Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
wegemantm
30
Posty: 44
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Załączniki
Przepalanka inaczej

Postautor: wegemantm » środa, 29 maja 2019, 18:55

Wpadłem na genialny plan. Nie każdemu będzie to smakować ale gwoli eksperymentu myślę jak najbardziej trafne. Robię jak przepalankę z tym, że używam gotowych mieszanek i dodaję cukru wedle uznania, zwykły lub trzcinowy. Podane przykłady są przypadkowe. Zachęcam do eksperymentu i komentarzy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 29 maja 2019, 21:55 przez wegemantm, łącznie zmieniany 1 raz.



gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: gorzalka84 » czwartek, 11 lip 2019, 22:42

Ja od jakiegoś czasu robię tylko majenie z cukrem trzcinowym. Pracochłonność zerowa, smak wg mnie odpowiedni i brak dodatkowych składników (zero kaca itp)


Autor tematu
wegemantm
30
Posty: 44
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: wegemantm » czwartek, 18 lip 2019, 10:28

Sypiesz tylko cukier i czekasz aż się rozpuści? Jakie proporcje?

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: kmarian » piątek, 19 lip 2019, 09:18

Jak przepalanka to coś trzeba przepalić. Ja leję odrobinę wody do garnuszka, sypię cukru około 1/3 pojemności naczynia i stawiam na kuchenkę. Na początku odparowuje woda, mieszam ciągle. Cukier zaczyna się karmelizować, bez mieszania się nie obejdzie bo przypalisz. W momencie kiedy zawartość jest już brązowa a z garnuszka zaczyna dymić, zdejmuję z grzałki, odczekuję chwilę i wlewam do tego wodę (najbardziej niebezpieczny moment, pryska to gorącymi kropelkami), mieszam ciągle do rozpuszczenia karmelu.
Jako środki bezpieczeństwa - na rękach rękawice, garnuszek trzymam przez kombinerki, oczy chronią okulary i ..... nikogo w kuchni!
Tak ja robię. :twisted:


bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: bociann2 » piątek, 19 lip 2019, 10:14

Ja wlewam gorący karmel DO wody. Nic nie pryska.


wawaldek11
2500
Posty: 2653
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: wawaldek11 » piątek, 19 lip 2019, 10:44

Nie lubię ekstremalnych sytuacji w kuchni przy sporządzaniu karmelu. Pamiętam, jak Tato wlewał wodę - pryskało, buchało :mrgreen:
A ja po prostu czekam, aż karmel przestygnie poniżej 100°C, wlewam wodę i lekko mieszam, czasem podgrzewając.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
wegemantm
30
Posty: 44
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: wegemantm » piątek, 19 lip 2019, 18:53

Ja roztapiam sam cukier na wolnym ogniu, 3 łyżki + opakowanie wanilinowego 20g mieszając aż otrzymam odpowiedni dla mnie kolor, do płynnej masy wlewam gorącą wodę 0,5L i mieszam do rozpuszczenia. Dobieram 500ml 93% jak wystygnie (tyle wychodzi z cm/zp po drugim gonieniu) Dość słodkie, mi smakuje.


gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: gorzalka84 » sobota, 20 lip 2019, 20:23

wegemantm pisze:Sypiesz tylko cukier i czekasz aż się rozpuści? Jakie proporcje?

Na 0,5l bimberku i 0,5l wody daję dwie pełne (ale nie bardzo kopiaste) łyżki stołowe. Cukier mieszam z wodą (alkohol o dziwo słabiej rozpuszcza cukier) a później całość. Wychodzi lekko słomkowy kolor i posmak delikatny, który kojarzy mi się z miodówką. Więcej cukru i była by chyba zbyt "muląca". Jak dla mnie smakuje wyśmienicie i znajomym których częstowałem też byli zadowoleni.
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 lip 2019, 08:49 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
wegemantm
30
Posty: 44
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: wegemantm » poniedziałek, 22 lip 2019, 06:28

Panooowieeee i Panie rewelaaaacjaaaa. Dobrałem cytrynówkę zamiast wodą to przepalanką. Z czystym sumieniem mogę polecić. Stało 10 dni. Miało stać dwa tygodnie ale... cierpliwość się skończyła.

Awatar użytkownika

AAmatorek
100
Posty: 143
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: AAmatorek » niedziela, 30 sty 2022, 13:31

Czy można przyjąć ze na 1 L trunku o mocy 40-50 dajemy 2 łyżki stołowe cukru ?

Ja osobiście robię proporcje przepalanki na 1L takie

2 łyżki stołowe cukru na patelnie nieprzywierającą
Rozgrzewam mieszają do momentu kiedy zaczyna robić się brązowa piana, następnie wyłączam grzanie
Dodaje trochę najlepiej wrzącej wody
Dodaje 1 goździka
Dodaję odrobinę cukru wanilinowego
2-3cm trawy żubrowej (turówka)
Załączam grzanie aż zacznie wrzeć, wyłączam i zostawiam na 5 minut następnie wyławiam trawę i goździka studzę
Dodaję do 1L wódki lub np wodę 500 ml + przepalankę (około 50 ml (tyle wychodzi)) mieszając i do tego wlewam 500ml 96% mieszając (w takiej kolejności)

Kusi mnie zrobienie przepalanki z cukru trzcinowego lub pół na pół trzcinowy i zwykły, ale boje się czy czasem mętne się nie zrobi jak wymieszam to z wódką.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sty 2022, 14:03 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

drgranatt
1450
Posty: 1485
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: drgranatt » poniedziałek, 31 sty 2022, 09:53

wegemantm pisze:...Dobrałem cytrynówkę zamiast wodą to przepalanką...
Możesz jakoś jaśniej to opisać bo nic nie rozumiem :scratch:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


Autor tematu
wegemantm
30
Posty: 44
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: wegemantm » piątek, 27 maja 2022, 22:59

Karmel + woda, przepalony cukier w sensie rozpuszczony w wodzie. Taka oto mikstura zamiast roztworu wody i procentów do przyżądzenia cytrynówki. Zalewam tym cytryny plus spiryt rzecz jasna :D Coś ala syrop cukrowy tylko brązowy :odlot:


majster1
150
Posty: 192
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: majster1 » poniedziałek, 30 maja 2022, 13:11

inaczej to sie nazywa whiskey :)
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Awatar użytkownika

AAmatorek
100
Posty: 143
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: AAmatorek » wtorek, 9 sie 2022, 08:47

Robił ktoś może przepalanke z brązowego- trzciniwego ?
Jest ciekawsza niż ze zwyklego?

Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2326
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: .Gacek » wtorek, 9 sie 2022, 12:37

Wg mnie nie jest ciekawsza taka przepalanka. Szkoda kasy na trzcinowy. Kiedyś myślałem, że doda aromatu niczym rum, niestety się myliłem.
Pozdrawiam Gacek.


dzozef
200
Posty: 224
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: dzozef » wtorek, 9 sie 2022, 13:18

Tyle że po dodaniu do alko daje ciemniejszy kolor. Bardziej brązowy. Przy tej samej ilości cukru.


wawaldek11
2500
Posty: 2653
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 9 sie 2022, 23:32

Może warto użyć melasy - jak smoła jest ;)
Pozdrawiam,
Waldek


czytam
600
Posty: 613
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: czytam » środa, 10 sie 2022, 10:54

dzozef pisze:Tyle że po dodaniu do alko daje ciemniejszy kolor. Bardziej brązowy. Przy tej samej ilości cukru.

ten sam efekt po dłuższym przytrzymaniu karmelu na ogniu.


dzozef
200
Posty: 224
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: dzozef » środa, 10 sie 2022, 15:55

Niestety nie. Po dodaniu karmelu ze zwykłego cukru do alkoholu wychodzi kolor słomkowy. Po dodaniu karmelu z cukru trzcinowego do alkoholu wychodzi kolor brązowy. Nie wiem w jakich ilościach @czytam dodajesz, ale u mnie jest duża różnica. No chyba, że mieszasz pół na pół. :scratch:


czytam
600
Posty: 613
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: czytam » środa, 10 sie 2022, 18:16

To, o czym piszecie, bez obrazy, to przepalanka bida. Spróbujcie , proszę, przepalanki wg przepisu z książki Cieślaka. Jest różnica.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości