Trójniak z przepisu a kwiatostan lipy

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
paproh
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2022, 08:29

Post autor: paproh »

Nastawiam mojego pierwszego trójniaka. wg przepisu
poprawiony link
http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mi ... e-kowieski

Wszystko ładnie wyjaśnione ale mam jedna wątpliwość - kwiat lipy powinienem wrzucić do nastawu czy ty zrobić wywar? z opisu wynika ze nie jest w wywarze a z drugiej strony wszystkie przepisy zioła lub dodatki są w wywarze.

Co do klarowania, o smak chodzi. to ma smakować i pachnieć, :)

Proszę o rady bardzie doświadczonych użytkowników. i jeśli ktoś ma inne uwagi dotyczące tego przepisu tez będę wdzięczny.
Ostatnio zmieniony środa, 30 lis 2022, 13:26 przez paproh, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Trójniak z przepisu a kwiatostan lipy

Post autor: jakis1234 »

Piszesz o kwiatach lipy, a przepis jest o miodzie malinowym i dodatku soku z malin.
Robiłem trójniak z kwiatami czarnego bzu. Kwiaty dodałem w całości już po fermentacji.
Taki miód już się praktycznie nie wyklaruje, mnie to nie przeszkadza.
A zapach kwiatów czarnego bzu pozostał.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1052
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Trójniak z przepisu a kwiatostan lipy

Post autor: Kòpôcz »

Niedawno zlałem ten miód - to mój pierwszy, więc nie mam doświadczenia żadnego. Dodałem susz, nie gotowałem. Póki co to jest niepijalne. Na szczęście czeka go prawie dekada leżakowania.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”