Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Wyrazy uznania dla Twórców i Użytkowników tego forum.
Odziedziczyłem po śp. Tatusiu zestaw początkującego:
aluminiowy garnek 10l z solidną pokrywą dociskaną krzyżakiem z motylkami + uszczelka i... miedziane (prymitywnie lutowane): rurka do wieczka słoika (odstojnik), druga rurka od wieczka słoika do wężownicy skraplacza w blaszanej puszce.
Na tym "zestawie" przepędziłem kilka litrów destylatu/samogonu, średniej jakości.
Parę lat temu, zastąpiłem odziedziczoną miedź przez kolumnę (3 cm średnicy, 55 cm wysokości, 4 zimne palce, odstojnik z zaworem na dole i skraplacz - wszystko z nierdzewki. Wewnątrz kolumny są wepchnięte 2-3 kłębki/zwoje cienkiego drutu miedzianego. Na tym zmodernizowanym zestawie przepędziłem kilkanaście litrów bimbru. Ostatnio blisko 5 litrów. Jestem pod wrażeniem wpisów czołowych użytkowników, którzy zbudowali istne laboratoria. Przeczytałem "biblię" ale zbrakło mi dwóch definicji: przedgon i pogon.
Moje ostatnie "procesy destylacyjne": sfermentowany cukier (15-17%) 7-8 litrów do garnka, dociśnięcie pokrywy (problem szczelności na styku uszczelki "U" dokoła brzegu garnka) i odpalenie gazu z butli pod garnkiem (dobrałem dyszę taboretu gazowego tak, że płomień jest "roboczy", umiarkowany, raczej nie regulowany). Po 15-20 minutach kolumna jest gorąca coraz wyżej, puszczam strumyczek wody chłodzącej i... zaczyna ciurkać wąziutki strumyczek na dole już w gęstych kroplach. Pierwsze mililitry bez żadnych przykrych zapachów, miła dębowo-słodkawa nuta zapachowa i nieco powyżej 80%. Destyluję, do kolejnych butelek: 50-100 ml najmocniejszy i smaczny "przedgon", pierwszy litr "serca" i ostatnie 0,5-1 l coraz słabszego samogonu/"pogonu". Cudzysłowy dlatego, że nie rozumiem tych określeń (wyczytane definicje nie pasują do moich wrażeń smakowo-zapachowych). Gaszę gaz i zakręcam wodę, gdy kapie jakieś 5-8% alkoholu. Proszę o ocenę/analizę tego co opisałem. Mam pojęcie o destylacji, kolejnych "frakcjach" - od najbardziej lotnych (których ani nie widziałem ani nie spróbowałem) - do pary wodnej z zanieczyszczeniami. Jednak jakoś nie przemawiają do mnie bardzo fachowe opisy tutejszych tuzów uzyskiwania spirytusu powyżej 96%, używających kilku termometrów z dokładnością 0,01 stC. Sam używam cienkiej termopary (szczelina w przerwie uszczelki) dokładność około 0,2 stC i cyfrowego na szczycie kolumny. Cały proces trwa około 70-90 minut i to jest coś nieporównywalnego ze znalezionymi tu procesami 6-7 godzin (przy znacznie większych nastawach). Chętnie poczytam krytycznych, rzeczowych opinii i komentarzy. Chciałbym uzyskać więcej %; gazu już chyba nie zaoszczędzę. Mam problem z kontrolowaniem strumienia wody chłodzącej zwykłym zaworem kulowym. Po "zimnych palcach" wypływa woda o temperaturze 30-70 stC - skutek słabej dokładności regulacji.
Z góry dziękuję za wszystkie komentarze (nawet te bezlitosne:) i pozdrawiam Szanownych Użytkowników. Grześ ze wsi mazowieckiej
Odziedziczyłem po śp. Tatusiu zestaw początkującego:
aluminiowy garnek 10l z solidną pokrywą dociskaną krzyżakiem z motylkami + uszczelka i... miedziane (prymitywnie lutowane): rurka do wieczka słoika (odstojnik), druga rurka od wieczka słoika do wężownicy skraplacza w blaszanej puszce.
Na tym "zestawie" przepędziłem kilka litrów destylatu/samogonu, średniej jakości.
Parę lat temu, zastąpiłem odziedziczoną miedź przez kolumnę (3 cm średnicy, 55 cm wysokości, 4 zimne palce, odstojnik z zaworem na dole i skraplacz - wszystko z nierdzewki. Wewnątrz kolumny są wepchnięte 2-3 kłębki/zwoje cienkiego drutu miedzianego. Na tym zmodernizowanym zestawie przepędziłem kilkanaście litrów bimbru. Ostatnio blisko 5 litrów. Jestem pod wrażeniem wpisów czołowych użytkowników, którzy zbudowali istne laboratoria. Przeczytałem "biblię" ale zbrakło mi dwóch definicji: przedgon i pogon.
Moje ostatnie "procesy destylacyjne": sfermentowany cukier (15-17%) 7-8 litrów do garnka, dociśnięcie pokrywy (problem szczelności na styku uszczelki "U" dokoła brzegu garnka) i odpalenie gazu z butli pod garnkiem (dobrałem dyszę taboretu gazowego tak, że płomień jest "roboczy", umiarkowany, raczej nie regulowany). Po 15-20 minutach kolumna jest gorąca coraz wyżej, puszczam strumyczek wody chłodzącej i... zaczyna ciurkać wąziutki strumyczek na dole już w gęstych kroplach. Pierwsze mililitry bez żadnych przykrych zapachów, miła dębowo-słodkawa nuta zapachowa i nieco powyżej 80%. Destyluję, do kolejnych butelek: 50-100 ml najmocniejszy i smaczny "przedgon", pierwszy litr "serca" i ostatnie 0,5-1 l coraz słabszego samogonu/"pogonu". Cudzysłowy dlatego, że nie rozumiem tych określeń (wyczytane definicje nie pasują do moich wrażeń smakowo-zapachowych). Gaszę gaz i zakręcam wodę, gdy kapie jakieś 5-8% alkoholu. Proszę o ocenę/analizę tego co opisałem. Mam pojęcie o destylacji, kolejnych "frakcjach" - od najbardziej lotnych (których ani nie widziałem ani nie spróbowałem) - do pary wodnej z zanieczyszczeniami. Jednak jakoś nie przemawiają do mnie bardzo fachowe opisy tutejszych tuzów uzyskiwania spirytusu powyżej 96%, używających kilku termometrów z dokładnością 0,01 stC. Sam używam cienkiej termopary (szczelina w przerwie uszczelki) dokładność około 0,2 stC i cyfrowego na szczycie kolumny. Cały proces trwa około 70-90 minut i to jest coś nieporównywalnego ze znalezionymi tu procesami 6-7 godzin (przy znacznie większych nastawach). Chętnie poczytam krytycznych, rzeczowych opinii i komentarzy. Chciałbym uzyskać więcej %; gazu już chyba nie zaoszczędzę. Mam problem z kontrolowaniem strumienia wody chłodzącej zwykłym zaworem kulowym. Po "zimnych palcach" wypływa woda o temperaturze 30-70 stC - skutek słabej dokładności regulacji.
Z góry dziękuję za wszystkie komentarze (nawet te bezlitosne:) i pozdrawiam Szanownych Użytkowników. Grześ ze wsi mazowieckiej
Ostatnio zmieniony środa, 5 lip 2023, 11:49 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Nie wiem czy reakcja aluminium z miedzią robi coś gorszego niż samo aluminium - ale nawet tłuszczy się już powoli nie trzyma w aluminiowych pojemnikach bo aluminium do nich przechodzi. A co dopiero alkohol w wysokiej temperaturze i to potem spożywany. Do tego skoro garnek był aluminiowy to elementy miedziane pewnie były lutowane chałupniczo zwykłym lutowiem z domieszką ołowiu. Gdzieś na researchgate były wyniki badań laboratoryjnych bimbru konfiskowanego na przestrzeni lat w USA - chyba w każdej z kilkunastu próbek był ołów w takiej czy innej dawce (w USA bardziej niż u nas jest popularna miedź niż stal nierdzewna). Tak w temacie picia cudzych wynalazków.
-
- Posty: 601
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Dziękuję za krytyczne, rzeczowe uwagi. Z aluminium został tylko stary garnek, pokryty nalotem, pewnie tlenkiem, chyba go wkrótce wymienię na większą nierdzewkę. Miedź jest tylko w kolumnie w formie zwojów drutu. Pierwotna "armatura" była z miedzi, teraz tylko nierdzewka. Cenię konkretne naukowe badania z powtarzalnymi wynikami. Niezbyt się przejmuję naukawym żargonem, który dość łatwo rozpoznaję i traktuję jako autopromocję w słabym stylu. Proszę o pomoc w zrozumieniu przedgonu i pogonu. Zwłaszcza zaś samego procesu, który po kilku pędzeniach stał się powtarzalny i daje szybkie, niezłe wyniki. Od czego zacząć poprawę mocy destylatu, tzw. % ?
-
- Posty: 400
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
@jatylkonachwile znajoma kiedyś miała bardzo długi czas problem ze złym samopoczuciem i brakiem sily. Dopiero któryś lekarz wypytał ją o to jak wygląda jej caly dzien dzień i wyszło po latach, że to wina picia około 3-4 herbat z cytryna dziennie. A najgorzej jak nie wyciągniesz torebki lub fusów i dasz bezpośrednio pocięta lub wciśnięta cytrynę do tego
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
bimberek-z-rodzynek-czyli-rzecz-o-alumi ... 06-40.html
Pierwsze słyszę Możesz podać źródło tych informacji?tanczacy-z-drozdzami pisze: ↑środa, 5 lip 2023, 13:36 tłuszczy się już powoli nie trzyma w aluminiowych pojemnikach bo aluminium do nich przechodzi.
Polecam lekturę tego tematu:tanczacy-z-drozdzami pisze: ↑środa, 5 lip 2023, 13:36 A co dopiero alkohol w wysokiej temperaturze i to potem spożywany.
bimberek-z-rodzynek-czyli-rzecz-o-alumi ... 06-40.html
Z tego co mi się "kojarzy", to miedzią pokrywa się drut stalowy a nie aluminiowy I nikt nie robi sprężynek z takiego drutu
Ooo Skąd takie informacje
Na temat glinu w żywności narosło w ostatnich latach wiele mitów. Jeden z najbardziej rozpowszechnionych głosi, że nie powinno się pić herbaty z cytryną, bo tworzy się w niej cytrynian glinu, który jest toksyczny dla organizmu człowieka, zwłaszcza dla mózgu. Choć przyznać trzeba, że jest w tym micie niewielkie ziarnko prawdy, to jednak generalnie straszenie ludzi piciem herbaty z cytryną to naprawdę gruba przesada. W świetle aktualnego stanu wiedzy naukowej, picie herbaty z cytryną nie stwarza żadnego istotnego ryzyka dla zdrowia, pomimo iż w środowisku kwaśnym, faktycznie, niewielka część nierozpuszczalnych związków glinu zawartych w herbacie przekształca się w cytrynian glinu.jatylkonachwile pisze: ↑środa, 5 lip 2023, 13:56 Przypomnę że czarna herbata zawiera niemałe ilości glinu, a herbata z cytryną...
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Nigdy nie wiesz, co zostało zaklasyfikowane jako "pożywka" - ja już widziałem różne cuda na etykietach, w tym całe cysterny takich a nie innych surowców spożywczych i kosmetycznych których karta charakterystyki od producenta różniła się zasadniczo od realnej zawartości - i nie mówię tutaj o zanieczyszczeniach tylko rzeczach lanych normalnie w procesie produkcji.
Co do przechodzenia aluminium - pierwotnego badania nie znam ale pracowałem w firmie, która z dużymi stratami musiała wycofywać produkt tłuszczowy z rynku w aluminiowych pojemnikach i zastępować je szklanymi. Pierwsze z brzegu badanie:
Co zresztą potwierdza co napisał @jpiwek. O ile norma 5.00 mg /L wg. cytowanego badania dopuszczalna dla normalnego spożycia o tyle w wielu przypadkach - ta sama norma przy innym zastosowaniu może być już szkodliwa (np. przy użyciu środków działających jako promotory przejścia lub modyfikującym przyswajalność).
Pomijając kwasek cytrynowy drożdżach - większość nastawów jest i tak mniej lub bardziej kwaśna sama z siebie.
Z ciekawostek - ponoć po youtube krąży film jakiegoś polskiego "wynalazcy", który na drukarce 3D wydrukował z plastiku adapter do robienia bimbru na termomiksie.
Co do przechodzenia aluminium - pierwotnego badania nie znam ale pracowałem w firmie, która z dużymi stratami musiała wycofywać produkt tłuszczowy z rynku w aluminiowych pojemnikach i zastępować je szklanymi. Pierwsze z brzegu badanie:
https://www.researchgate.net/publicatio ... f_aluminumResults/Conclusions In this study presented here, it was found that the transfer limit of 5.00 mg/L for aluminum is not exceeded using simulants for oil or for tap water; however, with an aqueous solution of 0.5% citric acid, the limit is clearly exceeded at 638 mg/L. This means that the Tolerable Weekly Intake (TWI) is exceeded (...)
Co zresztą potwierdza co napisał @jpiwek. O ile norma 5.00 mg /L wg. cytowanego badania dopuszczalna dla normalnego spożycia o tyle w wielu przypadkach - ta sama norma przy innym zastosowaniu może być już szkodliwa (np. przy użyciu środków działających jako promotory przejścia lub modyfikującym przyswajalność).
Pomijając kwasek cytrynowy drożdżach - większość nastawów jest i tak mniej lub bardziej kwaśna sama z siebie.
Z ciekawostek - ponoć po youtube krąży film jakiegoś polskiego "wynalazcy", który na drukarce 3D wydrukował z plastiku adapter do robienia bimbru na termomiksie.
Ostatnio zmieniony środa, 5 lip 2023, 17:09 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
@tanczacy-z-drozdzami, nawet w badaniu, do którego zamieściłeś linka, stwierdzono:
A czyste aluminium samo w sobie nie jest szkodliwe chyba, że zeżre się go z kilogram
Niebezpieczne i szkodliwe są sole aluminium, powstające w środowisku kwaśnym lub słonym a to, że destylowany zacier jest kwaśny, nie ma znaczenia, co pokazał mój eksperyment i wynik badania próbki.Wnioski W przedstawionym tutaj badaniu stwierdzono, że granica transferu wynosząca 5,00 mg/L dla aluminium nie jest przekraczana przy użyciu płynów modelowych dla oleju lub wody wodociągowej;
A czyste aluminium samo w sobie nie jest szkodliwe chyba, że zeżre się go z kilogram
Glin jest asymilowany w organizmie człowieka przez wątrobę oraz jest wydalany na zewnątrz przez nerki wraz z moczem. W organizmie zdrowego, dorosłego człowieka, niecierpiącego z powodu niedoboru któregokolwiek z istotnych pierwiastków, glin nie stanowi zagrożenia dla prawidłowego funkcjonowania. Uważa się, że codzienne spożywanie dawki nieprzekraczającej 45 mg glinu jest całkowicie bezpieczne.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
https://nicek.sklep.pl/
Do termo i lidlo mixa i na dodatek ma swój sklep, w którym możesz to kupićtanczacy-z-drozdzami pisze: ↑środa, 5 lip 2023, 16:47 Z ciekawostek - ponoć po youtube krąży film jakiegoś polskiego "wynalazcy", który na drukarce 3D wydrukował z plastiku adapter do robienia bimbru na termomiksie.
https://nicek.sklep.pl/
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
@radius - a robiłeś też badania psoty na sole glinu? Bo na zalinkowanym wątku widziałem tylko na czysty glin i nie wiem czy coś mi umknęło.
