wino po dodaniu pirosiarczynu, zmętniało. dlaczego?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: matahari »

Pytanie j/w. Dodałem to w celu nie dopuszczenia do wtórnej fermentacji w ilości takiej jak zalecają. Po za tym trochę wpłynęło to na smak wina. I teraz nie wiem co robić (czy cokolwiek można), czekam już ze 2 miesiące i dalej takie samo mętne. Mam tego ze 20 L i szkoda mi zmarnować.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl
promocja
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: wino po dodaniu pirosiarczynu, zmętniało. dlaczego?

Post autor: kwachu »

Witam.
Pewnie przesadziłeś z piro. Napisz ile dodałeś na te 20 litrów wina, z czego masz to wino.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

Autor tematu
matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: wino po dodaniu pirosiarczynu, zmętniało. dlaczego?

Post autor: matahari »

Tak jak było na paczce z piro. Wino jest z winogron. Trzeba chyba czekać a jak nie to chyba pójdzie w rurkę na brandy czy coś takiego.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: wino po dodaniu pirosiarczynu, zmętniało. dlaczego?

Post autor: franta »

matahari pisze:Tak jak było na paczce z piro.
No dobra a jak było?.

Jeśli się nie wyklaruje , a powinno i będzie nadal mętne , to żadna strata.
Po destylacji będziesz miał winiak lub po długim leżakowaniu niezły koniak , ale czy tak długo wytrzymasz? :lol:
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: wino po dodaniu pirosiarczynu, zmętniało. dlaczego?

Post autor: radius »

@franta, jak zrobi taki winiak jak ty brandy, to daję głowę, że wyżłopie cały zapas w ciągu miesiąca :ok:
A propos; nie został ci jakiś mały zapas w piwniczce :?: :piwo:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: wino po dodaniu pirosiarczynu, zmętniało. dlaczego?

Post autor: franta »

radius raczej nie zrobi bo jak wino sp.....olł to dobrego brandy nie jest w stanie zrobić :lol:

a zostało i to jeszcze dość sporo
zostawie na następny zlot :lol:
Awatar użytkownika

Autor tematu
matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: wino po dodaniu pirosiarczynu, zmętniało. dlaczego?

Post autor: matahari »

Chorobcia, nie mogę znaleść resztę tej paczki.
To była złota paczka z białą naklejką z dawkowaniem. Firmy nie pamiętam.
Ale napewno zastosowałem się do instrukcji.
Jakoś tam się radę da z takim winkiem. Dzisiaj znowu do niego zajrzę.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl
Awatar użytkownika

Autor tematu
matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: wino po dodaniu pirosiarczynu, zmętniało. dlaczego?

Post autor: matahari »

No i wino uratowane.
W sumie to troszeczkę dzieło przypadku.
Zlałem ok. 1 L wina do butelki tak na spróbowanie czy da radę to pić. Ulałem z tego litra szklankę, reszta została w butelce. Po kilku dniach jakos mnie naszło, żeby znów spróbować. A tu ze zdziwieniem stwierdziłem, że wino w butelce jest jako tako sklarowane. Natychmiast zabrałem się do zlania z nad osadu reszty wina w balonie i po ok. 2 tyg. mam uratowane dobre winko.
UFFFF...
Piszę to jako pomoc dla tych którzy mieli podobne przygody jak ja.
Smacznego. :pije:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”