nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

geoorge
50
Posty: 65
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: geoorge »

Na starcie było chyba 19 Birx, ale pewnie sporo cukru było uwięzione wewnątrz rodzynek.
Tak że wszystkie pomiary niewiele wnoszą :(. Jedno jest pewne po 14 dniach ewidentny koniec fermentacji :)
Wytrawne to było już po 7 dniach :)
Współczynnik korekcji jaki przyjąć?
koncentraty wina

wawaldek11
2500
Posty: 2920
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: wawaldek11 »

Rodzynki opadły?
Pozdrawiam,
Waldek

geoorge
50
Posty: 65
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Tak opadły.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

wawaldek11
2500
Posty: 2920
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: wawaldek11 »

To na rury :ok:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2604
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: jakis1234 »

geoorge pisze: poniedziałek, 15 kwie 2024, 11:40 Współczynnik korekcji jaki przyjąć?
Wysłałem linki do dwóch kalkulatorów, masz automatyczne przeliczanie i podany współczynnik korekcji.
Pozdrawiam z opolskiego.

geoorge
50
Posty: 65
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Wydajność w przeliczeniu na czysty wychodzi 3 l z 10 kg. rodzynek. Czyli całkiem dobrze, coś tam odpadnie na przedgony i pogony oczywiście.

geoorge
50
Posty: 65
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Odważyłem się skosztować po około 2 tygodniach. Pogony cięte dość szybko, serce około 80 %. Niestety nieciekawie obecnie to smakuje, gdzieś tam czuć rodzynki, ale prócz tego sporo nieciekawych smaków :(. Myślałem że rodzynki będą dominować jak przy śliwce czy gruszce.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1929
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

Nie wiem jaką metodą robiłeś ale u mnie rodzynka dominuje i to bardzo. Koledzy z forum próbowali i mówili, że zajebiste jest. Chyba mi nie słodzili! :lol:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1053
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Kòpôcz »

Nie słodzili - nie tylko Twoje rodzynki są prima sort ;). Ale... Z tego, co kojarzę, to robisz odpęd i rektę na OVM. Towar do spożycia od razu. Próbowałem niedawno te same rodzynki, ale z PS, bodaj 4-5 miesięczne. Uwierz, że trudno było zachować dobrą minę, a produkt był ze środka serca.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1929
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

Kòpôcz pisze: poniedziałek, 6 maja 2024, 10:05 Nie słodzili - nie tylko Twoje rodzynki są prima sort .
Lejesz Waść miód na serce me :oops: :odlot:
Zgadza się, robię odpęd na krótkim potstilu wypełnionym miedzią a później rekta na kolumnie i odbieram na OVM. :punk:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

geoorge
50
Posty: 65
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Ja robiłem szybki odpęd (gotowane z rodzynkami), a potem 3 półki i OLM jednak zapadła decyzja. Konstrukcja OLM ma wymuszony refluks około 50%, stąd też wyższy procent otrzymałem. Następny eksperyment zrobię czystą z buforem + 5 półek i OLM. Rodzynki przy około 22 °C fermentują dokładnie 14 dni.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1929
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

geoorge pisze: poniedziałek, 6 maja 2024, 11:50 Konstrukcja OLM ma wymuszony refluks około 50%, stąd też wyższy procent otrzymałem.
Ja otrzymuję jeszcze wyższy bo 96,5% więc nie ma to aż tak dużego znaczenia. Dlatego ja tak robię ponieważ interesuje mnie wycięcie wszystkich "smrodów" - jak by to zwać - nawet kosztem utraty pewnej części aromatów.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”