W cytowanym badaniu, przy obecności 0,5% kwasku norma już jest przekroczona 100 razy
@boxer1981228 - za coś takiego co robi ten youtuber powinien być kryminał
W cytowanym badaniu, przy obecności 0,5% kwasku norma już jest przekroczona 100 razy
@boxer1981228 - za coś takiego co robi ten youtuber powinien być kryminał
Ostatnio zmieniony środa, 5 lip 2023, 19:13 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Aluminium i kwas, to nie jest dobre małżeństwo.
Nawet nasze babcie wiedziały że bigosu nie gotuje się w aluminiowym garnku. A nie miały wujka Google.
Tyle z Alu.
Odniosę się do kwestii przed I pogonu.
Jak się napijesz to zrozumiesz.
Zwyczajnie napij się. Radzę z góry, abyś jednak przedgonu nie pił, a tylko powąchał. To ci powinno wystarczyć.
Nawet nasze babcie wiedziały że bigosu nie gotuje się w aluminiowym garnku. A nie miały wujka Google.
Tyle z Alu.
Odniosę się do kwestii przed I pogonu.
Jak się napijesz to zrozumiesz.
Zwyczajnie napij się. Radzę z góry, abyś jednak przedgonu nie pił, a tylko powąchał. To ci powinno wystarczyć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 312
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Dualizm Rozrywkowy
Regulator kwasowości jest składnikiem pożywki.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 lip 2023, 10:28 przez jpiwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Składnikami pożywki są witaminy i minerały. Regulator kwasowości opisuje się osobno.
A nawet gdyby był, to taka mizerna ilość po pierwsze nie spowoduje powstania soli aluminium w ilości zagrażającej zdrowiu, a po drugie... patrz na mój eksperyment
A nawet gdyby był, to taka mizerna ilość po pierwsze nie spowoduje powstania soli aluminium w ilości zagrażającej zdrowiu, a po drugie... patrz na mój eksperyment
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Dziękuję za odniesienie się do tych kwestii.
Napiłem się niejednokrotnie i również wąchałem.
Nie wystarczyło, żebym zrozumiał tym sposobem.
Nie jestem znawcą ale byle czego nie piję.
Tylko % różnią się pierwsze krople od drugiej półlitrówki
i nieco aromatem - na plus dla pierwszych kropel.
Proszę o bardziej obiektywną metodę.
Napiłem się niejednokrotnie i również wąchałem.
Nie wystarczyło, żebym zrozumiał tym sposobem.
Nie jestem znawcą ale byle czego nie piję.
Tylko % różnią się pierwsze krople od drugiej półlitrówki
i nieco aromatem - na plus dla pierwszych kropel.
Proszę o bardziej obiektywną metodę.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 lip 2023, 15:22 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Procent urobku, czyli w skrócie przedgonu jest zawyżony, dlatego iż temperatura wrzenia tych frakcji lekkich jest inna, stąd bardzo częste, mylne podejście.
Mylne jest również to że to pachnie.
Niestety nie. Nie pachnie.
Odbierz sobie 200ml, poczekaj tydzień i powąchaj.
Pogon. Pogon nie pachnie, tylko capi, i to niemiłosiernie.
Tylko że niektóre frakcje pogonowe się układają w całość serca, przedgonowe już nie.
Jest bardzo prosta metoda na sprawdzenie tego:
Postaw flaszkę na stole i zaproś gości. Zobaczysz jak szybko będą po flaszkę na Orlen lecieć.
Na pytanie o procent, odpowiedzią jest refluks. Pranie powieś na sprzęcie. To nie żart, to działa.
Oczywiście, nie rób tego.
A jak najprościej podnieść procenty?
Kup aabratka. Najprostrzego.
Tylko nie kupuj a potem pytaj, a odwrotnie.
Dobra, pomożemy.gbksiazczak pisze: ↑czwartek, 6 lip 2023, 13:38 Dziękuję za odniesienie się do tych kwestii.
Napiłem się niejednokrotnie i również wąchałem.
Tylko % różnią się pierwsze krople od drugiej półlitrówki
i nieco aromatem - na plus dla pierwszych kropel.
Proszę o bardziej obiektywną metodę.
Procent urobku, czyli w skrócie przedgonu jest zawyżony, dlatego iż temperatura wrzenia tych frakcji lekkich jest inna, stąd bardzo częste, mylne podejście.
Mylne jest również to że to pachnie.
Niestety nie. Nie pachnie.
Odbierz sobie 200ml, poczekaj tydzień i powąchaj.
Pogon. Pogon nie pachnie, tylko capi, i to niemiłosiernie.
Tylko że niektóre frakcje pogonowe się układają w całość serca, przedgonowe już nie.
Jest bardzo prosta metoda na sprawdzenie tego:
Postaw flaszkę na stole i zaproś gości. Zobaczysz jak szybko będą po flaszkę na Orlen lecieć.
Na pytanie o procent, odpowiedzią jest refluks. Pranie powieś na sprzęcie. To nie żart, to działa.
Oczywiście, nie rób tego.
A jak najprościej podnieść procenty?
Kup aabratka. Najprostrzego.
Tylko nie kupuj a potem pytaj, a odwrotnie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Dziękuję z serca za życzliwą pomoc.
Czuję dobrą wolę i poczucie humoru, chociaż może nie nadążam w ich rozróżnianiu.
