Slavick
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Witam!
Jestem Slavick (kiedyś Sławek) nie mieszkam w Polsce ale bywam:) Przeważnie robię piwo. Jak jest chłodniej to Lager a jak cieplej to Ale:) trochę cydru, czasem wino jak jest z czego:) ale rzadko coś mocniejszego. Stąd znalazłem się na forum. Mam Destylator Elektryczny Aabratek Keg 50L fi60, Stal Kwasoodporna AISI 304, Wysokość kolumny 120 cm, Wypełnienie kolumny i filtra; szklane rurki, miedziane sprężynki. Na razie destylowałem 2x, Pierwszy tylko na chłodnicy w garnku do piwa, (turecki 50l) żeby przeczyścić zacier, później zimne palce, ale bez rewelacji. Dlatego kupiłem Abratka:) Tyle o mnie. Sprzęt jest pod whiskey (po irlandzku) destylacja 3x. Szkoci destylują x2. Amerykanie nie wiem:)
[Mod: Pytania zadaj w osobnym temacie.]
Jestem Slavick (kiedyś Sławek) nie mieszkam w Polsce ale bywam:) Przeważnie robię piwo. Jak jest chłodniej to Lager a jak cieplej to Ale:) trochę cydru, czasem wino jak jest z czego:) ale rzadko coś mocniejszego. Stąd znalazłem się na forum. Mam Destylator Elektryczny Aabratek Keg 50L fi60, Stal Kwasoodporna AISI 304, Wysokość kolumny 120 cm, Wypełnienie kolumny i filtra; szklane rurki, miedziane sprężynki. Na razie destylowałem 2x, Pierwszy tylko na chłodnicy w garnku do piwa, (turecki 50l) żeby przeczyścić zacier, później zimne palce, ale bez rewelacji. Dlatego kupiłem Abratka:) Tyle o mnie. Sprzęt jest pod whiskey (po irlandzku) destylacja 3x. Szkoci destylują x2. Amerykanie nie wiem:)
[Mod: Pytania zadaj w osobnym temacie.]
Ostatnio zmieniony środa, 10 kwie 2024, 11:50 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2604
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Slavick
Generalnie, jest to chyba jedno z najsłabszych wypełnień... czyżby sprzęt pochodził w e-cośtam?
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
online
- Posty: 2929
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2604
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Slavick
Faktycznie nie doczytałem, pod rudą to też niekoniecznie właściwy kierunek, do tego lepiej skoncentrować się na jakiejś prostej aparaturze i staranności prowadzenia procesu.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
Re: Slavick
Dzięki za odpowiedzi. Zbieram się do pierwszego użycia abratka. Sprzęt jest tak prosty jak podstawy mojej wiedzy o ratyfikacji ale pewnie da się to i tamto poprawić:) Podejrzewam że góral ( pewnie wszyscy inni też) jako rudą określa whiskey. I właśnie to jest moim celem, Zacier jęczmienny, potrójna destylacja + zaprawki + jakiś dąb w kawałkach i niech rok stoi. Ale żeby wyszło dobrze najpierw trzeba to dobrze zrobić. I tu się zaczyna zabawa:) Obywatele - pomożecie???:):):):)
Ostatnio zmieniony środa, 10 kwie 2024, 12:44 przez Slavick, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Slavick
Założeniem pod rudą jest pierwsza destylacja tylko na chłodnicy, żeby wyczyścić zacier z metanolu i brudu. Na garnku od piwa na indukcji. Drugą destylację robiłem na pięciu zimnych palcach ale krótkiej kolumnie. Efekt był taki, że oddzielenie przedgonów i pogonów od serca było bardziej intuicyjne i losowe niż prawdziwe i wyszło jak wyszło:) coś pijalnego (ale nie polecam) tylko z dużym samozaparciem:) Co prawda po roku leżakowania na zaprawkach nie było takie złe:) i w końcu z pomocą kolegów znikło całkiem:) Stąd następnym doświadczeniem będzie abratek. Pierwsze kroki mam za sobą, więc czas na zrobienie czegoś dobrego i bezwstydnego:)
-
- Posty: 305
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Slavick
Heh ...
Nie mam dziś głowy, aczkolwiek zapomnij o zaprawkach...
Jeśli chcesz robić wyroby naturalne poczytaj forum.
Imo po kilku latach, mogę śmiało stwierdzić że wyroby z tych dodatków nie stały nawet pierdylion km od wyrobu z byle pot-still'a który przerobił zacier ze słodu jęczmiennego...
Nabazgrane w Tapatalk.
Nie mam dziś głowy, aczkolwiek zapomnij o zaprawkach...
Jeśli chcesz robić wyroby naturalne poczytaj forum.
Imo po kilku latach, mogę śmiało stwierdzić że wyroby z tych dodatków nie stały nawet pierdylion km od wyrobu z byle pot-still'a który przerobił zacier ze słodu jęczmiennego...
Nabazgrane w Tapatalk.
Pozdrawiam serdecznie.
Re: Slavick
Gotowe zaprawki mają swoje wady ale też trzeba umieć z nich korzystać i ich zalet. Leżakowanie pół roku to nadal za krótko, żeby alkohol przegryzł się przez chemie i dopiero po pół roku można dodać płatki dębowe. Po roku leżenia trudno mi było rozróżnić swój wyrób od powiedzmy kiepskiej whiskey. Czas jest kluczem sukcesu. Ale może dlatego, że nie jestem koneserem, smakoszem i testerem w jednym:) Jeśli masz link jak zrobić zaprawkę samodzielnie to chętnie skorzystam. Może być Tennessee Whiskey. Dzięki.
-
online
- Posty: 2929
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Slavick
Aabratek do rudej to nie najlepsza opcja
A 3 krotna destylacja na nim to już nieporozumienie.
Wyczyścisz wszystkie aromaty, a chyba nie o to Ci chodzi.
A 3 krotna destylacja na nim to już nieporozumienie.
Wyczyścisz wszystkie aromaty, a chyba nie o to Ci chodzi.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 kwie 2024, 09:11 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2602
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Slavick
Zobacz na skład gotowych zaprawek. Przykładowo:
Gotowe zaprawki nie mają zalet, zaprawki są fajne, ale zrobione samodzielnie z naturalnych składników.
Zobacz na skład gotowych zaprawek. Przykładowo:
Zaprawka Bourbon Whiskey - skład: Aromaty spożywcze, barwnik E150A, kwas cytrynowy E330, cukier, glukoza
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Slavick
Masz rację. Gotowa zaprawka ma taką zaletę, że jest gotowa. Co z tego że znasz składniki; Aromaty spożywcze, barwnik E150A, kwas cytrynowy E330, cukier, glukoza. Jeśli nie znasz ich proporcji. Można eksperymentyować ale zabiera to czas i jest możliwość spartolenia. Zeprawki króre jeszcze mam, kupiłem przed akcją C19 i kosztowały jakieś grosze. Pewnie, że wolałbym je zrobić sam gdybym wiedział, że na 1 litr 50% bimbru, potrzega 50 g miodu 15 gram aromatu X. 10 gram aromatu Y, 5 gram kwasku itd. Myślę, że po to jest takie forum jak to, żeby dzielić się takimi sprawdzonymi organoleptycznie informacjami. Masz dokładny skład jakiejś zaprawki?
-
- Posty: 635
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 183 razy
- Otrzymał podziękowanie: 122 razy
-
- Posty: 2602
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Slavick
Jeżeli nie masz dostępu do jego książek, to pisz na pw.
A, widzę, że Heniek już udostępnił.
Ależ oczywiście, na forum jest sporo przepisów, a jeżeli zajrzysz do Cieślaka, to będziesz miał kopalnie rewelacyjnych zaprawek.
Jeżeli nie masz dostępu do jego książek, to pisz na pw.
A, widzę, że Heniek już udostępnił.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 kwie 2024, 21:52 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.