Przepalanka inaczej
-
Autor tematu - Posty: 47
- Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Wpadłem na genialny plan. Nie każdemu będzie to smakować ale gwoli eksperymentu myślę jak najbardziej trafne. Robię jak przepalankę z tym, że używam gotowych mieszanek i dodaję cukru wedle uznania, zwykły lub trzcinowy. Podane przykłady są przypadkowe. Zachęcam do eksperymentu i komentarzy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 29 maja 2019, 22:55 przez wegemantm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Przepalanka inaczej
Jak przepalanka to coś trzeba przepalić. Ja leję odrobinę wody do garnuszka, sypię cukru około 1/3 pojemności naczynia i stawiam na kuchenkę. Na początku odparowuje woda, mieszam ciągle. Cukier zaczyna się karmelizować, bez mieszania się nie obejdzie bo przypalisz. W momencie kiedy zawartość jest już brązowa a z garnuszka zaczyna dymić, zdejmuję z grzałki, odczekuję chwilę i wlewam do tego wodę (najbardziej niebezpieczny moment, pryska to gorącymi kropelkami), mieszam ciągle do rozpuszczenia karmelu.
Jako środki bezpieczeństwa - na rękach rękawice, garnuszek trzymam przez kombinerki, oczy chronią okulary i ..... nikogo w kuchni!
Tak ja robię.
Jako środki bezpieczeństwa - na rękach rękawice, garnuszek trzymam przez kombinerki, oczy chronią okulary i ..... nikogo w kuchni!
Tak ja robię.
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 161 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
Autor tematu - Posty: 47
- Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przepalanka inaczej
Ja roztapiam sam cukier na wolnym ogniu, 3 łyżki + opakowanie wanilinowego 20g mieszając aż otrzymam odpowiedni dla mnie kolor, do płynnej masy wlewam gorącą wodę 0,5L i mieszam do rozpuszczenia. Dobieram 500ml 93% jak wystygnie (tyle wychodzi z cm/zp po drugim gonieniu) Dość słodkie, mi smakuje.
-
- Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przepalanka inaczej
Na 0,5l bimberku i 0,5l wody daję dwie pełne (ale nie bardzo kopiaste) łyżki stołowe. Cukier mieszam z wodą (alkohol o dziwo słabiej rozpuszcza cukier) a później całość. Wychodzi lekko słomkowy kolor i posmak delikatny, który kojarzy mi się z miodówką. Więcej cukru i była by chyba zbyt "muląca". Jak dla mnie smakuje wyśmienicie i znajomym których częstowałem też byli zadowoleni.wegemantm pisze:Sypiesz tylko cukier i czekasz aż się rozpuści? Jakie proporcje?
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 lip 2019, 09:49 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 405
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Przepalanka inaczej
Czy można przyjąć ze na 1 L trunku o mocy 40-50 dajemy 2 łyżki stołowe cukru ?
Ja osobiście robię proporcje przepalanki na 1L takie
2 łyżki stołowe cukru na patelnie nieprzywierającą
Rozgrzewam mieszają do momentu kiedy zaczyna robić się brązowa piana, następnie wyłączam grzanie
Dodaje trochę najlepiej wrzącej wody
Dodaje 1 goździka
Dodaję odrobinę cukru wanilinowego
2-3cm trawy żubrowej (turówka)
Załączam grzanie aż zacznie wrzeć, wyłączam i zostawiam na 5 minut następnie wyławiam trawę i goździka studzę
Dodaję do 1L wódki lub np wodę 500 ml + przepalankę (około 50 ml (tyle wychodzi)) mieszając i do tego wlewam 500ml 96% mieszając (w takiej kolejności)
Kusi mnie zrobienie przepalanki z cukru trzcinowego lub pół na pół trzcinowy i zwykły, ale boje się czy czasem mętne się nie zrobi jak wymieszam to z wódką.
Ja osobiście robię proporcje przepalanki na 1L takie
2 łyżki stołowe cukru na patelnie nieprzywierającą
Rozgrzewam mieszają do momentu kiedy zaczyna robić się brązowa piana, następnie wyłączam grzanie
Dodaje trochę najlepiej wrzącej wody
Dodaje 1 goździka
Dodaję odrobinę cukru wanilinowego
2-3cm trawy żubrowej (turówka)
Załączam grzanie aż zacznie wrzeć, wyłączam i zostawiam na 5 minut następnie wyławiam trawę i goździka studzę
Dodaję do 1L wódki lub np wodę 500 ml + przepalankę (około 50 ml (tyle wychodzi)) mieszając i do tego wlewam 500ml 96% mieszając (w takiej kolejności)
Kusi mnie zrobienie przepalanki z cukru trzcinowego lub pół na pół trzcinowy i zwykły, ale boje się czy czasem mętne się nie zrobi jak wymieszam to z wódką.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sty 2022, 14:03 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 161 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 2064
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Przepalanka inaczej
Powiedzmy, że na 0,5 l wódki daję łyżeczkę cukru do skarmelizowania to sam decyduję jaki chcę osiągnąć kolor. Im mocniej go przypalę tym ciemniejszą mam wódkę. To jest akurat proste.dzozef pisze:Niestety nie. Po dodaniu karmelu ze zwykłego cukru do alkoholu wychodzi kolor słomkowy...
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 405
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Przepalanka inaczej
A wam też blednie taka przepalanka z czasem?
Mam butelkę z przed 2 lat i jest żółta, a pamiętam jak była mega brązowa
Mam butelkę z przed 2 lat i jest żółta, a pamiętam jak była mega brązowa
Chętnie bym się skusił spróbować, ale co roku zapominam orzechy ogarnąć... no i zastanawiam się dlaczego "przepalanka " jak w jego opisie nie przepala się cukru (chyba, że ja coś źle zrozumialem)czytam pisze:To, o czym piszecie, bez obrazy, to przepalanka bida. Spróbujcie , proszę, przepalanki wg przepisu z książki Cieślaka. Jest różnica.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 sie 2022, 11:39 przez AAmatorek, łącznie zmieniany 1 raz.