Jak uniknąć zawyżania "Procentu urobku, czyli w skrócie przedgonu"?
Na czym polega "mylne podejście"?
Na moim sprzęcie, ani przy temperaturze wrzenia metanolu, ani wcześniej - nic się nie dzieje.
Dopiero po przkroczeniu 78 stC temperatura kolumny zaczyna szybko rosnąć od dołu
i po dłuższej chwili zaczyna ciurkać cienki strumyczek i.... tak ciurka aż do wyczerpania
się etanolu w kociołku, z odparowaniem części wody. Wtedy, może nie capi ale
pojawia się "odór bimbru" w dawnym rozumieniu.
Może kiedyś sprawię sobie aabratka ale póki co chciałbym wyciągnąć więcej mocy
i smaku/aromatu (a mniej wody) z kotła. Pomożecie?
Czuję dobrą wolę i poczucie humoru, chociaż może nie nadążam w ich rozróżnianiu.
Jak uniknąć zawyżania "Procentu urobku, czyli w skrócie przedgonu"?
Na czym polega "mylne podejście"?
Na moim sprzęcie, ani przy temperaturze wrzenia metanolu, ani wcześniej - nic się nie dzieje.
Dopiero po przkroczeniu 78 stC temperatura kolumny zaczyna szybko rosnąć od dołu
i po dłuższej chwili zaczyna ciurkać cienki strumyczek i.... tak ciurka aż do wyczerpania
się etanolu w kociołku, z odparowaniem części wody. Wtedy, może nie capi ale
pojawia się "odór bimbru" w dawnym rozumieniu.
Może kiedyś sprawię sobie aabratka ale póki co chciałbym wyciągnąć więcej mocy
i smaku/aromatu (a mniej wody) z kotła. Pomożecie?
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Czy Twój sprzęt pozwala na zrobienie stabilizacji tzn. czy możesz przydławić grzanie i odkręcić chłodzenie tak by zimne palce skraplały całość par? W rurę wepchaj zmywaki nierdzewne, ile wejdzie ale bez mocnego ubijania. Jeżeli robisz tylko nastawy cukrowe to zastąp miedź zmywakami. Jeżeli masz stabilne ciśnienie wody to do regulacji sprawdza się pneumatyczny zawór dławiąco-zwrotny. Jeżeli ciśnienie jest niestabilne to może zrób coś takiego post179062.html#p179062. Masz mały wsad w kotle i dość szybko odbierasz na początku. Może dlatego nie czujesz w urobku cech przedgonu.
P.S. W jakim regionie mieszkasz ?
P.S. W jakim regionie mieszkasz ?
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Dzięki za kolejną porcję rzeczowych informacji. W dwóch zdaniach dość jasno zdefiniowałeś stabilizację, o której czytałem wielokrotnie, nie bardzo wiedząc co ma być stabilizowane i jak. To rzadka umiejętność napisać tak, żeby zainteresowany zrozumiał, a nie tylko wszyscy inni zachwycali się profesjonalizmem piszącego . Zaczynam rozumieć mechanizmy i problemy. Wsad jest faktycznie mały w porównaniu z tutejszymi wyczynami. Grzeję na taborecie, który do tego celu kupiłem (bo jest poręczniejszy niż kuchenka gazowa) ale oryginalna dysza była na gar 100 litrowy i ziało ogniem dokoło mojego 10-litrowego garnka, ze znikomą możliwością regulacji, bo minimalne "przyciszanie" gazu gasiło płomień. Wymieniłem dyszę na mniejszą licząc, że będzie to moc robocza, jest dużo lepiej - jednak dalej duży płomień. Ze stabilnością chłodzenia też widzę problem, bo zimna woda idzie ze stojącego obok hydrofora. "Zimne palce" zasilane z góry chłodnicy letnią wodą też słabo spełniają swoją rolę. Proces jest dość szybki a przez to rozdzielenie frakcji utrudnione/niemożliwe. Chyba za bardzo poszedłem na skróty, lekceważąc dokładne pomiary i regulecje i licząc, że (mini)kolumna jest dobrze zaprojektowana i tolerancyjna . Muszę wydłużyć proces, jeśli chcę lepszej segregacji frakcji i większej mocy destylatu. Mieszkam na Mazowszu, koło Grodziska.
Ostatnio zmieniony piątek, 7 lip 2023, 11:58 przez gbksiazczak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Tutaj problem jest chyba w zbyt dużym grzaniu.
Porywa ci wszystko na raz jak sądzę.
Piszesz że proces jest szybki, jak szybki?
Ile procent ma urobek? Czyli poszczególne butelki?
Czy gotowałeś tylko raz?
Ile czasu trwała destylacja? Podaj więcej danych. Podliczy się ilość czystego alko i będzie wiadomo.
Na ZP, też da się uzyskać spirytus.
Problem z gazem masz spory, ja też miałem problem z regulacją, rozwiązałem to banalnie:
Przymocowałem do kurka jak największe pokrętło, jakie było możliwe.
Łatwiej się reguluje.Poważnie.
A ty w dodatku masz jeszcze problem z wodą. Ciężko opanować taki sprzęt, dlatego z grzaniem musisz to jakoś rozwiązać.
Porywa ci wszystko na raz jak sądzę.
Piszesz że proces jest szybki, jak szybki?
Ile procent ma urobek? Czyli poszczególne butelki?
Czy gotowałeś tylko raz?
Ile czasu trwała destylacja? Podaj więcej danych. Podliczy się ilość czystego alko i będzie wiadomo.
Na ZP, też da się uzyskać spirytus.
Problem z gazem masz spory, ja też miałem problem z regulacją, rozwiązałem to banalnie:
Przymocowałem do kurka jak największe pokrętło, jakie było możliwe.
Łatwiej się reguluje.Poważnie.
A ty w dodatku masz jeszcze problem z wodą. Ciężko opanować taki sprzęt, dlatego z grzaniem musisz to jakoś rozwiązać.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Do garnka wlewam 7-8 litrów, grzeje się 20-25 minut, destyluję 50-60 minut. Pierwsze pół litra około 80%, drugie 60% trzecie 40%. Gotuję raz ale ostatki (pogon) zostawiam do następnej destylacji. Problem z gazem dotyczy raczej palnika taboretu, bo albo pali się dość duży płomień albo gaśnie. Po wymianie dyszy na mniejszą, wydawało się, że będzie dobra moc robocza ale jest jeszcze za duża. Problem z wodą powinien rozwiązać zbiornik/bufor, który będzie zawieszony pod sufitem i da dość stałe ciśnienie. Za każdym pędzeniem coś zauważam i poprawiam, wychodzi coraz lepiej. Pomysł z poręcznym taboretem chyba się nie sprawdza - mały/średni palnik kuchenki da sporo mniejszy płomień i da się regulować. Następne pędzenie pokaże na ile proces został poprawiony.
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
To na razie odpada, bo solidna stalowa płyta/pokrywa jest dociskana do alumiowego garnka krzyżakiem ze "szpilkami" i nakrętkami motylkowymi. Krzyżak jest pod dnem garnka więc nie przylegałoby to do płyty elektrycznej. Raczej w przyszłości większy kociołek z grzałkami elektrycznymi i dokładną regulacją mocy.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Nie twoja wina, to wina sprzętu, którego ja bym nie opanował nawet.
Musiałbym potraktować pierwszy raz jako surówkę, drugi, trzeci, i przypuszczalnie czwarty.
A piąty dopiero dał by mi serce.
Ale nie chodzi o to, aby siedzieć tydzień, aby uzyskać pół litra serca.
Zaraz zaraz, czas rozgrzewania się zgadza, ale czas destylacji? 40 do 60 minut? Tyle to trwa? To to wygląda jakbyś do trabanta wsadził silnik od Apollo13. Tak se ne da panocku.
Nie postawisz na taboret, a przypuszczam że ma ok 7,5kw mocy garnuszka z mlekiem.
To wykipi, zanim pomnożysz 16 razy 25.
Taboret sobie zostaw, on się przyda.
Jak chcesz się bawić w to konkretnie, to niestety, ta konfiguracja nie pasuje. Jak Pudzian w balecie.
Szkoda zachodu.
Już lepiej na złomie wykombajnuj garnek byle jaki, na taboret to daj i wsadź to co masz, płaszcz wodny zrobisz, i wtedy zadziała.
Ja bym tak zrobił, jak nie miałbym wyjścia.
Niestety czeka cię wymiana sprzętu .
Ale nie poddawaj się broń boże.
Dasz radę.
Pierwsze pół litra to przedgon z sercem, drugie to serce z pogonem, trzecie pół litra, pogon z szczątkową zawartością serca.gbksiazczak pisze: ↑niedziela, 9 lip 2023, 14:27 Do garnka wlewam 7-8 litrów, grzeje się 20-25 minut, destyluję 50-60 minut. Pierwsze pół litra około 80%, drugie 60% trzecie 40%. Gotuję raz ale ostatki (pogon)
Nie twoja wina, to wina sprzętu, którego ja bym nie opanował nawet.
Musiałbym potraktować pierwszy raz jako surówkę, drugi, trzeci, i przypuszczalnie czwarty.
A piąty dopiero dał by mi serce.
Ale nie chodzi o to, aby siedzieć tydzień, aby uzyskać pół litra serca.
Zaraz zaraz, czas rozgrzewania się zgadza, ale czas destylacji? 40 do 60 minut? Tyle to trwa? To to wygląda jakbyś do trabanta wsadził silnik od Apollo13. Tak se ne da panocku.
Nie postawisz na taboret, a przypuszczam że ma ok 7,5kw mocy garnuszka z mlekiem.
To wykipi, zanim pomnożysz 16 razy 25.
Taboret sobie zostaw, on się przyda.
Jak chcesz się bawić w to konkretnie, to niestety, ta konfiguracja nie pasuje. Jak Pudzian w balecie.
Szkoda zachodu.
Już lepiej na złomie wykombajnuj garnek byle jaki, na taboret to daj i wsadź to co masz, płaszcz wodny zrobisz, i wtedy zadziała.
Ja bym tak zrobił, jak nie miałbym wyjścia.
Niestety czeka cię wymiana sprzętu .
Ale nie poddawaj się broń boże.
