Gazowane wino z winogron
Witam wszystkich, mam pytanie, mam wino leżakowane rok, które można byłoby już butelkować tylko problem jest taki że jest lekko gazowane. Nie jest sfermentowane, nie czuć kwasu, zaoctowania, nic takiego, w smaku jest normalne jak z winogron tyle, że wyszedł szampan. Ma ktoś pomysł lub jakieś porady co z tym zrobić? jak pozbyć się tego gazu? Za wszelkie porady bardzo dziękuję.
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Gazowane wino z winogron
Tak, miałem wina, który potrafiły pracować nawet po dluższym czasie.
Wino stało w damach i wyglądało, że już dawno nie pracuje. Po przelaniu do butelek, nagazowało się.
Zresztą innego wytłumaczenia nie ma. Przecież dwutlenku węgla tam nie wtłaczałeś
Wino stało w damach i wyglądało, że już dawno nie pracuje. Po przelaniu do butelek, nagazowało się.
Zresztą innego wytłumaczenia nie ma. Przecież dwutlenku węgla tam nie wtłaczałeś
Ostatnio zmieniony środa, 9 paź 2024, 00:04 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2860
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
Re: Gazowane wino z winogron
Przy zlewaniu do butelek wino dostało dodatkową porcję tlenu i drożdże podjęły jeszcze pracę. Nie były zapewne przedtem zneutralizowane pirosiarczynem. Zależnie od tego jak dużo jeszcze zostało tam cukru to czasami można po zakorkowaniu wyprodukować wybuchające granaty.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Gazowane wino z winogron
Niestety nie zawsze.dynio pisze:1g pirosiarczynu potasu / 10L wina i po kłopocie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 paź 2024, 03:01 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.