Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
MACIANTEK
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 23 kwie 2014, 02:26
Podziękował: 1 raz

Post autor: MACIANTEK »

Witam kolegów po fachu, nastaw zatrzymał mi się przy 10 blg i nie wiem co dalej zrobić. Nastaw 200 l w tym 64 kg cukru i 8 paczek moskva style, niestety nie mogłem sprawy dopilnować i prawdopodopodobnie zagotowałem nastaw. Co polecacie teraz zrobić?
koncentraty wina

użytkownik usunięty
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Jesteś pewien że ugotowane?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: Góral bagienny »

Masz 2 wyjścia ;) próbować restartu lub przedestylować nastaw i na dundrze zrobić nowy ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Jeśli ugotowane to już kaplica, nie wskrzesisz ich, restart raczej nie pomoże ze względu na zawartość alkoholu. Niezapominajmy, 14blg zjedzone. Natomiast jeśli pewien nie jesteś, sprawdź temperaturę, wymieszaj ten nastaw i porządnie go napowietrz. Jeśli jest tam jakieś "życie" to powinny dokończyć robotę. Jeżeli nie, to tak jak kolega wyżej napisał. Odpędź ten nastaw a dunder dosłódź i zadaj drożdże.

Autor tematu
MACIANTEK
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 23 kwie 2014, 02:26
Podziękował: 1 raz
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: MACIANTEK »

Jestem pewny że ugotowane temp doszła do 38 stopni.
Mogę próbować restartować tymi samymi drożdżami ?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 kwie 2020, 17:30 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
online
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2673
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 431 razy
Kontakt:
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: JanOkowita »

Bez gwarancji sukcesu - należy postąpić tak:

Przygotuj sobie wiaderko ok.7-8 litrów, miskę, cokolwiek.

1. Pobierasz 1 litr z nastawu i dodajesz 3 litry wody. Pamiętaj o temperaturze, ma być ok.25 st.C.
2. Do tak rozcieńczonego nastawu wsypujesz torebkę drożdży.
3. Po 5 minutach dolewasz 1 litr z nastawu i czekasz kolejne 10 minut.
4. Znowu dolewasz 1 litr z nastawu i czekasz 10 minut.
5. Wlewasz całość do pierwotnego nastawu. Nastaw powinien mieć tę samą temperaturę 25 st.C.

W całej procedurze chodzi o to, aby przyzwyczajać stopniowo drożdże do wzrostu %. Dodane bezpośrednio do zatrzymanego nastawu na pewno nie wystartują, a tak to jest jakaś nadzieja. Daj znać jak poszło.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 kwie 2020, 17:42 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

użytkownik usunięty
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: użytkownik usunięty »

38 stopni to jeszcze nie tragedia. Drożdże potrafią wytrzymać troszkę więcej. Napowietrz dobrze ten nastaw i daj mu dwie doby. Jeśli nie ruszy rób co chcesz.

Autor tematu
MACIANTEK
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 23 kwie 2014, 02:26
Podziękował: 1 raz
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: MACIANTEK »

Zrobię tak jak kolega JanOkowita napisał dam znać na dniach co z tego wyszło, jeśli nie ruszy puszczam na rury a następny nastaw będzie na dundrze. Jak właściwie smakuje taki destylat robiony na dundrze ? Nigdy czegoś takiego nie smakowałem.
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4866
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: rozrywek »

Ja bym nie restartował. Więcej nerwów i zabawy niż efektu.
Tylko się wkurzał będziesz.

Ruskie kamikadze pozabijały się same. Przepuść to przez rurki a na reszcie po dopełnieniu do dobrego blg startuj od nowa. 8 paczek pożywki w płynie masz teraz.