Dasz radę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Dziękuję za kolejne wskazówki. Czy ktoś jest w stanie napisać co jest głównym składnikiem znienawidzonego przedgonu a co głównym składnikiem wyszydzanego pogonu? Taboret mógł mieć nominalnie 7,5 kW ale...
udawało się go "sciszyć" do 3-4 kW a po wymianie dyszy ma około 1,5-2 kW. Pewnie i tego jest za dużo, więc postawię na kuchence, gdzie na małym palniku można uzyskać poniżej 500 W. Nie zamierzam się poddawać, tylko stopniowo poprawiać moc i smak.
udawało się go "sciszyć" do 3-4 kW a po wymianie dyszy ma około 1,5-2 kW. Pewnie i tego jest za dużo, więc postawię na kuchence, gdzie na małym palniku można uzyskać poniżej 500 W. Nie zamierzam się poddawać, tylko stopniowo poprawiać moc i smak.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Dobra. Na spokojnie.
Nie jest ważne co jest składową przedgonów, za bardzo Ci to namąci w głowie. To czysta chemia.
1)Masz się skoncentrować na tym aby się tego pozbyć, jednocześnie nie utracić zbyt dużo serca przy tym.
2) aby uzyskać serce trzeba to przedestylować minimum 2 razy( przy twoim sprzęcie) nie masz kolumny rektyfikacyjnej przecież.
3) A przy tej konfiguracji 3.
4) po pierwszej destylacji uzyskujemy surówkę, nie produkt finalny.
5) Nastaw, co tam było, ile czego itp.
6) blg początkowe I końcowe wyraźnie określą ile jest alko w nastawie, nie ma pomiędzy. Dobry cukromierz ci to powie.
7) Nie bój się prostej matematyki, to nie boli aż tak bardzo, nikt z ciebie tutaj pierwiastków obcęgami wyciągał nie będzie. Pomożemy.
8) Przedestyluj, rozcieńcz i przedestyluj, zobaczysz sam.
9) Procenty się ujawnią same.
10) Nie da się mieć ciastka i zjeść ciastko, wylizywanie talerza daje tylko pieczenie na języku.
10) przy tym sprzęcie straty są i będą spore, musisz się z tym liczyć.
Nie jest ważne co jest składową przedgonów, za bardzo Ci to namąci w głowie. To czysta chemia.
1)Masz się skoncentrować na tym aby się tego pozbyć, jednocześnie nie utracić zbyt dużo serca przy tym.
2) aby uzyskać serce trzeba to przedestylować minimum 2 razy( przy twoim sprzęcie) nie masz kolumny rektyfikacyjnej przecież.
3) A przy tej konfiguracji 3.
4) po pierwszej destylacji uzyskujemy surówkę, nie produkt finalny.
5) Nastaw, co tam było, ile czego itp.
6) blg początkowe I końcowe wyraźnie określą ile jest alko w nastawie, nie ma pomiędzy. Dobry cukromierz ci to powie.
7) Nie bój się prostej matematyki, to nie boli aż tak bardzo, nikt z ciebie tutaj pierwiastków obcęgami wyciągał nie będzie. Pomożemy.
8) Przedestyluj, rozcieńcz i przedestyluj, zobaczysz sam.
9) Procenty się ujawnią same.
10) Nie da się mieć ciastka i zjeść ciastko, wylizywanie talerza daje tylko pieczenie na języku.
10) przy tym sprzęcie straty są i będą spore, musisz się z tym liczyć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/przedgon;3963247.html
co-to-jest-przedgon-a-co-to-jest-pogon-t653.html
co-to-jest-przedgon-a-co-to-jest-pogon-t653.html
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Dzięki za oba linki. Encyklopedyczny podał cyferki a tutejsze kucykowe wypracowanie poetycko rozwinęło definicje. Szukałem dość długo jakiegoś obiektywnego podejścia na forum - raczej bez skutku. HeniekGwiazdor znacznie przyśpieszył mi przyswojenie tych pojęć. Bardzo dziękujęHeniekStarr pisze: ↑poniedziałek, 10 lip 2023, 14:17 https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/przedgon;3963247.html
co-to-jest-przedgon-a-co-to-jest-pogon-t653.html
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Proszę bardzo. Od tego tu jesteśmy, żeby sobie pomagać. Gwiazdor powiadasz? To nie tak- Heniek Star to klasyk w wykonaniu pana Janusza Rewińskiego, bardzo lubię ( nie, nie jestem kierowcą ciężarówki). A podwójne R to przymrużenie oka, w stronę sióstr polskiego pochodzenia, robiących w biznesie rozrywkowym( kolega powiedział). Taki amalgamat językowy, który przyszedł mi akurat do głowy, przy zakładaniu profilu na forum.
Ad rem - pachnie jak zmywacz do paznokci- nie pijemy.
Ad rem - pachnie jak zmywacz do paznokci- nie pijemy.
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Pozwoliłem sobie na swobodne przetłumaczenie tego nick'a. Niby od tego jesteśmy, ale nie wszyscy jednakowo życzliwie i komunikatywnie pomagają. Też nie piję zmywacza do paznokci, ale wygląda na to, że w zbyt szybkim procesie destylacji, gdzieś te minimalne ilości acetonu (skąd miałby się brać w cukrówce?) przemyciły się w cieniu wartościowych aromatów. Popracuję nad wydłużeniem początku destylacji, może wyodrębnię poczuję te przedgony.HeniekStarr pisze: ↑poniedziałek, 10 lip 2023, 21:43 Proszę bardzo. Od tego tu jesteśmy, żeby sobie pomagać. Gwiazdor powiadasz? To nie tak- Heniek Star to klasyk w wykonaniu pana Janusza Rewińskiego, bardzo lubię ( nie, nie jestem kierowcą ciężarówki). A podwójne R to przymrużenie oka, w stronę sióstr polskiego pochodzenia, robiących w biznesie rozrywkowym( kolega powiedział). Taki amalgamat językowy, który przyszedł mi akurat do głowy, przy zakładaniu profilu na forum.
