Strona 1 z 5

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 27 gru 2011, 23:18
autor: klodek4
Tak siedzę i czytam ten temat i tak sobie pomyślałem trzeba będzie popróbować, mam tutaj i cytrynę i pomarańcz, pomelo, figę i wszystkie te egzotyki, może to niegłupi pomysł porobić próbki i przetestować.
Pamiętam że robiłem wiele prób z drzewem do wędzenia /zresztą nadal to robię/ i teraz np z żoną preferujemy drewno dębowe do rybek i drobiu!!!
:punk: :piwo: :ok:

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: piątek, 30 gru 2011, 19:48
autor: we125
Zalałem płatki psotą 50 %. Zrobiłem 0.5 l próbki z drzewa klonu wiśni i akacji. Jestem ciekawy efektów. Oczywiście, opisze smak każdej z próbek, po ok 3 tygodniach.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: środa, 4 sty 2012, 19:37
autor: we125
Płatki są bardzo aromatyczne dałem ich za dużo i musiałem już je odcedzić. Najbardziej mi i rodzinie smakuje psota zaprawiona płatkami wiśni. Jednak klon i akacja mają charakterystyczny smak i trudno go opisać warto spróbować. Ogólnie jest to udany eksperyment. Następnym razem połączę wszystkie płatki.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: czwartek, 5 kwie 2012, 09:22
autor: bystym
Witam.

Po roku testów starzenia czystego alkoholu w różnych drewnach wybrałem na przyszłość tylko jedno. Testowałem dąb, śliwę, brzozę, czeremchę, winorośl, czarną i czerwoną porzeczkę. Najbardziej udany eksperyment związany jest ze śliwą. Wyszedł klarowny, bursztynowy alkohol o ciekawej słodkości. Nie najgorszy był też dąb i brzoza, ale nic powalającego. Natomiast pozostałe drewienka niewiele wpływały na alkohol.

Testuję jednak dalej. Niedawno wstawiłem inny gatunek śliwy i ... brzozę. Zobaczymy.

Mam też jednak pytanie. Czy któryś z kolegów nie próbował może drewna lipy? Pewnie i sam je wypróbuje, ale tak niedawno zastanowiłem się nad nim. No bo ma ono taki ciekawy, dość intensywny, kadzidłowy zapach. A jak to się będzie miało z alkoholem? Niektóre rośliny mają w sobie jakieś niezbyt pożądane dla człowieka substancje. Czy lipa jest pod tym względem bezpieczna?

PS
Dopiero teraz, po przeczytaniu postów z tego tematu, zauważyłem pytanie „eskaera”. Szczapki śliwkowe rąbałem z całości. Choć właśnie teraz przygotowuję sobie do testu drewienka wyłącznie z tych, ciekawie wyglądających, ciemnych środków. Zobaczymy.

Pozdrawiam
Bogdan

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: czwartek, 5 kwie 2012, 12:09
autor: peter
A czy te szczapki ze śliwki opiekałeś???
Pozdrawiam

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: piątek, 6 kwie 2012, 23:13
autor: bystym
Drewno ze śliwy było naturalne.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 11 lis 2012, 11:35
autor: Durik
W końcu jak to jest, jak najlepiej przygotować sobie drewno?? Czy tylko dobrze wysuszyć i sezonować, czy może jeszcze upiec w piekarniku?? zastanawia mnie jeszcze jakie proporcje tzn ile drewienka na jaką ilość dobroci dawać, co by nie przesadzić.
Podzielcie się proszę doświadczeniami, bo widzę czytając że chyba szkoda kupować jak się ma dostęp do wielu gatunków drewna, no i inna sprawa że jak się samemu wszystko zrobić to potem jaka duma z tego jest!!!!

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 11 lis 2012, 12:00
autor: lesgo58
@durik
Z dębem to jak z destylatem - nie jest to taka łatwa i prosta sprawa.
Inaczej nie byłoby tylu gatunków różnych trunków wywodzących się z tego samego sposobu destylacji.
Czipsy, szczapki i inne kawałki drewna to tylko podróbka mająca zrekompensować brak prawdziwej beczki.
Tutaj nikt Ci nie powie dokładnie recepty, bo każdy ma inną wypróbowaną do swojego gustu.
Ogólne zasady są w instrukcji kupnych, a jak się robi samemu to bardzo dobrze i dużo jest opisane w stosownych wątkach.
A reszta to cierpliwość i cierpliwość i cierpliwość...
Mnie się przytrafiło w zeszłym roku zrobić jeden trunek z czipsami. Po miesiącu był niepijalny. Dębina.
Poszedł w odstawkę do następnej destylacji.
Jakie było moje zdziwienie, gdy po roku wpadła mi ta butelczyna przez przypadek ręce po roku zapomnienia. Nie omieszkałem posmakować.
I co?
I rewelacja. Trunek nabrał ogłady - wszelka ostrość zginęła.
Tak, że tutaj masz przykład na cierpliwość.
To jest ten duży minus naszego hobby.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: piątek, 8 lut 2013, 12:44
autor: michal278
Wszelkie aromatyzowanie oraz robienie nalewek to cierpliwość!!!! 1 rok czasu to minimum. Ja posiadam w piwniczce nalewki 9-10 letnie. Życzę wszystkim cierpliwości.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: sobota, 9 lut 2013, 08:30
autor: Partyzant
klodek4 pisze:Tak siedzę i czytam ten temat i tak sobie pomyślałem trzeba będzie popróbować, mam tutaj i cytrynę i pomarańcz, pomelo, figę i wszystkie te egzotyki

