jest napisane, cytuję:
"Same składniki obiecują smaczny trunek, a więc:
1 litr spirytusu,
1 litr wódki,
1 litr wina TOKAJI,
1 litr miodu,
5 ziarek kardamonu,
sok z 12 cytryn (z miąższem i pestkami).
Proste do bólu. Zmieszać wszystko na miesiąc do dwóch. Już po zbełtaniu składników całość obiecuje doskonały smak."

Re: NALEWKA PLEBANA

: czwartek, 4 sty 2018, 11:44
autor: Piotr3K79
Mam pytanie o kolejność. Chodzi o to, że przy robieniu tejże nalewki okazało się, że spirytus wyszedł do innych celów (co wyszło w trakcie, że został już tylko rozcieńczony do ok. 40%).
Pytanie czy mam dolać spirytus do pozostałych składników, czy powinno się to zrobić na odwrót, najpierw spiryt, a do niego dolewać pozostałe składniki? Czytałem, że ma to znaczenie.

Re: NALEWKA PLEBANA

: poniedziałek, 12 lut 2018, 10:41
autor: kropelka uk
Witam jestem bardzo zaciekawiony ta nalewka. Jednak w uk dostać tokaja w cenie 10zl czy tez 15zl to raczej cod. Znalazłem ale za 16£. Czy moze być jakaś alternatywa dla tego wina? Skoro jest to półsłodkie wino? Moze by sprubowac innej firmy?

Re: NALEWKA PLEBANA

: poniedziałek, 12 lut 2018, 14:31
autor: michal278
Może być Resling.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: NALEWKA PLEBANA

: poniedziałek, 12 lut 2018, 19:13
autor: radius
Riesling jest winem o dość wysokiej kwasowości, więc jeśli już chcesz użyć rieslinga, to szukaj półsłodkiego.

Re: NALEWKA PLEBANA

: poniedziałek, 12 lut 2018, 20:59
autor: janik
Optoelektron pisze:W pierwszym poście jest napisane, cytuję:
"Same składniki obiecują smaczny trunek, a więc:
1 litr spirytusu,
1 litr wódki,
1 litr wina TOKAJI,
1 litr miodu,
5 ziarek kardamonu,
sok z 12 cytryn (z miąższem i pestkami).
Proste do bólu. Zmieszać wszystko na miesiąc do dwóch. Już po zbełtaniu składników całość obiecuje doskonały smak."
To nie jest tak proste aż do bólu jak pisze cytowany autor tego wątku.
Nie można pójść na skróty :mrgreen: . sok z cytryn należy przecedzić przez sito a albedo i pestki wyrzucić aut.

Ten surowiec powinien być czysty pozbawiony goryczki która jest w albedo i pestkach.
Co do ilości kardamonu to ja na 5l. damę dałem 3 szt. i uważam,że nie warto przesadzać bo to jest bardzo intensywny aromat który przy nieuważnym dozowaniu może popsuć nam nalewkę.

Dodam,że intensywność aromatu jest zależna nie tylko od ilości ,ale też czasu maceracji danego zioła.
Rodzaj zastosowanego miodu też ma duże znaczenie w finalnym wyrobie to właśnie miód daje charakter tej nalewce. :roll:

Dodatek wina w tej nalewce jest pewnym niuansem który wpływa na odczucia drugiego planu naszych kubków smakowych jednak jest to ważny element więc warto dodać dobre wino z pewnym charakterem ale nie z dużą kwasowością ponieważ ta nalewka ma jej dużo ,jednak mocny aromat owocowo mineralny podkreśli inne składniki tej nalewki . Osobiście dodaję własne wino jak; Seyval B. Adalmiina czy Solaris i doskonale się sprawdzają w tej roli. :D

Re: NALEWKA PLEBANA

: wtorek, 13 lut 2018, 10:35
autor: kropelka uk
A masz kolego prepisy na wina które opisałeś? W końcu to nasze hobby i WsZystko można samemu przygotować

Re: NALEWKA PLEBANA

: wtorek, 13 lut 2018, 13:32
autor: janik
Nazwy win które wymieniłem dotyczą odmian winorośli z których te wina powstały.
W tym wątku nie będę dawał szczegółowych opisów czy przepisów na wykonanie wina.
Warto zgłębić wiedzę w dziale : http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html

Re: NALEWKA PLEBANA

: niedziela, 18 lut 2018, 10:34
autor: michal278
Mówiąc Resling mialem na myśli wino z "Biedronki" i jest on raczej mało ekstraktywny i mineralny. 5 ziarenek kardamonu to żadna ilość, robię często nalewke wunderwaffen i w niej jest o wiele więcej kardamonu i cytryn. Uważam że nalewki korzenne i miodowe muszą długo dojrzewać- nawet ponad dwa lata. Albedo i pestki jak najbardziej nie nadają się do nalewek, trzeba też dobrze wypucować cytryny i warto kupić te ekologiczne. Co do wina z własnych winogron to można je zrobić na wiele sposobów w zależności od technologi i użytych drożdży.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: NALEWKA PLEBANA

: czwartek, 5 kwie 2018, 12:27
autor: grabi75
Zrobiłem nalewkę plebana, ale mam mały problem. Robiłem to w słoiku po ogórkach kiszonych i chociaż myłem go z 5-6 razy i nie było aromatu, to ewidentnie alkohol wydobył ukryte smaczki i czuć "ogora" w nalewce ;-). Idzie się tego pozbyć? Sam trunek jest ok (chociaż mało kwaśny bo robiłem tylko pół porcji i chyba za mało cytryn jednak) ale ma ogórkowy finisz. Został mi litr więc nie ma tragedii, niby się rozejdzie i tak, ale na przyszłość jak pozbyć się złych smaków, czym je zasłonić?