Następnym razem daj ich mniej. Bo się znowu pozabijają.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

użytkownik usunięty
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: użytkownik usunięty »

MACIANTEK pisze: Jak właściwie smakuje taki destylat robiony na dundrze ?
Normalnie, tylko lepiej, gdyż satysfakcja wieksza.
"Wódka jak wódka. Zawsze smakuje jednakowo czyli wspaniale" - W. Wszywka

Autor tematu
MACIANTEK
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 23 kwie 2014, 02:26
Podziękował: 1 raz
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: MACIANTEK »

Następnym razem dam 6 paczek i może będzie lepiej. Zapodałem restart z instrukcji kolegi JanaOkowity, czekam na efekt.

użytkownik usunięty
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Cztery paczki MS również zrobiłyby taki nastaw. Warunek to odpowiednia temperatura i natlenienie.
online
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2673
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 431 razy
Kontakt:
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: JanOkowita »

Jak tylko ruszy fermentacja to pilnuj zakończenia. Nie odstawiaj na leżakowanie, bo zbyt duża ilość pożywki dla drożdży da efekt smrodu gnilnego.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5368
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 662 razy
Kontakt:
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: Zygmunt »

Faza lag drożdży trwa znacznie dłużej, niz 10 minut, więc raczej do niczego się nie przyzwyczają.
Napowietrzanie pracującego nastawu również nie ma sensu, bo dostęp do tlenu zatrzyma wszelką fermentację (efekt Pasteura).
38 stopni drożdżom nic nie zrobi, wytrzymją. Zbij temepraturę lodem, badaj blg- powinno spadać.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

PółCzłowiekPółLitra
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2016, 00:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: PółCzłowiekPółLitra »

@MACIANTEK
W jakiej temperaturze otoczenia pracował nastaw?
Ja robię podobny nastaw (65kg, 220l) ale w pomieszczeniu o T 15-17 stopni cały rok, T startowa nastawu to 18-20 stopni ale nie raz było 16, raczej kieruję się w stronę niższych T. Nie raz nastaw podchodził mi pod 30-35 stopni. Drożdże alcotec48. Beczka stoi na stojaku, nie ma kontaktu z podłogą. Niemal zawsze -4 blg.

Także jeśli nastaw pracował w T powyżej 21 stopni to jestem w stanie uwierzyć w zagotowanie grzybków. I tak jak kolega @rozrywek napisał nie bawiłbym się w restart, szkoda czasu i energii. Ale dla pewności zastosował bym jeszcze rady kolegi @Zygmunt .
Ostatnio zmieniony sobota, 4 kwie 2020, 00:46 przez PółCzłowiekPółLitra, łącznie zmieniany 2 razy.
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4866
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: rozrywek »

A wziąłeś pod uwagę fakt że to nie balon 35l? I to się samo zagotuje? Tutaj nie ma opcji aby 8 paczek grzyba nie zaczęły się zabijać o cukier. Tam była wojna polsko-ruska.

A wiesz że one się namnażają?. Tam się zrobił kocioł.

Możesz próbować restart. Ale przy tym stężeniu alko...nie bardzo to widzę.

Zygmunt doradza próbe ratunku nastawu. Dobrze doradza. .

Może ruszy i coś tam z cukrów prostych pojedzą.

W kaźdym razie to tego dundru jakby co to masz na tyle źe lekcje i dobry nastaw na następny raz.

I nie syp tyle więcej. Na półce się nie zmarnują. Pozdrawiam serdecznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7279
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1691 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: radius »

@rozrywku, fajnie się ciebie czyta, ale weź przyklej sobie pinezkę na klawisz entera, żebyś nie wciskał go po każdym zdaniu :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4866
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: rozrywek »

Dla ciebie nie pinezką a gwoździem mu przywalę. W zwìązku z powyższym że moje wypowiedzi krótkie nie bywają to taki słowotok nie do przeczytania by był. Zresztą już raz opierdziel za monolog dostałem, stąd te przerwy w zdaniach. Postaram się zrobić co w mocy mej. Kurde ani razu entera nie wcisłem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
MACIANTEK
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 23 kwie 2014, 02:26
Podziękował: 1 raz
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: MACIANTEK »

PółCzłowiekPółLitra pisze:@MACIANTEK
W jakiej temperaturze otoczenia pracował nastaw?
W kotłowni mam około 25-26 stopni.
rozrywek pisze:A wziąłeś pod uwagę fakt że to nie balon 35l? I to się samo zagotuje? Tutaj nie ma opcji aby 8 paczek grzyba nie zaczęły się zabijać o cukier. Tam była wojna polsko-ruska.
@Rozrywek a Twoim zdaniem na taką beczke ile powinienem sypnąć tych Moskva style ?
Ostatnio zmieniony sobota, 4 kwie 2020, 17:59 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4866
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: rozrywek »

To stoi w kotłowni. Czyli tam jest ciepło i temperatura jest stabilna. Idealna wręcz do startu nastawu. Ale nie dokońca do dalszej fermentacji. Weź i skop działkę w upalny dzień. Każdy nastaw pracuje inaczej ale wymaga stabilności. Ujęło mnie co? Tytuł tematu. Szczery i bez ściemy. Dałem ciała i chcę to jakoś ratować.
Daj 4. A że potrwa to trochę dłużej to co?. Nic.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
MACIANTEK
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 23 kwie 2014, 02:26
Podziękował: 1 raz
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: MACIANTEK »

Dziękuję wszystkim za cenne rady, wykonałem próbę restartu z przepisu kolegi @JanOkowita niestety przeszczep się nie przyjął i pacjent zamarł. Nastaw zatrzymał się na 10 blg, puszczę to na rury a na dundrze za waszą radą nastawie drugi nastaw. Jak to przerobie to będę potrzebował rady ile cukru dosypać żeby było ok.
Jest to dla mnie kolejna lekcja w tym hobbystycznym przedsięwzięciu.
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4866
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: rozrywek »

Ja miałem cichą nadzieję że to się przyjmie. Trudno nie ruszyło. Policzymy dodamy i dosypiemy. Najpierw puść co masz bo przecież jakieś dane musimy mieć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

użytkownik usunięty
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Cukier w tym dundrze Ci nie zginie. Po odpędzie, daj mu ochłonąć troszkę, zlej wszystko do beczki, dosyp cukru do 22 blg, ewentualnie uzupełnij wodą. Gdy temperatura spadnie do zalecanej na opakowaniu, porządnie go napowietrz, syp drożdże, fermentuj.

Autor tematu
MACIANTEK
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 23 kwie 2014, 02:26
Podziękował: 1 raz
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: MACIANTEK »

Witam, szanowne grono po małej przerwie, puściłem na rurki nieprzepracowany nastaw i zostało mi 180 litrów dundru o stężeniu 14 blg, moje pytanie brzmi, ile teraz dosypać słodyczy? Będę chciał nastawić na moskva style (te złote).

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 125 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: tomhas »

Dosyp cukru do 22 blg i daj 4 drożdże.

użytkownik usunięty
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Jeśli masz 180l dundru a w nim stężenie 14blg myślę, że 15-16 kg cukru wystarczy. Po rozpuszczeniu, stężenie wzrośnie moim zdaniem do ok. 22blg. Odpowiednia temperatura i napowietrzenie, gwarancją sukcesu. Nie przesadź z drożdżami.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: Erazer »

Chyba w ogóle bym nie dodawał cukru do tego nastawu już, drożdże zostawiły tam już trochę smrodków, więc stężenie produktów ubocznych fermentacji wzrośnie i może się to odbić negatywnie na smaku produktu finalnego
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: masterpaw2 »

@MACIANTEK, tak jak radzili koledzy dodaj słodyczy do ~22blg, dobrze napowietrz tuż przed dodaniem drożdży, i co najważniejsze jeśli masz 25/26°C w fermentorowni, grzybki zapodaj w niższej niż zalecana temperaturze - 16÷18°C. Jeszcze jedno, beczki nie przykrywaj deklem, jedynie jakimś w miarę przewiewnym materiałem np. gaza.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 125 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: tomhas »

Erazer pisze:Chyba w ogóle bym nie dodawał cukru do tego nastawu już, drożdże zostawiły tam już trochę smrodków, więc stężenie produktów ubocznych fermentacji wzrośnie i może się to odbić negatywnie na smaku produktu finalnego
kolega ma 14 blg w dundrze, wydajność z tego (180l) byłaby mizerna (przynajmniej dla mnie). Jeśli rektyfikuje na kolumnie o żadne smrodki się nie przedostaną. Ale rozumiem Twoje obawy, osobiście nie zalecam fermentacji w dundrze. Cukier można było odzyskać w inny sposób.

użytkownik usunięty
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Czemu od razu mizerna.
16l spirytusu brutto to mało? :o
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: masterpaw2 »

Biorąc pod uwagę objętość nastawu, i nakład : praca/energia/woda to jednak zdecydowanie mało. Także docukrzenie do przyzwoitego poziomu jest jak najbardziej uzasadnione.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

użytkownik usunięty
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Doskonale to rozumiem ale są tacy, co taką ilość na ponad rok mają i tacy co chyba sposób na życie znaleźli. Naprawdę nie interesuje mnie to i może nie potrzebnie o tym wspominałem- przepraszam ale poziom irytacjii mnie czasem dołuje.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 125 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: tomhas »

defacto pisze:Czemu od razu mizerna.
16l spirytusu brutto to mało? :o
Nie 16 a 12,6l czystego spirytusu. Z 1kg cukru jest 0,5 spirytusu.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: masterpaw2 »

defacto pisze:Doskonale to rozumiem ale są tacy, co taką ilość na ponad rok mają i tacy co chyba sposób na życie znaleźli.
Tu nie chodzi o to komu na ile to wystarcza, tylko o swoistą "opłacalność" procesu.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
MACIANTEK
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 23 kwie 2014, 02:26
Podziękował: 1 raz
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: MACIANTEK »

tomhas pisze:
Erazer pisze:Chyba w ogóle bym nie dodawał cukru do tego nastawu już, drożdże zostawiły tam już trochę smrodków, więc stężenie produktów ubocznych fermentacji wzrośnie i może się to odbić negatywnie na smaku produktu finalnego
kolega ma 14 blg w dundrze, wydajność z tego (180l) byłaby mizerna (przynajmniej dla mnie). Jeśli rektyfikuje na kolumnie o żadne smrodki się nie przedostaną. Ale rozumiem Twoje obawy, osobiście nie zalecam fermentacji w dundrze. Cukier można było odzyskać w inny sposób.
Kolego @tomhas jaki inny sposób masz na myśli?
Dosłodziłem nastaw do 22 blg co przełożyło się na 20 kg słodyczy, zadałem 4 paczki grzybków no i sobie pracuje ładnie, pilnuje teraz temperatury żeby znowu nie było wtopy.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 kwie 2020, 22:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 125 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: tomhas »

MACIANTEK pisze: Kolego @tomhas jaki inny sposób masz na myśli?
Sposób na wykorzystanie nastawu, który przestał pracować: robisz drugi nastaw w beczce 200 l ale mocno niedosłodzony o pojemności 25l, jak zacznie mocno pracować bierzesz 10 l nastawu, który przestał pracować i dodajesz do pracującego i tak w kółko co kilka dni aż wykorzystasz całość. Moim zdaniem dużo lepszy sposób, niż gotowanie słodkiego nastawu.

użytkownik usunięty
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Przepraszam koledzy, czegoś nie rozumiem.
Kolega mial 180 l dundru o stężeniu 14blg. Następnie rozpuscil w nim 20kg cukru i stężenie wzrosło do 22blg. Ciekawe to jest gdyż rozpuszczając 20 kg cukru w 180 l czystej wody da stężenie 10blg. Suma obu tych cukrów moim zdaniem wyniesie 24blg a nie 22blg jak kolega zaznaczyć raczył. Czy kolega dolewał może wody?

scalak
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Post autor: scalak »

A wcale, że bo nie.
Blg wyniesie dokładnie 21,52. 180 l dundru o stężeniu 14 Blg waży 190 kg. 180 x 0,14 kg = 25,2 kg cukru. Po wsypaniu 20 kg cukru, nastaw waży 210 kg. Stąd 45,2 kg cukru w 210 kg nastawu daje 0,2152, czyli 21,5 Blg.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 kwie 2020, 10:57 przez scalak, łącznie zmieniany 1 raz.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”