Gazowane wino z winogron

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
marti86
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 29 maja 2024, 09:29
Podziękował: 4 razy

Post autor: marti86 »

Witam wszystkich, mam pytanie, mam wino leżakowane rok, które można byłoby już butelkować tylko problem jest taki że jest lekko gazowane. Nie jest sfermentowane, nie czuć kwasu, zaoctowania, nic takiego, w smaku jest normalne jak z winogron tyle, że wyszedł szampan. Ma ktoś pomysł lub jakieś porady co z tym zrobić? jak pozbyć się tego gazu? Za wszelkie porady bardzo dziękuję.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Gazowane wino z winogron

Post autor: jakis1234 »

Drożdże nadal pracują i dlatego nagazowało. Musisz najpierw doprowadzić do ubicia drożdży - różne metody są opisane na AD.
Potem zostaw na jakiś czas, aż się odgazuje i wtedy możesz butelkować.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
marti86
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 29 maja 2024, 09:29
Podziękował: 4 razy
Re: Gazowane wino z winogron

Post autor: marti86 »

Nadal gazują po roku czasu?

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 paź 2024, 18:07 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Gazowane wino z winogron

Post autor: jakis1234 »

Tak, miałem wina, który potrafiły pracować nawet po dluższym czasie.
Wino stało w damach i wyglądało, że już dawno nie pracuje. Po przelaniu do butelek, nagazowało się.
Zresztą innego wytłumaczenia nie ma. Przecież dwutlenku węgla tam nie wtłaczałeś ;)
Ostatnio zmieniony środa, 9 paź 2024, 00:04 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2860
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 446 razy
Kontakt:
Re: Gazowane wino z winogron

Post autor: JanOkowita »

Przy zlewaniu do butelek wino dostało dodatkową porcję tlenu i drożdże podjęły jeszcze pracę. Nie były zapewne przedtem zneutralizowane pirosiarczynem. Zależnie od tego jak dużo jeszcze zostało tam cukru to czasami można po zakorkowaniu wyprodukować wybuchające granaty.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
marti86
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 29 maja 2024, 09:29
Podziękował: 4 razy
Re: Gazowane wino z winogron

Post autor: marti86 »

Wino nadal stoi w balonie, nie było przelewane do butelek, trochę ryzykowne butelkować gazowane wino :)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Gazowane wino z winogron

Post autor: jakis1234 »

I niech stoi. Generalnie przechowuję wina w damach i rozlewam po jednej damie do spożycia.
Jak już nie pracuje, to wymieniam rurkę na zakrętkę i tyle.
Dobrze tylko wypełnić pojemnik po korek, żeby się nie utleniało.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

dynio
550
Posty: 559
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Gazowane wino z winogron

Post autor: dynio »

1g pirosiarczynu potasu / 10L wina i po kłopocie. Później klarowanie lub filtrowanie i rozlew do butelek

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Gazowane wino z winogron

Post autor: jakis1234 »

dynio pisze:1g pirosiarczynu potasu / 10L wina i po kłopocie.
Niestety nie zawsze.


Ostatnio zmieniony niedziela, 20 paź 2024, 03:01 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”