Półka OLM - optymalna średnica dennicy dla 60,3

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
jarokar
10
Podziękował: 4 razy

Post autor: jarokar »

Kolejny krok - jestem na etapie modułu OLM. Rurę 60,3x2 mam uciętą na 44cm, założone TC, w dolnej części zaraz nad kołnierzem TC chce wykonać najłatwiejszą do wykonania półkę z kwasówki. Wiem, że najłatwiej będzie (chyba) z dennicy - pośrodku przelew, zaraz obok odbiór. Wyczytałem, że do rury 60,3 dobra będzie 42,4x2 - w sklepie jest jeszcze 40x2 - która będzie w moim przypadku lepsza? Grzałki w kegu (30) założyłem 2x1,4kW. Nad denniczką planuje kilka centymetrów luzu, zawleczkę z drutu i podparcie lekko uformowane "a'la jejek" na dół. Przelew i odbiór zrobię z rurki 8 czy 10 (jaka ścianka) bo w sklepie są rożne. W takiej dennicy jak wysoka ma być rurka przelewu - o ile niżej niż krawędź dennicy. Wiem że to nie kosmiczna technologia, ale jak każdy facet jestem wzrokowcem :) - może ktoś ma fotki takiej prostej półki (oprócz kolegi Spiryta z białego bo te widziałem).
I na koniec- czy taka prosta półka nie stwarza problemów z użytkowaniem - bo może bezpodstawnie, ale obawiam się, że taka denniczka 42 czy 40 ma małą pojemność jeziorka. Chodzi mi o to, czy jeśli nie mam możliwości sam wykonać bardziej zaawansowanej, będzie to optymalnym dla mnie rozwiązaniem, czy lepiej jednak poświecić więcej energii i zrobić półkę z rurki?
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 gru 2024, 10:40 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
promocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”