Strona 1 z 1

Destylacja whisky

: wtorek, 8 cze 2021, 22:38
autor: Belcik_
Mam pytanie do bardziej doświadczonych osób w temacie przepędzenia mojego nastawu z jęczmienia. Zatarte w kociołku coobra . Posiadam kolumnę 235 cm z buforem keg 50l OLM. Cała kolumna w KO. Pytanie jak przedestylowac żeby nie stracić smaków. Dużo czytałem forum i już sam nie wiem , opinie są różne np. nad buforem krótki katalizator z miedzią , później krótka kolumna bez wypełnienia i głowica , druga opinia Odbierać przedgon i szybki odbiór przez OLM do skoku ten w kręgu do ok 96 stopni później stabilizacja i resztę odbierac jak spirytus no i trzecia odbierać jak leci a później drugi raz z podziałem na frakcje . Chciałbym zachować jak najwięcej smaków , może ktoś podpowie będę wdzięczny

Re: Destylacja whisky

: wtorek, 8 cze 2021, 23:42
autor: MASaKrA_Domingo
Słowo klucz:
" Chciałbym zachować jak najwięcej smaków"

Destyluj dwa razy - raz odpęd niemal do zera % w kegu, a potem to, co zostało destylujesz drugi raz, z podziałem na frakcje. Pierwsze 100ml wylej, a potem odbieraj w mniejsze buteleczki. Wtedy będziesz pewny, czy nie zepsujesz. I koniecznie poczytaj ten temat:
https://alkohole-domowe.com/forum/sposo ... t9301.html

Re: Destylacja whisky

: środa, 9 cze 2021, 12:32
autor: Belcik_
Tylko pytanie czy puszczać to na krótkiej czy na długiej kolumnie z wypełnieniem czy bez ? Po To aby końcowy produkt był najlepszy . Jeśli chodzi o pierwsze pedzenie to nie zwracać uwagi na frakcje tylko pogoń serce i przedgon w jeden gar? Później rozcieńczyć jakoś z wodą i heja drugi raz z podziałem na frakcje ?

Re: Destylacja whisky

: środa, 9 cze 2021, 13:24
autor: jakis1234
@Belcik, tutaj ilu majstrów, tyle metod :)
Jeżeli chodzi o odpęd surówki, to tak, jedziesz na pełnym otwarciu zaworka do około 100 stopni w kegu. Ja tylko robię to na mniejszej mocy.
Rozrabiasz do tych około 20% i jedziesz drugi raz z podziałem na frakcje, a to jaka kolumna, ile wypełnienia itp., to już zależy od osoby.
Jak poczytasz, to zobaczysz, że są tacy co jadę na krótkiej i pustej, tacy co na częściowym wypełnieniu, tacy co na całym...
Generalnie im dłuższa rura i więcej wypełnienia, tym mniej smaków, ale krótszy czas dojrzewania.
To nie cukrówka ;)