Klarowanie - niekończąca się opowieść..

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Mariusz Mario
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01

Post autor: Mariusz Mario »

Nastawiłem w zeszłym roku ze 100 l wina z dzikiej róży w kilku odmianach. Wino po roku jest wydawałoby się pięknie wyklarowane i gotowe do butelkowania. Niestety mimo, iż wino wygląda na idealnie przejrzyste, po zabutelkowaniu potrafi ne dnie odłożyć się mgiełka osadu.

Chciałbym Was zapytać czy macie na to jakieś patenty, ewentualnie czy używacie aparaty do filtracji z wymiennymi wkładkami i czy się to sprawdza.
alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3932
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 478 razy
Re: Klarowanie - niekończąca się opowieść..

Post autor: Doody »

To naturalne zjawisko zrzucanie minimalnej ilości zwartego osadu, już po butelkowaniu. Gdyby wino postało jeszcze rok w balonie, pewnie również zrzuciłoby jakąś mgiełkę po czasie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2843
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 444 razy
Kontakt:
Re: Klarowanie - niekończąca się opowieść..

Post autor: JanOkowita »

Mariusz Mario pisze: sobota, 14 wrz 2024, 12:14 czy macie na to jakieś patenty
Spróbuj wlać wino do butelki PET, zostawiając sporo miejsca na powietrze gdy butelka będzie się kurczyć i włóż ją do zamrażarki. Jest szansa, że osad spadnie na dół, czasami to działa czasami nie. Zanim zamrozi się na kamień ostrożnie wyjmij i zlej znad osadu. A pozostały osad można wykorzystać jako dodatek do ciast albo do lodów.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Hammer93
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 11 wrz 2024, 18:24
Krótko o sobie: Skromny człowiek poszerzający horyzonty i perspektywy życiowe :)
Ulubiony Alkohol: wino / nalewki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Re: Klarowanie - niekończąca się opowieść..

Post autor: Hammer93 »

Tak odnośnie butelek PET :google: są one szkodliwe również dla naszego zdrowia. Plastik zawiera liczne, niebezpieczne dla organizmu substancje: ftalany, formaldehyd, bisfenole (BPA, BPS), mikroplastik. Także moim zdaniem nie warto, będą zaręczać o bezpiecznym produkcje i że nie reaguje na alkohol, ale wiadomo jak jest, najlepiej jak najdalej od plastiku, pomimo że jest on wszędzie. :D
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 wrz 2024, 10:59 przez Hammer93, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”