Grys kukurydziany help

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
tdmoon
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 30 maja 2020, 12:39

Post autor: tdmoon »

Czytam od dawna, psocę ciut krócej ale dzisiaj potrzebuję porady. Zazwyczaj na rury szedł kwaśny jessie bo odpowiadał wszystkim i był prosty w obsłudze. Dostałem ostatnio finizyme i enerzyme i wymyśliłem że na grysie kukurydzianym spróbuję zacierania. Ogółem poszedlem w opcję leniwą opisaną tu na forum i dochodzimy do punktu zawieszki.
Kazaliście skleikować, no to mi nie wyszedł kisiel a kasza manna ;) ogółem po dodaniu enzymów w zakresach temp. 80 i 65, nie nastąpiła hydroliza. Dalej mam kaszkę, no może ciut rzadszą.
Dorzuciłem drożdże, wszystko hula. Jest szansa że płyn jeszcze się wytrąci? Czy to już po temacie? I będzie sfermentowany kleik?

Z góry dzięki za pomoc

Wysłane z mojego GM1900 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 31 maja 2020, 07:24 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”