Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

rastro
2500
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 306 razy

Post autor: rastro »

george1255 pisze: piątek, 8 lis 2024, 09:15 Kod musisz sam napisać
Kolega chyba skopiował kod z któregoś z wcześniejszych postów, jego problem polega na tym że kod się nie kompiluje, na moje oko z powodu brakujących bibliotek, a te trzeba zainstalować z poziomu Arduino IDE.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
koncentraty wina
Awatar użytkownika

george1255
400
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Termometr ESP w ArduinoIDE + Blynk

Post autor: george1255 »

Dlatego go odesłałem do przykładów z neta gdzie ma wszytko wyjaśnione, każdy kawałek kodu xsv zaczynając od bibliotek ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/

jarokar
10
Podziękował: 4 razy

Post autor: jarokar »

Dzięki koledzy za pomoc - a ja się naszukałem skąd wziąć kod. Oczywiście sam nie będę pisał - za cienki jestem :), zresztą po co wyważać otwarte drzwi. Ten konkretny który próbuje skompilować to tytułowy z tego wątku kolegi aakk czyli termometr4puntowy- ja własnie mam 4 sondy DS i tyle chce zastosować. Czy on będzie dobry - a może macie - podeślecie, coś innego lepszego na 4 sondy czy po prostu ten będzie OK? Teraz co do samej kompilacji - faktycznie deinstalowałem kilka (przypadkowych) bibliotek LiquidCrystal_I2C dostępnych w menadżerze bibliotek i kompilacja poszła dalej ale teraz wywala błąd #error "Please specify your BLYNK_TEMPLATE_ID and BLYNK_TEMPLATE_NAME" (fotka). W oryginalnym kodzie (u góry wątku) nie ma tych dwóch linijek. Wzrorując się na wpisach o nazwie i haśle sieci dopisałem tak

Kod: Zaznacz cały

char BLYNK_TEMPLATE_ID[] = "TMPL4ZO_YgiQq";
char BLYNK_TEMPLATE_NAME[] = "Termometr";
- jest na foto -pewnie błędnie. Oczywiście token ID i nazwa skopiowałem z tego co wygenerował Blynk moglibyście pomóc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lis 2024, 11:03 przez jarokar, łącznie zmieniany 5 razy.

rastro
2500
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 306 razy

Post autor: rastro »

1. Te templaty to pewnie dane do uzyskania po zalogowaniu do portalu blynk'a
2. trzeba brać pod uwagę, że ten kod by pisany pod niewspieraną wersję BLYNK'a i teraz może to działać nieco inaczej, a więc może być konieczność głębszej modyfikacji kodu.

Więcej nie potrafię pomóc...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

george1255
400
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy

Post autor: george1255 »

Arduino IDE ma przykłady dla każdej biblioteki które są zawsze aktualne. Warto na ich podstawie budować swój kod :)

Edit:

:arrow: Odpuść sobie Blynk. Wprowadził właśnie dla nowych kont limit na wiadomości. Jak liczyłem, dla 4 czujników darmowy limit wystarczy na niecałą godzinę pracy. Więc ta platforma jest spalona. Chyba że masz konto założone jakiś czas temu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony sobota, 9 lis 2024, 07:01 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kontrola procesu destylacji”