Po naszemu, tzn. tak, jak czyni to porządny polski bimbrownik.
Będę używał jednego słowa kava, ponieważ te, za przeproszeniem, jąkane języki z tropikalnych wysp Pacyfiku mnie przerastają swoją odmiennością i nie wiem również, jak takie powtarzańce należałoby prawidłowo odmieniać.
Przechodząc do rzeczy;
Konkretnie użyłem poniżej podlinkowanej odmiany:
https://www.magicznyogrod.pl/kava_kava_ ... nuatu.html
Pieprzu metystynowego dotychczas nie znałem. Stanowił dla mnie całkowitą niewiadomą. Pozytywnie zaskoczył mnie w postaci, że tak powiem, jako zakazany napój bezalkoholowy.
Darowałem sobie zupełnie tradycyjną procedurę z pacyficznych wysp.
Zmielony korzeń wsypałem do trzech filtrów papierowych:
https://www.kawaherbatasklep.pl/filtry- ... t-176.html
Wychodzi około 16 gram proszku na porcję. Moja metoda sporządzania kavy wygląda następująco.
1. Wlać do dzbanka 1,5 litra przegotowanej wody.
2. Umieścić torebkę w dzbanku, gdy temperatura wody, w nim się znajdującej, spadnie poniżej 40°C.
3. Poczekać 12 godzin.
4. Ostrożnie wyjąć filtr z namoczonym ziołem i umieścić go w szklanym słoju z samogonem.
5. Włączyć ulubioną relaksacyjną muzykę i napić się kavy. Mi posmakowała.
Lekka goryczka przywołuje dalekie skojarzenie z piwem w irlandzkim stylu.
6. Uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż procentowa kavowa nalewka dojrzeje.
Obecna bazuje na shochu, mniej więcej 65% mocy. Kavalaktony, praktycznie nierozpuszczalne w wodzie, wyciągnę z korzenia za pomocą bimbru.
Cóż za niestandardowe łączenie kultur.
Poniżej kilka zdań o kavalaktonach;
https://kavaha.pl/blog/nauka/kavalakton ... kava-kava/
Związki te, podobnie jak kannabinoidy, można wypłukać z roślinnego surowca za pomocą etanolu. Dlatego ze spokojem oczekuję na Wielkanoc. Wówczas planuję degustację nalewki. Maceracja rozpoczęła się w Środę Popielcową. Dzięki temu napój uzyska wymiar duchowy, niejako metafizyczny. Żeby nikt mi nie zarzucił, iż tylko żłopię alkohole wszelakie bez wyższych emocji.
Kava kava z samogonem, czyli odkrywanie wysp szczęśliwych po naszemu.
Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik