Przepalanka inaczej

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
wegemantm
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: wegemantm »

Wpadłem na genialny plan. Nie każdemu będzie to smakować ale gwoli eksperymentu myślę jak najbardziej trafne. Robię jak przepalankę z tym, że używam gotowych mieszanek i dodaję cukru wedle uznania, zwykły lub trzcinowy. Podane przykłady są przypadkowe. Zachęcam do eksperymentu i komentarzy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 29 maja 2019, 22:55 przez wegemantm, łącznie zmieniany 1 raz.

gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: gorzalka84 »

Ja od jakiegoś czasu robię tylko majenie z cukrem trzcinowym. Pracochłonność zerowa, smak wg mnie odpowiedni i brak dodatkowych składników (zero kaca itp)

Autor tematu
wegemantm
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: wegemantm »

Sypiesz tylko cukier i czekasz aż się rozpuści? Jakie proporcje?
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: kmarian »

Jak przepalanka to coś trzeba przepalić. Ja leję odrobinę wody do garnuszka, sypię cukru około 1/3 pojemności naczynia i stawiam na kuchenkę. Na początku odparowuje woda, mieszam ciągle. Cukier zaczyna się karmelizować, bez mieszania się nie obejdzie bo przypalisz. W momencie kiedy zawartość jest już brązowa a z garnuszka zaczyna dymić, zdejmuję z grzałki, odczekuję chwilę i wlewam do tego wodę (najbardziej niebezpieczny moment, pryska to gorącymi kropelkami), mieszam ciągle do rozpuszczenia karmelu.
Jako środki bezpieczeństwa - na rękach rękawice, garnuszek trzymam przez kombinerki, oczy chronią okulary i ..... nikogo w kuchni!
Tak ja robię. :twisted:

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: bociann2 »

Ja wlewam gorący karmel DO wody. Nic nie pryska.

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: wawaldek11 »

Nie lubię ekstremalnych sytuacji w kuchni przy sporządzaniu karmelu. Pamiętam, jak Tato wlewał wodę - pryskało, buchało :mrgreen:
A ja po prostu czekam, aż karmel przestygnie poniżej 100°C, wlewam wodę i lekko mieszam, czasem podgrzewając.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
wegemantm
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: wegemantm »

Ja roztapiam sam cukier na wolnym ogniu, 3 łyżki + opakowanie wanilinowego 20g mieszając aż otrzymam odpowiedni dla mnie kolor, do płynnej masy wlewam gorącą wodę 0,5L i mieszam do rozpuszczenia. Dobieram 500ml 93% jak wystygnie (tyle wychodzi z cm/zp po drugim gonieniu) Dość słodkie, mi smakuje.

gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: gorzalka84 »

wegemantm pisze:Sypiesz tylko cukier i czekasz aż się rozpuści? Jakie proporcje?
Na 0,5l bimberku i 0,5l wody daję dwie pełne (ale nie bardzo kopiaste) łyżki stołowe. Cukier mieszam z wodą (alkohol o dziwo słabiej rozpuszcza cukier) a później całość. Wychodzi lekko słomkowy kolor i posmak delikatny, który kojarzy mi się z miodówką. Więcej cukru i była by chyba zbyt "muląca". Jak dla mnie smakuje wyśmienicie i znajomym których częstowałem też byli zadowoleni.
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 lip 2019, 09:49 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
wegemantm
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: wegemantm »

Panooowieeee i Panie rewelaaaacjaaaa. Dobrałem cytrynówkę zamiast wodą to przepalanką. Z czystym sumieniem mogę polecić. Stało 10 dni. Miało stać dwa tygodnie ale... cierpliwość się skończyła.
Awatar użytkownika

AAmatorek
400
Posty: 405
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: AAmatorek »

Czy można przyjąć ze na 1 L trunku o mocy 40-50 dajemy 2 łyżki stołowe cukru ?