Re: NALEWKA PLEBANA

: czwartek, 5 kwie 2018, 14:51
autor: radius
grabi75 pisze:na przyszłość jak pozbyć się złych smaków,
Zainwestować w nowy, nieużywany słoik :D
grabi75 pisze:czym je zasłonić?
Najlepiej innym, większym słoikiem :mrgreen:

Re: NALEWKA PLEBANA

: czwartek, 5 kwie 2018, 15:01
autor: Searcher
Kolego, to nie słoik daje niechciane aromaty, tylko zakrętka. Szkło generalnie pozostaje neutralne, więc wystarczy używać czystych / nowych nakrętek. Kiedyś słoiczek pigwowca tak zakaziłem ogórkami :) ale zjadło się...

A co do samej nalewki, to jednak te kilka miesięcy trzeba poczekać. Na początku uznałem ją za niewypał trochę, ale po czasie złagodniała i uszlachetniła się. Chociaż i tak preferuję owocowe.

Re: NALEWKA PLEBANA

: czwartek, 5 kwie 2018, 15:24
autor: grabi75
Zasłonić 3L słoik po ogórkach , 5L słoikiem po ogórkach? :scratch:

Z tą pokrętka(?) to ciekawe, ale nie wiem czy będę ryzykował. Mam jeszcze kilka dużych słoików wciąż z ogórki(?). Gdzie kupujecie rozsądnie cenowo małe gąsiorki , słoje itp.? Allegro, markety czy jakieś specjalne sklepy?

Mod:
Pisz poprawnie po polsku.

Re: NALEWKA PLEBANA

: poniedziałek, 9 kwie 2018, 18:45
autor: tatkow
Są sklepy w których można kupić duże słoiki, poszukaj takich co mają artykuły do kuchni dla pań ja w takich kupuję. Generalnie mam spory zapas dużych słojów 4l i 5l i używam ich tylko do nalewek i oczywiście jak wcześniej zauwazono zakrętki też muszą być tylko do tego stosowane. Zresztą są one niedrogie więc nie ma problemu z wymianą.

Re: NALEWKA PLEBANA

: wtorek, 10 kwie 2018, 08:14
autor: Zygmunt
Słoje 3 i 5l dostaniesz za darmochę w każdej pizzerii lub restauracji- kiszone, konserwowe, paprykę i inne pikle kupują w słoikach, a słoiki utylizują.

Re: NALEWKA PLEBANA

: wtorek, 29 maja 2018, 00:30
autor: Kapusta
Czy wielkim błędem będzie jak spirytus i wódkę dodam np. po miesiącu?

Re: NALEWKA PLEBANA

: piątek, 3 maja 2019, 00:35
autor: zaradek
Nalewka poczyniona. Teraz tylko to czekanie....
Ale na krupnik się doczekałem, to i tu dam radę ;-)
Dla zainteresowanych - z 13 dużych cytryn wyszło mi 880ml soku (nie dawałem za dużo miąższu i pestek, prawie sam sok).
Z moich obliczeń wynika, że nalewka będzie miała ok. 30% - tak akurat.
Dzięki za przepis!
PS.: żółte skórki z cytryn (bez albedo) zalałem spirytusem - będzie na limoncello.

Re: NALEWKA PLEBANA

: sobota, 4 maja 2019, 09:36
autor: sargas
Poczytałem trochę wasze posty i jeżeli chodzi o cytryny to podobnie jak w cytrynówce kluczowa ilość to wielkość cytryn a właściwie ilość soku w ml pozyskana po wyciśnięciu przy czym wielkość nie zawsze idzie w parze z soczystością.

Re: NALEWKA PLEBANA

: czwartek, 30 maja 2019, 21:56
autor: bercik99
Powitać wszystkich,

Poczytałem na temat tej nalewki plebana i oczywiście chce ją mieć :-)
Czy mogę zastosować miód spadziowy ?

Dzięki za przepis i dużo informacji od innych forumowiczów.

pozdrawiam i smacznego :-)

Re: NALEWKA PLEBANA

: piątek, 31 maja 2019, 08:59
autor: sylcia
grabi75 pisze:Robiłem to w słoiku po ogórkach kiszonych i chociaż myłem go z 5-6 razy i nie było aromatu, to ewidentnie alkohol wydobył ukryte smaczki i czuć "ogora" w nalewce ;-).
Miałam to samo - w słoiku wcześniej robiłam syrop z mięty i cytryny, wymyłam, było ok. Potem wlałam do niego chyba ałycz i czuć było w niej miętę. Zakrętka faktycznie przeszła aromatem i później oddała. Teraz baczniej przyglądam się, co gdzie wlewam :D

Re: NALEWKA PLEBANA

: niedziela, 21 lip 2019, 23:07
autor: Celtics
Ile taki nektar Bogów z przepisu podanego na pierwszej stronie będzie miał %? W obliczeniu tego przeszkadza mi miód. Nie wiem jak go traktować.

Re: NALEWKA PLEBANA

: poniedziałek, 22 lip 2019, 17:53
autor: kwik44
Mnie wychodzi ~25% wagowo. Założyłem, że 1l miodu to 1400g i że soku z cytryn też jest 1l