Ad rem - pachnie jak zmywacz do paznokci- nie pijemy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 lip 2023, 22:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Poczytaj, ile substancji, dla nas ubocznych, produkują drożdże w procesie fermentacji alkoholowej. Etanol jest tylko jedną z nich. Zrozumiesz, skąd "aceton w cukrówce".
Nie wszyscy jednakowo pomagają, bo nie wszystkim się chce podsuwać na tacy odpowiedzi na powtarzające się pytania. Odpowiedzi, które już tutaj są. Powyższe dwa linki, to dwa z pięciu pierwszych, wyskakujących w popularnej przeglądarce po wpisaniu " przedgon definicja".
Nie wszyscy jednakowo pomagają, bo nie wszystkim się chce podsuwać na tacy odpowiedzi na powtarzające się pytania. Odpowiedzi, które już tutaj są. Powyższe dwa linki, to dwa z pięciu pierwszych, wyskakujących w popularnej przeglądarce po wpisaniu " przedgon definicja".
Ostatnio zmieniony wtorek, 11 lip 2023, 09:10 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Nie chciałem na tacy podsuwać, ale jednak trzeba.
Z czego zrobiłeś nastaw, w jakich proporcjach i jakich użyłeś drożdży?
To jest kluczowe pytanie.
Mam nadzieję że nie jakieś X pure 21,3%. Te to dopiero ci narobią kupy do nastawu.
Dobry nastaw, dobre drożdże, i sukces masz gwarantowany.
Na to zwróć baczniejszą uwagę.
Ps: A ja myślałem że @HeniekStarr to od Ringo z The Beatles
A to Rewiński, tym piknie.
Z czego zrobiłeś nastaw, w jakich proporcjach i jakich użyłeś drożdży?
To jest kluczowe pytanie.
Mam nadzieję że nie jakieś X pure 21,3%. Te to dopiero ci narobią kupy do nastawu.
Dobry nastaw, dobre drożdże, i sukces masz gwarantowany.
Na to zwróć baczniejszą uwagę.
Ps: A ja myślałem że @HeniekStarr to od Ringo z The Beatles
A to Rewiński, tym piknie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Poczytałem i jeszcze będę czytał, eksperymentował będę także. Na tacy nie trzeba mi podawać. Dla mnie fermentacja i destylacja to interesujące rzemiosło a nie sztuka dla sztuki. Trzykrotne destylowanie to nie dla mnie a rad typu "weź dobre drożdże" nie traktuję jako życzliwą pomoc. Póki co uważam temat za wyczerpany. Gdy się podciągnę z teorii i wykonam kolejne pędzenie, to poproszę o kolejne rady i podzielę się spostrzeżeniami. Dziękuję wszystkim, którzy wnieśli do wątku swoją wiedzę i doświadczenia.
-
Autor tematu - Posty: 27
- Rejestracja: środa, 5 lip 2023, 10:49
- Krótko o sobie: Grześ ze wsi mazowieckiej
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pot-Still aluminiowy - jak uzyskać więcej procent?
Po przerwie (nie reklamowej:) wracam do tematu. Nastawiłem 25 l wody 7 kg cukru i drożdże T3, ruszyło natychmiast, na drugi dzień burzliwie i po 7-10 dniach ledwo pyk-pyk co pół minuty. Pędzenie w nieco zmienionych warunkach: w cienkiej kolumnie zwój cienkiego drutu miedzianego zastąpiony został dwoma zmywakami nierdzewnymi a zmodyfikowany taboret gazowy zwykłą kuchenką o dobrze regulowanym płomieniu. Ze względu na garnek wlewam na raz 5-7 litrów nastawu, grzeję około 50 minut i... zaczyna kapać. Mam 2 termometry: termopara zanurzona w płynie i termometr cyfrowy na szczycie kolumny. Przy temperaturach płynu wrzenia metanolu i etanolu (na górze kolumny jest temperatura pokojowa) nic się nie dzieje a kolumna rozgrzewa się od dołu do góry ok. 5 cm/min. Gdy cała kolumna jest gorąca, w ciągu minuty, dwóch zaczyna się destylacja. Na początku grzeję na cały gaz, gdy termometr na górze zaczyna się wspinać - włączam chłodzenie "zimnych palców" i skręcam gaz. Tzw. stabilizacji nawet nie próbuje uzyskać, bo gdy kolumna jest gorąca, to nawet na skręconym mocno gazie, destylat kapie. Postęp jest taki, że na minimalnym gazie ogrzewania i chłodzeniu "zimnych palców" i wężownicy UDAŁO SIĘ wydzielić przedgon a zaraz za nim alkohol o mocy 84% (a nie 80% jak poprzednimi razy). Temperatura płynu podczas destylacji (mierzona zanurzoną termoparą) pomału rośnie od 90 do 95 stC a na szczycie kolumny (chłodzonej "zimnymi palcami") jest od 63 do 68 stC. Jest lepiej, ale chciałbym uzyskać 90-92% alkoholu na początku. Czy to możliwe? Jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sie 2023, 11:57 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.