Płyta indukcyjna a szklana kolba
-
- Posty: 190
- Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
- Status Alkoholowy: Destylator
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Płyta indukcyjna a szklana kolba
http://alkohole-domowe.com/forum/moj-pr ... t1848.html
Ja próbowałem grzać kolbę na indukcji z użyciem specjalnej podkładki. Nie udało się. Podkładka była mega gorąca a kolba ledwo. Zauważyłem że dno nie jest IDEALNIE płaskie i nie przylega ona całością dna do powierzchni grzejnej. . Temat grzania kolby na indukcji, u mie odpadł.
Ja próbowałem grzać kolbę na indukcji z użyciem specjalnej podkładki. Nie udało się. Podkładka była mega gorąca a kolba ledwo. Zauważyłem że dno nie jest IDEALNIE płaskie i nie przylega ona całością dna do powierzchni grzejnej. . Temat grzania kolby na indukcji, u mie odpadł.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
- William Faulkner
-
- Posty: 2
- Rejestracja: środa, 26 wrz 2012, 13:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Piwosz
- Lokalizacja: Łódź
Re: Płyta indukcyjna a szklana kolba
Witam.
Ja miałem w domu już dwie różne płyty indukcyjne mastercook i przyznam, że rezultaty były podobne jak wyżej. Niestety indukcja ma swoje wady i zalety. Niektóre materiały nagrzewają się błyskawicznie i mocno, a inne wcale, cóż. Dzięki temu płyta zużywa bardzo mało energii, nie marnując ciepła, ale niekiedy bywa nieprzydatna.
Ja miałem w domu już dwie różne płyty indukcyjne mastercook i przyznam, że rezultaty były podobne jak wyżej. Niestety indukcja ma swoje wady i zalety. Niektóre materiały nagrzewają się błyskawicznie i mocno, a inne wcale, cóż. Dzięki temu płyta zużywa bardzo mało energii, nie marnując ciepła, ale niekiedy bywa nieprzydatna.
nom nom nom ;3
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Płyta indukcyjna a szklana kolba
Założenie teoretycznie dobre, ale widzę dwa problemy praktyczne:
1) wrzucanie/wkładanie takich kulek do kolby łatwo może doprowadzić do jej stłuczenia, chyba że drobne i dużo.
2) te kulki w którymś miejscu punktowo stykają się ze szkłem, czy nie doprowadzi to do silnych, miejscowych przegrzań szkła mogących spowodować naprężenia pomiędzy nimi a miejscami chłodzonymi przez ciecz? Tym bardziej że sam metal rozgrzeje się bardzo szybko a okolice nadal będą chłodne.
Idąc tym tropem, lepsze wydaje się zawieszenie elementów indukowanych ponad dnem.
1) wrzucanie/wkładanie takich kulek do kolby łatwo może doprowadzić do jej stłuczenia, chyba że drobne i dużo.
2) te kulki w którymś miejscu punktowo stykają się ze szkłem, czy nie doprowadzi to do silnych, miejscowych przegrzań szkła mogących spowodować naprężenia pomiędzy nimi a miejscami chłodzonymi przez ciecz? Tym bardziej że sam metal rozgrzeje się bardzo szybko a okolice nadal będą chłodne.
Idąc tym tropem, lepsze wydaje się zawieszenie elementów indukowanych ponad dnem.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Płyta indukcyjna a szklana kolba
Taka kuchenka wydziela stałą ilość energii. Jeżeli użyjesz kulek, to będą one miały większą sprawność względem przenoszenia ciepła do cieczy, lecz odbierze bardzo małą ilość emitowanej energii. Duża płyta może i gorzej przekaże ciepło do cieczy, lecz z powodu swojej wielkości odbierze większość energii z kuchenki.
Koniec końców wychodzi lepiej położyć kolbę na metalowej płycie.
Koniec końców wychodzi lepiej położyć kolbę na metalowej płycie.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Płyta indukcyjna a szklana kolba
Ja też używam płyty indukcyjnej jednak po kilku garnuszkach poszła do szafy i uzywam ją tylko przy stippingu. Powód za mocno grzeje.
Pierwsze 2 programy 1 i 2 tak mozna słabo grzanie ustawić ale pracują zmiennie tz załacza się i na chwile wyłącza grzanie i tak w kółko znowy na 3 zalewa mi deflegmator. Moja kuchena to:
http://www.amazon.co.uk/Tefal-IH2018-IH ... B00IOK6RXM
Więc warto by sprawdzić przed zakupem jak działają dwa pierwsze programy.
Pierwsze 2 programy 1 i 2 tak mozna słabo grzanie ustawić ale pracują zmiennie tz załacza się i na chwile wyłącza grzanie i tak w kółko znowy na 3 zalewa mi deflegmator. Moja kuchena to:
http://www.amazon.co.uk/Tefal-IH2018-IH ... B00IOK6RXM
Więc warto by sprawdzić przed zakupem jak działają dwa pierwsze programy.
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Płyta indukcyjna a szklana kolba
A nie masz w niej ustawienia temperatury oprócz mocy grzania? Jeżeli tak to ustaw temperaturę na max a termostat Ci nie będzie działał i będzie OK.boxer1981228 pisze: Pierwsze 2 programy 1 i 2 tak mozna słabo grzanie ustawić ale pracują zmiennie tz załacza się i na chwile wyłącza grzanie i tak w kółko ...