Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Inteligentny dom

Postautor: Kamal » środa, 18 mar 2020, 15:25

Poszukuję łączników światła dotykowych, którymi później będę mógł sterować przez telefon.
Znalazłem z opcją wifi, i na skrętkę.
Przy wifi sprawa wygląda w miarę prosto, wystarczy skonfigurować z ruterem. Niby nic, tylko, że ruter obsługuje max 10 urządzeń, i teraz znalazłem, też z centralkę /fibaro/. A może coś innego?
Kolega namwiał mnie też na Ampio, do nich leci skrętka, i teraz nie wiem (ponieważ się coś nie odzywa, może kwarantanna :scratch:), czy ona leci od łącznik do centralki głównej czy jak?
Ktoś się orientuje w inteligentnych domach?
K.
Ostatnio zmieniony środa, 18 mar 2020, 15:30 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arTii
1150
Posty: 1185
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: arTii » środa, 18 mar 2020, 15:33

A co Ci szkodzi zmienić router na taki który będzie obsługiwał więcej urządzeń?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.



Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: Kamal » środa, 18 mar 2020, 15:42

Tak, to jest jedną z opcji. Ale wtedy mam wszystko tylko na telefonie, i nim steruję. W opcji z centralką, można dołożyć sterowanie temp, monitoring.
A szukam właśnie czegoś z centralką, na ścianę gdzie mam też wgląd.
W dalszej części będę chciał dołożyć Smart lustro (tylko koszta), i tam też mieć wgląd.
K.
Obrazek


arTii
1150
Posty: 1185
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: arTii » środa, 18 mar 2020, 16:06

Uruchamiasz domoticza (lub nettmpa, lub cokolwiek innego), wszystkie przyciski (zainteresuj się też do tego projektem RFLink - urządzenia na 43MHz lub 868MHz) działają jak przyciski, na telefonie masz apkę.
Do tego stawiasz dashticz (ładniejszy pulpit do domoticza) i wieszasz na ścianie tableta...
Pozamiatane i wszystko na otwartym źródle...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.



Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: Kamal » środa, 18 mar 2020, 16:20

I to już jest myśl.
K.
Obrazek


chprzemo
800
Posty: 839
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: chprzemo » środa, 18 mar 2020, 17:06

Budujesz dom czy remontujesz? Jeśli budujesz to na jakim jesteś etapie?

Ja u siebie położyłem do każdego włącznika minimum 1 skrętke z rozdzielni, do ściany gdzie ma (lub miało być) sterowanie centralne z rozdzielni doprowadziłem kilka skretek + przewody na ewentualne zasilanie 12v.

Wszystkie punkty oświetleniowe w gwiazdę do rozdzielni, to samo kable antenowe, od kamer i od alarmu. Obowiązkowo tam gdzie będzie biurko dziecka/pracownia/telewizornia skrętka (minimum jedna ale lepiej po dwie) do internetu.

U siebie mam W rozdzielni Dwie szafy- rack 24U i duża przemysłowa na elektrykę + przekaźniki do sterowania. W rack wszystko co związane z internetem, kamerami, antenami.

Jeśli dziś bym budował to prawdopodobnie Zrobiłbym tak samo + przeprowadziłabym przewody oświetleniowe przez włączniki żeby ewentualnie moc je rozciąć i sterować tradycyjnie.

Najlepiej położyć duuuuzo kabli- podłączysz tak włączniki praktycznie z każdego systemu nawet możesz uzezbic coś na arduino do tego domoticz i otwierają się różne drogi. Jeśli później przesiądziesz się na wifi to kable będą sobie leżały- pamietaj, ze dołożenie nawet 3m kabelka po skończonym remoncie to nie lada wyzwanie- lepiej 50m więcej położyć niż O 3 m za mało;)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


arTii
1150
Posty: 1185
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: arTii » środa, 18 mar 2020, 17:21

Moja sugestia - jako przewody sygnałowe (nie do internetu) nie warto pakować skrętki. Mówi się że jest uniwersalna itp. (jestem autoryzowanym instalatorem Fibrain), jednak w przypakach kiedy ma być zakończona inaczej niż gniazdem RJ lub patch-panelem, to pojawia się probem bo jest zwyczajnie krucha i się łamie.
Lepszy (i tańszy) jest zwykły przewód alarmowy 8x0,5mm2 (nie mylić z 4x2x0,5mm2).
Dodatkowo w systemach alarmowych niezaleacane jest nawet używanie skrętki komputerowej.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.



Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: Kamal » środa, 18 mar 2020, 17:51

Aktualnie na remoncie mieszkania.
A za jakiś czas stawianie domu, jak dobrze już pójdzie :)
K.
Obrazek


chprzemo
800
Posty: 839
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: chprzemo » środa, 18 mar 2020, 18:45

Legrand ma tez ciekawy system bezprzewodowy co z analogowej instalacji robi smart ale wiadomo jak legrand to i cena... Kolega z pracy zwykłà instalacje powoli przerabia na sterowanie z apki bez wypruwania kabli ze ścian...

A w nowym domku to możesz poszaleć i zaprojektować coś fajnego- jak będziesz chciał to podpowiem jakie błędy popełniłem przy projektowaniu wszystkiego:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: Kamal » środa, 18 mar 2020, 19:06

Wskazówki zawsze mile widziane :)
Lengranda osobiście nie używam, nie przepadam. Wolę zaopatrywać się w schneider electric.
K.
Ostatnio zmieniony środa, 18 mar 2020, 19:11 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek


chprzemo
800
Posty: 839
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: chprzemo » środa, 18 mar 2020, 20:06

Ja ‚wszedlem’ w legranda bo maja dość tanie włączniki monostabilne bez parszywej grafiki dzwonka na klawiszu (przynajmniej 4 lata temu były najtańsze z tej wyższej półki osprzętu).

Ja Ci nie powiem jak dobrze wykonać taką instalacje Bo są mądrzejsi ode mnie, ale podpowiem jakie błędy ja popełniłem i podpowiem czego nie robić:)

Współczuje i zazdroszczę jednocześnie:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1904
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: .Gacek » środa, 18 mar 2020, 20:11

Kabel to kabel.
W przeciwieństwie do @arTii - iego mam inne zdanie o skrętce. Uważam, że jest to medium mega uniwersalne. Postawisz wbrew temu co piszą pełny system alarmowy (nie ważne jaki - każdy), pełen monitoring od kamer AHD/CVI/TVI/IP, poprzez sterowanie przekaźnikami w głębokich puszkach do videodomofonów.
Nie wspominam już o zaśmieconych kanałach w routerach w mieszkaniach i śmieciach latających w eterze ze stacji pogodowych.
Metr skrętki to 50gr, połóż sobie z rozdzielni do każdej puszki. Nie zbiedniejesz a może Ci dupsko uratować.
Oczywiście YTDY jest dla mnie lepszy ale tylko i wyłącznie z racji obierania kabli bo głównie robię centrale główne i ekspandery.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: Kamal » środa, 18 mar 2020, 20:28

Skrętka, albo alarmówka napewno poleci. Tylko nie wiedziałem czy mają lecieć do panelu i tam wszystko podpinam. Ale widzę moduły w rozdzielnice, i teraz przypuśćmy, że chcę sterować z panelu przy drzwiach, alarm itp. To musi być od tego panelu do modułu połączenie, też skrętka 6,8?
K.
Ostatnio zmieniony środa, 18 mar 2020, 20:29 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1904
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: .Gacek » środa, 18 mar 2020, 22:42

Jeżeli chodzi o alarmówkę to tak jak piszesz. Każde z urządzeń czyli czujniki, sygnalizator, manipulator, urządzenia wykonawcze, styczniki przekaźniki schodzą się do jednej głównej centrali. Wyjątek stanowią motozawory do wody bo od nich do centrali trzeba puścić przewód prądowy 3x1,5mm. To też oczywiście zależy od systemu ale można przyjąć, że tak ogarniesz 99% central alarmowych.
Jeżeli chodzi o monitoring CCTV to sprawa wygląda bardzo podobnie. Wszystkie kable od kamer (głównie skrętki bo teraz kamery IP wiodą prym) schodzą się do jednej szafki rackowej. Dobrze by było aby do szafki również wszedł jakiś modem, switch, router w zależności od tego jak masz neta doprowadzonego. Tak samo sprawa się ma z rejestratorem. Albo zostawiasz go w szafie i wychodzisz kablami hdmi do telewizora lub telewizorów wraz z skrętkami do myszki (sterowanie, wybór kanałów) bądź lecisz z szafy jedną skrętką do szafki pod telewizor i tam wkładasz rejestrator z krótkim kablem hdmi do TV. Jeżeli odległość jest dość znaczna to możesz też puścić sygnał hdmi po skrętce do 120m ale to wymaga dodatkowego urządzenia.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: Kamal » środa, 18 mar 2020, 22:58

Myślałem o motozaworach, ponieważ często wyjeżdżamy, i do tego czujniki zalania. Ale nie wiem czy już nie za bardzo wymyślam.
Już mi się teraz trochę rozjaśniło :), dzięki Gacek :ok:
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1904
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: .Gacek » środa, 18 mar 2020, 23:14

Motozawór się zakłada jeden na przyłączu od wody, chyba że masz ciepłą i zimną. Czujniki zalania w newralgicznych miejscach ; pralka, zmywarka, kotłownia, i wszędzie tam gdzie nie jesteśmy pewni wężyków i baterii umywalkowych. Wadą jest częste załączanie się systemu przy myciu podłóg, to natomiast konserwuje nam motozawór, który z reguły jest cały czas pod napięciem.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: Kamal » środa, 18 mar 2020, 23:35

Aktualnie bym potrzebował 4 ponieważ 2 x ciepła, 2 x zimna. Bo teraz w mieszkaniu narazie mieszkamy :(....
K.
Ostatnio zmieniony środa, 18 mar 2020, 23:35 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek


survivol
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 2 lis 2016, 22:23
Ulubiony Alkohol: Caipirinha / Cuba Libre
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Aylesbury UK
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: survivol » piątek, 3 kwie 2020, 12:15

Mam fibaro i nie jestem zadowolony z ich produktów, poszukaj sobie firmy SONOFF, podczas remontu czy budowy to wiadoma sprawa, że lepiej przeciągnąć kable i później podłączyć, ale jeżeli ktoś chce później dodać nowe urządzenia to lepiej korzystać z WIFI niż ZWAVE.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 kwie 2020, 12:40 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: Kamal » piątek, 3 kwie 2020, 12:41

Mam blisko Ampio (mają siedzibę w Szczecinie), to ich też rozważałem.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 425
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Inteligentny dom

Postautor: gary1966 » piątek, 3 kwie 2020, 20:31

Jest jeszcze Gira ale nie bijcie zbyt mocno :hammer:
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


Wróć do „Po Godzinach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości