nastaw z rodzynek na brandy / koniak
-
online
- Posty: 2920
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
online
- Posty: 2920
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 65
- Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Odważyłem się skosztować po około 2 tygodniach. Pogony cięte dość szybko, serce około 80 %. Niestety nieciekawie obecnie to smakuje, gdzieś tam czuć rodzynki, ale prócz tego sporo nieciekawych smaków . Myślałem że rodzynki będą dominować jak przy śliwce czy gruszce.
-
- Posty: 1053
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Nie słodzili - nie tylko Twoje rodzynki są prima sort . Ale... Z tego, co kojarzę, to robisz odpęd i rektę na OVM. Towar do spożycia od razu. Próbowałem niedawno te same rodzynki, ale z PS, bodaj 4-5 miesięczne. Uwierz, że trudno było zachować dobrą minę, a produkt był ze środka serca.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 1931
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Zgadza się, robię odpęd na krótkim potstilu wypełnionym miedzią a później rekta na kolumnie i odbieram na OVM.
Lejesz Waść miód na serce me
Zgadza się, robię odpęd na krótkim potstilu wypełnionym miedzią a później rekta na kolumnie i odbieram na OVM.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 65
- Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Ja robiłem szybki odpęd (gotowane z rodzynkami), a potem 3 półki i OLM jednak zapadła decyzja. Konstrukcja OLM ma wymuszony refluks około 50%, stąd też wyższy procent otrzymałem. Następny eksperyment zrobię czystą z buforem + 5 półek i OLM. Rodzynki przy około 22 °C fermentują dokładnie 14 dni.
-
- Posty: 1931
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak
Ja otrzymuję jeszcze wyższy bo 96,5% więc nie ma to aż tak dużego znaczenia. Dlatego ja tak robię ponieważ interesuje mnie wycięcie wszystkich "smrodów" - jak by to zwać - nawet kosztem utraty pewnej części aromatów.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html