Mój przepis na mały - pyszny sosik.
Składniki:
- 3-4 ogórki (długie - ok. 0,5 kg)
- serek homogenizowany zwykły (bez dodatków smakowych)
- czosnek
- koperek (najlepszy suszony) - alternatywnie
- sól, pieprz
Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne a następnie na mniejszych oczkach tarki ścieramy do miski. Delikatnie solimy i odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie ogórki wrzucamy w gazę i odciskamy, aż do momentu gdy nic z nich nie będzie kapało.
Do miski dodajemy serek, 3-4 ząbki czosnku (zawsze można dołożyć, a jak będzie za ostry - nie można go usunąć), sól i pieprz (do smaku), koperek (alternatywa) i wyciśnięte ogórki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki ... A następnie delektujemy się dodatkiem do kiełbasek, skrzydełek, polędwic etc.
Tzatziki
-
- Posty: 187
- Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
- Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
- Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: EU
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Tzatziki
Starałem się powstrzymać ale nie zdzierżę. Przyjaźń z greckim sąsiadem zobowiązuje. Powyższy przepis ma oryginałem niewiele ma wspólnego. Przyzwoitość nakazywałaby podanie w tytule a la Tzatziki lub inspirowane greckim przepisem. Ale czemu sie tu dziwić: popi... popisani politycy chcą Łuk Triumfalny postawić a po Polsce nie ma po czym jeździć. Przede wszystkim nie ma jogurtu a to on jest podstawą tego sosu, bo co Ty podajesz to pasta do chleba. To ja już wolę klasyczny polski twarożek ze szczypiorkiem i może nowy most. A już szczytem jest suszony koperek. Może ja coś mam z podniebieniem ale w mojej kuchni suszony koperek nie ma prawa pobytu. Owszem są zioła, które są nawet lepsze suszone niż świeże, np. lebiodka ale koperek suszony?! Brzmi to tak, jakby Kolega w Polsce nie dorastał i nie znał smaku młodych ziemniaków z koperkiem i zsiadłym mlekiem. Wracając do tego sosu, to lepiej użyć jogurtu śmietankowego, żadnych ziół, młody czosnek, najlepszej jakości oliwę z oliwek i ew. odrobinę octu, sól, niekoniecznie pieprz. Tzatziki pewnie Grecy nie wymyśleli, bo już wcześniej znano podobne potrawy na Wschodzie. Prawdopodobnie to pozostałość po niewoli tureckiej no chyba, że po podbojach Aleksandra Wielkiego:-) Bardzo dobrze opisałeś jak postępować z ogórkami ale na miły Bóg! Dlaczego obierasz? Aha, jeśli ktoś chce spróbować w wersji tureckiej, czyli Cacik, to przyrządza sie to podobnie. Ale odrobina świeżej mięty nadaję temu sosowi szczególnego aromatu. Aha, niektóre Turczynki lub Turcy posypują na koniec sos słodką papryką a oliwę wlewają do środka nie mieszając pozostawiająć to gościom. Tzatziki jest nagminnie małpowane ale zwykle reszta świata przesadza z ilością czosnku. Naprawdę lepiej mniej niż więcej.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei
kochanek Kranei