Ja osobiście robię proporcje przepalanki na 1L takie

2 łyżki stołowe cukru na patelnie nieprzywierającą
Rozgrzewam mieszają do momentu kiedy zaczyna robić się brązowa piana, następnie wyłączam grzanie
Dodaje trochę najlepiej wrzącej wody
Dodaje 1 goździka
Dodaję odrobinę cukru wanilinowego
2-3cm trawy żubrowej (turówka)
Załączam grzanie aż zacznie wrzeć, wyłączam i zostawiam na 5 minut następnie wyławiam trawę i goździka studzę
Dodaję do 1L wódki lub np wodę 500 ml + przepalankę (około 50 ml (tyle wychodzi)) mieszając i do tego wlewam 500ml 96% mieszając (w takiej kolejności)

Kusi mnie zrobienie przepalanki z cukru trzcinowego lub pół na pół trzcinowy i zwykły, ale boje się czy czasem mętne się nie zrobi jak wymieszam to z wódką.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sty 2022, 14:03 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: drgranatt »

wegemantm pisze:...Dobrałem cytrynówkę zamiast wodą to przepalanką...
Możesz jakoś jaśniej to opisać bo nic nie rozumiem :scratch:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Autor tematu
wegemantm
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: wegemantm »

Karmel + woda, przepalony cukier w sensie rozpuszczony w wodzie. Taka oto mikstura zamiast roztworu wody i procentów do przyżądzenia cytrynówki. Zalewam tym cytryny plus spiryt rzecz jasna :D Coś ala syrop cukrowy tylko brązowy :odlot:

majster1
200
Posty: 221
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Kontakt:
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: majster1 »

inaczej to sie nazywa whiskey :)
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Awatar użytkownika

AAmatorek
400
Posty: 405
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: AAmatorek »

Robił ktoś może przepalanke z brązowego- trzciniwego ?
Jest ciekawsza niż ze zwyklego?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 269 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: .Gacek »

Wg mnie nie jest ciekawsza taka przepalanka. Szkoda kasy na trzcinowy. Kiedyś myślałem, że doda aromatu niczym rum, niestety się myliłem.
Pozdrawiam Gacek.

dzozef
200
Posty: 239
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: dzozef »

Tyle że po dodaniu do alko daje ciemniejszy kolor. Bardziej brązowy. Przy tej samej ilości cukru.

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: wawaldek11 »

Może warto użyć melasy - jak smoła jest ;)
Pozdrawiam,
Waldek

czytam
750
Posty: 764
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: czytam »

dzozef pisze:Tyle że po dodaniu do alko daje ciemniejszy kolor. Bardziej brązowy. Przy tej samej ilości cukru.
ten sam efekt po dłuższym przytrzymaniu karmelu na ogniu.

dzozef
200
Posty: 239
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: dzozef »

Niestety nie. Po dodaniu karmelu ze zwykłego cukru do alkoholu wychodzi kolor słomkowy. Po dodaniu karmelu z cukru trzcinowego do alkoholu wychodzi kolor brązowy. Nie wiem w jakich ilościach @czytam dodajesz, ale u mnie jest duża różnica. No chyba, że mieszasz pół na pół. :scratch:

czytam
750
Posty: 764
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: czytam »

To, o czym piszecie, bez obrazy, to przepalanka bida. Spróbujcie , proszę, przepalanki wg przepisu z książki Cieślaka. Jest różnica.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: drgranatt »

dzozef pisze:Niestety nie. Po dodaniu karmelu ze zwykłego cukru do alkoholu wychodzi kolor słomkowy...
Powiedzmy, że na 0,5 l wódki daję łyżeczkę cukru do skarmelizowania to sam decyduję jaki chcę osiągnąć kolor. Im mocniej go przypalę tym ciemniejszą mam wódkę. To jest akurat proste.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

AAmatorek
400
Posty: 405
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Przepalanka inaczej

Post autor: AAmatorek »

A wam też blednie taka przepalanka z czasem?
Mam butelkę z przed 2 lat i jest żółta, a pamiętam jak była mega brązowa
czytam pisze:To, o czym piszecie, bez obrazy, to przepalanka bida. Spróbujcie , proszę, przepalanki wg przepisu z książki Cieślaka. Jest różnica.
Chętnie bym się skusił spróbować, ale co roku zapominam orzechy ogarnąć... no i zastanawiam się dlaczego "przepalanka " jak w jego opisie nie przepala się cukru (chyba, że ja coś źle zrozumialem)
Ostatnio zmieniony piątek, 12 sie 2022, 11:39 przez AAmatorek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”