Witam Panie i Panowie to jest mój pierwszy post. Mam dostęp do niedrogiego soku w kartonie jabłko kiwi ,aronia, gruszka .Na każdym z tych soków jest napisane, jabłko 80% a np.kiwi 20% czyli wszystko wskazuje na to, że bez dodatku wody. Teraz pytanie, na 15l takiego soku 10l wody to dobry pomysł?Ogólnie jakie proporcje pozostałych składników. Wcześniej zrobiłem kilka herbacianych winek z żurawiną, rodzynkami, daktyle też raz były, wyszły ok a nawet bardzo ok,teraz proszę o pomoc, bo nie wiem jak się do tego zabrać.
Dzięki.
Wino z soku w kartonie proporcje
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2024, 01:57
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wino z soku proporcje
Sprawdź Blg ( na kartonach powinna być podana ilość cukru na litr) i do mocy wina dopasuj rozcieńczanie.
Może wcale nie będzie to potrzebne.
10 l wody na 15 l soku to, moim zdaniem, zdecydowanie za dużo wody, ale to zależy od soku.
Bez znajomości parametrów trochę ciężko.
Może wcale nie będzie to potrzebne.
10 l wody na 15 l soku to, moim zdaniem, zdecydowanie za dużo wody, ale to zależy od soku.
Bez znajomości parametrów trochę ciężko.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2024, 01:57
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wino z soku proporcje
Zatem nastawiaj bez wody i jak drożdże zejdą do zera będziesz miał okolice 10,8%, wtedy dosłodzisz tak aby podnieść o 4 Blg,po kolejnym zejściu do zera będziesz miał okolice 13%. Wtedy zlejesz znad osadu, zasiarkujesz i dosłodzisz do smaku, lub poczekasz do całkowitego zatrzymania się fermentacji zlejesz znad osadu i wtedy dosłodzisz. Trzecią opcją jest dosłodzenie do smaku ksylitolem, który nie fermentuje.
Pozdrawiam
Darek
Darek