Z drzewem figi bym uważał, kiedy robię przycinki tych drzew to wszystko wrzucam do ognia, takie ogrodowe porządki. Kiedy pierwszy raz paliłem, to miejscowa starszyzna radziła mi abym odszedł od ognia i nie stał w dymie, nie potrafili mi wytłumaczyć dlaczego.
Podobno liście i drzewo, mają jakieś chemiczne składniki nie przyjazne dla nas. Opowiadali że wdychanie dymu jest trujące i można stracić równowagę. Tylko tyle mogę powiedzieć.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: sobota, 9 lut 2013, 21:41
autor: Bimbel
radius pisze:Właśnie spróbowałem zawartości butelki, w której moczyły się szczapy drewna sandałowego.
Gdzie takie drewno sandałowe można kupić? Lub sadzonki takiego drzewa i czy się w naszym klimacie przyjmie? Googlowanie nic mi nie dało:(

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 10 lut 2013, 07:00
autor: radius
Kawałki takiego drewna otrzymałem w prezencie od znajomej, która wróciła z wojaży zagranicznych :) Niestety moja połowica przez przypadek( :?: ) posprzątała suszące się po wyjęciu z destylatu szczapy i już ich nie posiadam :(

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: poniedziałek, 11 lut 2013, 13:10
autor: M@teusz607
Tak trochę podczepie się do tematu. Kupiłem płatki dębowe, napisane na nich żeby do wódki dać na 2-4 dni. Stanie się coś złego jak będą dłużej? ile max mogą tam być? Kiedyś inne leżały w butelce pół roku i czegoś takiego dobrego jeszcze nie piłem jak wtedy :mrgreen:

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: poniedziałek, 11 lut 2013, 16:27
autor: jajek12
Witam. Ja trzymałem najdłużej 2 lata (1/2 l). Było rewelacyjne! Ale były 4 szt. płatków (1cm x1cm). Teraz nastawiłem 4 l. Polecam również śliwkę suszoną :) . Też trzymałem 2 lata w butelce półlitrowej. Takie tam eksperymenty :D
Pozdro. jajek12

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: czwartek, 22 sie 2013, 15:08
autor: heniu1980
Ja ostatnio kupiłek płatki akacjowe i z kasztana. Dodałem po parę szczapek do flaszeczek 0,5l. Po 2 tygodniach dokonałem malej próby i optycznie kasztan podobny jak płatki dębowe ale destylat zmętniał - czy ktoś wie o co chodzi???, akacja rewelacyjny bursztynowo rubinowy kolorek, smakowo kasztan delikany miły posmak, akacja smak ciekawy trudny do opisania taki "rześki" smaczny.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: czwartek, 22 sie 2013, 21:55
autor: radius
heniu1980 pisze:...optycznie kasztan podobny jak płatki dębowe ale destylat zmętniał - czy ktoś wie o co chodzi???
Za zmętnienie odpowiedzialne są garbniki. Pozostaw destylat w spokoju na jakiś czas, powinien samoistnie się sklarować. Jeżeli nie, to pozostaje ci cierpliwe filtrowanie przez co raz gęstsze filtry np. do kawy ;)

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 13 paź 2013, 21:20
autor: heniu1980
Tydzień temu przepuściłem cukrówkę. Powstało mi 9l 45% psotki. Po wymoczeniu w węglu aktywnym, zrobiłem parę eksperymentów 2,5l jarzębiaku (ma super smak nawet się nie spodziewałem takiego efektu) 2,5l pseudo whisky (syrop klonowy i płatki z dębu średnio opiekane), 1l syrop klonowy z płatkami akacji (po tygodniu miodzio i chyba mój najlepszy organoleptycznie eksperyment), 2l gruszkówki (zalałem pokrojone gruszki z przyprawami i zapomniałem na pół roku gdzie leży) no i 1l miodówki z papryczką chili (na razie rozpuściłem miód w psocie i jutro dodam chili jak je kupię, z samym miodem też dobrze smakuje, złagodniał smak). Te stare eksperymenty też wyszły dobrze. Ten destylat z kasztanem już się wyklarował i w smaku jest łagodny i szlachetny. Ten z akacją ma piękny kolor ale jest trochę ostrawy w smaku. Zauważyłem że dodatek syropu klonowego złagodza smak i nadaje mu takiej głębi. Mówię wam ta akacja z tym syropem smakuje wspaniale, ciekawe co będzie po paru miesiącach?

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: sobota, 19 paź 2013, 16:52
autor: gr000by
Widzę, że nie ma w opisach trunków na szczapach z orzecha włoskiego i z czereśni. A takie akurat przygotowuję przy okazji porządków na działce i gromadzeniu opału do kominka. Mam narąbane szczapki z orzecha włoskiego (już suszą się przy kominku), a za tydzień będę tworzył szczapy czereśniowe. Część z nich na pewno upiekę, a część pozostawię w stanie surowym. A co wyjdzie po moczeniu w 45-50% destylacie (wieloowocowym lub czystej wódce), to opiszę w trakcie eksperymentu.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: sobota, 23 lis 2013, 10:32
autor: gr000by
Próbowałem już 60% bimbru, w którym przez 3 tygodnie moczyły się szczapki orzecha włoskiego. Ma słodkawy, palący smak z lekką goryczką, pachnie drewnem orzechowym, kolor słomkowo-żółty. Myślę, że spisałby się jako dodatek do orzechówki na zielonych orzechach, ale nie jako czysta wódka. Może do wina też by się nadał, ale nie mam surowca do testu...

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 24 lis 2013, 08:40
autor: karkan
A co powiecie na zrębki np. gruszy albo wiśni?

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 24 lis 2013, 09:04
autor: gr000by
O wiśni chyba już było, o gruszy nie. Próbuj - ja tak eksperymentuję z orzechem włoskim i czereśnią. Parę kawałków drewna zalej alkoholem o w miarę neutralnym smaku i czekaj na efekty.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 24 lis 2013, 09:06
autor: karkan
Dzięki! Piszecie tutaj o opalaniu drewna. Jak to zrobić? Jak przygotować takie drewno?

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 24 lis 2013, 09:11
autor: gr000by
O ile pieczenie jest tutaj opisane http://alkohole-domowe.com/forum/dab-ja ... -t129.html i drewno pieczone jest popularnie wykorzystywane, tak drewno stricte opalane stosuję chyba tylko ja. Opalam dęba palnikiem gazowym do dość jednolitego zwęglenia powierzchni drewna. Taki dąb opalany służy mi do starzenia whiskey.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 24 lis 2013, 12:51
autor: karkan
Jak długo trwa takie moczenie? Albo może tak ile Ty moczysz?

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: niedziela, 24 lis 2013, 13:20
autor: gr000by
Na smak i zapach - jak ci pasuje to usuwasz drewno z alkoholu. Może to trwać kilka dni, albo kilka miesięcy. Średnio whiskey trzymam 3-8 tygodni na dębie (dodanym w kilkukrotnym nadmiarze).

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: czwartek, 12 gru 2013, 20:36
autor: heniu1980
Po 2 miesiącach kosztowałem psotki i syrop klonowy + płatki z akacji wymiatają wszystko

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: poniedziałek, 27 sty 2014, 21:19
autor: Kamal
Jakiś czas temu, do wódeczki 50% włożyłem kawałek drzewa sosnowego. A dokładniej drzazgi. Aromat taki sobie, a smak to porażka. Jak wypiliśmy z kuzynem po 2 małe kieliszki, to nam się odbijało drzazgą. Tego gatunku drzewa, nie polecam.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: poniedziałek, 27 sty 2014, 22:21
autor: gr000by
Surowe drewno czereśniowe ma dużego plusa u mnie, ale nie jako samodzielny dodatek do trunków, lecz do uzupełniania dębu w niektórych destylatach owocowych i zbożowych. Daje przepiękny, owocowy, słodki, miły zapach, lecz w smaku jest zwyczajna, cierpko-słodkawa, delikatnie paląca i nie ma tej magii co w zapachu. Ale jako dodatek do dębu widzę w niej ogromny potencjał - wszelakie destylaty owocowe i lżejsze zbożowe na pewno będą smaczniejsze (a także będą miały dużo bogatszy bukiet) po dodaniu małej szczapki surowego drewna czereśniowego do kilku szczap dębowych.
Jak pojawi się trochę luźnej wódki to sprawdzę jak się ma sprawa z pieczonym drewnem orzechowym i czereśniowym.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: poniedziałek, 27 sty 2014, 22:51
autor: Kamal
Wątpię, żeby drzazga jako dodatek nawet do innego drzewa, dała ciekawy efekt smakowy.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: poniedziałek, 27 sty 2014, 22:57
autor: gr000by
Nie drzazga, a mała szczapka. Drewno czereśni jest bardzo aromatyczne (jak każde drewno z drzewa owocowego) i według mnie będzie pasowało do średnio pieczonego dębu. Ale o tym przekonam się jak spróbuję. Będzie wódka - będą testy. Teraz mogę tylko pogdybać ;).

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: poniedziałek, 27 sty 2014, 23:12
autor: Kamal
@gr000by to poczekam na wyniki, albo sam nie długo spróbuję. Ale użyję dębu średnio pieczonego, śliwki lekko pieczonej, i wiśni lekko pieczonej. Lub po prostu, włożę szczapki bez opiekania. Dłużej będę czekał na efekt, ale nigdzie mi się przecież nie spieszy. :-)

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 4 lut 2014, 09:16
autor: Gitis
radius pisze: nastawiłem trzy butelki 45% destylatu, do pierwszej - dąb (tradycyjnie), do drugiej - brzoskwinia, do trzeciej - drewno sandałowe.
"brzoskwinię" polecam - poezja :klaszcze:
Na jakim sprzęcie robisz? Szykuję się do zakupu sprzętu. Nie mam pojęcia co kupić. Najbardziej lubię wódki smakowe, chociaż czystą też nie pogardzę. Chcę kupić sprzęt który pozwoli mi uzyskać wódkę, która po dodaniu właśnie drewna, czy ziół, byłby dobra w smaku i nie waliła bimbrem, jajkami, acetonem czy mokra szmatą. Zastanawiałem się nad BF - 10 (bimbroforem szklanym), bo póki co nie mam środków finasowych na porządnego Aabratka, no i moja wiedza jest żadna, bo w sumie raz tylko wino zrobiłem (ale jakie pyszne! 20 litrów ryżowca wypite zanim fermentacja cicha się skończyła).

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 4 lut 2014, 14:19
autor: radius
Do spirytusu mam kolumnę miedzianą - Bokakob, do smakówek - to http://alkohole-domowe.com/forum/post75617.html#p75617 :)

Re: Odp: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 4 lut 2014, 14:58
autor: michal278
Jeśli mogę wtrącić 3 grosze, to tylko MIEDŹ i jeszcze raz miedź. Oczywiście owocówki i dobrze zrobiona kolumna, niczym nie ustąpi KO. A jak masz smykałki trochę, sam to polutujesz. Życzę udanej aparatury.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: poniedziałek, 14 kwie 2014, 23:36
autor: andrzejko90@wp.pl
Właśnie racze się własnym specjałem i muszę bardzo pochwalić śliwę opiekaną z dodatkiem suszonej śliwki. Jak dla mnie rewelacja, dodałem małą szcząpke i jedną suszoną śliwkę na pół litry gorzałki "trzy zboża" po miesiącu wyklarowałem i odstawiłem do starzenia min 6 miesięcy.

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 15 kwie 2014, 07:24
autor: lesgo58
andrzejko90@wp.pl pisze:...własnym specjałem i muszę bardzo pochwalić śliwę opiekaną z dodatkiem suszonej śliwki. Jak dla mnie rewelacja,...
Opisz trochę bardziej zrozumiale. :oops:

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 15 kwie 2014, 18:57
autor: andrzejko90@wp.pl
Destylat był robiony na wzór Jessiego z (kukurydzy, jęczmienia, pszenicy). Do flaszeczki 0,5l 40% psotki z trzeciej fermentacji dodałem małą pieczoną szczapkę śliwkową (5x0,5x1cm) i suszoną śliwkę.
Reszta jak już pisałem, wynik: piękny kolor i bogaty owocowy aromat, nigdy bym nie przypuszczał że wyjdzie coś tak dobrego. Obecnie robię "Wujka" i zacznę próby z (czereśnią, jabłkiem, śliwą).

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: poniedziałek, 17 lis 2014, 19:31
autor: swierzy84
Radius napisz jak zdobyłeś drewno sandałowe. Chętnie bym spróbował. Pozdrawiam

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 18 lis 2014, 12:25
autor: ramzol
świerzy84 czytamy całe tematy ze zrozumieniem ;)
radius pisze:Kawałki takiego drewna otrzymałem w prezencie od znajomej, która wróciła z wojaży zagranicznych :) Niestety moja połowica przez przypadek( :?: ) posprzątała suszące się po wyjęciu z destylatu szczapy i już ich nie posiadam :(

Re: Inne (niż dąb) gatunki drewna do starzenia destylatów

: wtorek, 18 lis 2014, 13:45
autor: Roger