Kolejny krok - jestem na etapie modułu OLM. Rurę 60,3x2 mam uciętą na 44cm, założone TC, w dolnej części zaraz nad kołnierzem TC chce wykonać najłatwiejszą do wykonania półkę z kwasówki. Wiem, że najłatwiej będzie (chyba) z dennicy - pośrodku przelew, zaraz obok odbiór. Wyczytałem, że do rury 60,3 dobra będzie 42,4x2 - w sklepie jest jeszcze 40x2 - która będzie w moim przypadku lepsza? Grzałki w kegu (30) założyłem 2x1,4kW. Nad denniczką planuje kilka centymetrów luzu, zawleczkę z drutu i podparcie lekko uformowane "a'la jejek" na dół. Przelew i odbiór zrobię z rurki 8 czy 10 (jaka ścianka) bo w sklepie są rożne. W takiej dennicy jak wysoka ma być rurka przelewu - o ile niżej niż krawędź dennicy. Wiem że to nie kosmiczna technologia, ale jak każdy facet jestem wzrokowcem - może ktoś ma fotki takiej prostej półki (oprócz kolegi Spiryta z białego bo te widziałem).
I na koniec- czy taka prosta półka nie stwarza problemów z użytkowaniem - bo może bezpodstawnie, ale obawiam się, że taka denniczka 42 czy 40 ma małą pojemność jeziorka. Chodzi mi o to, czy jeśli nie mam możliwości sam wykonać bardziej zaawansowanej, będzie to optymalnym dla mnie rozwiązaniem, czy lepiej jednak poświecić więcej energii i zrobić półkę z rurki?
- Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Uniwersalny zestaw Spiritferm Aromatic Wine ComplexKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Peppermint 25 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Smakowa Hans Rum 25mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Drożdże do RUMU Coobra Rum YeastKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka owocowa cytryna-pomarańcza 300 ml ProfimatorKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Smakowa Lemon Rum 25mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Pakiet 5 sztuk - AD Aktywne Drożdże Turbo 24Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 5%
po zakupie alembika!Alembik Miedziany Alquitar Three Bodies 15l (nr 1116) - Darmowa dostawa!Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!AD Aktywne Drożdże Turbo 48Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Korek aglomerowany 23x38 mm, ciemny, 10 sztukKup w sklepie
Półka OLM - optymalna średnica dennicy dla 60,3
Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik