Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
wegemantm
20
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Załączniki
Przepalanka inaczej

Postautor: wegemantm » środa, 29 maja 2019, 18:55

Wpadłem na genialny plan. Nie każdemu będzie to smakować ale gwoli eksperymentu myślę jak najbardziej trafne. Robię jak przepalankę z tym, że używam gotowych mieszanek i dodaję cukru wedle uznania, zwykły lub trzcinowy. Podane przykłady są przypadkowe. Zachęcam do eksperymentu i komentarzy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 29 maja 2019, 21:55 przez wegemantm, łącznie zmieniany 1 raz.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

gorzalka84
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: gorzalka84 » czwartek, 11 lip 2019, 22:42

Ja od jakiegoś czasu robię tylko majenie z cukrem trzcinowym. Pracochłonność zerowa, smak wg mnie odpowiedni i brak dodatkowych składników (zero kaca itp)


Autor tematu
wegemantm
20
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: wegemantm » czwartek, 18 lip 2019, 10:28

Sypiesz tylko cukier i czekasz aż się rozpuści? Jakie proporcje?

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 734
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: kmarian » piątek, 19 lip 2019, 09:18

Jak przepalanka to coś trzeba przepalić. Ja leję odrobinę wody do garnuszka, sypię cukru około 1/3 pojemności naczynia i stawiam na kuchenkę. Na początku odparowuje woda, mieszam ciągle. Cukier zaczyna się karmelizować, bez mieszania się nie obejdzie bo przypalisz. W momencie kiedy zawartość jest już brązowa a z garnuszka zaczyna dymić, zdejmuję z grzałki, odczekuję chwilę i wlewam do tego wodę (najbardziej niebezpieczny moment, pryska to gorącymi kropelkami), mieszam ciągle do rozpuszczenia karmelu.
Jako środki bezpieczeństwa - na rękach rękawice, garnuszek trzymam przez kombinerki, oczy chronią okulary i ..... nikogo w kuchni!
Tak ja robię. :twisted:


bociann2
50
Posty: 63
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tako rzecze bociannica.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: bociann2 » piątek, 19 lip 2019, 10:14

Ja wlewam gorący karmel DO wody. Nic nie pryska.


wawaldek11
2000
Posty: 2081
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: wawaldek11 » piątek, 19 lip 2019, 10:44

Nie lubię ekstremalnych sytuacji w kuchni przy sporządzaniu karmelu. Pamiętam, jak Tato wlewał wodę - pryskało, buchało :mrgreen:
A ja po prostu czekam, aż karmel przestygnie poniżej 100°C, wlewam wodę i lekko mieszam, czasem podgrzewając.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
wegemantm
20
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: wegemantm » piątek, 19 lip 2019, 18:53

Ja roztapiam sam cukier na wolnym ogniu, 3 łyżki + opakowanie wanilinowego 20g mieszając aż otrzymam odpowiedni dla mnie kolor, do płynnej masy wlewam gorącą wodę 0,5L i mieszam do rozpuszczenia. Dobieram 500ml 93% jak wystygnie (tyle wychodzi z cm/zp po drugim gonieniu) Dość słodkie, mi smakuje.


gorzalka84
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: gorzalka84 » sobota, 20 lip 2019, 20:23

wegemantm pisze:Sypiesz tylko cukier i czekasz aż się rozpuści? Jakie proporcje?

Na 0,5l bimberku i 0,5l wody daję dwie pełne (ale nie bardzo kopiaste) łyżki stołowe. Cukier mieszam z wodą (alkohol o dziwo słabiej rozpuszcza cukier) a później całość. Wychodzi lekko słomkowy kolor i posmak delikatny, który kojarzy mi się z miodówką. Więcej cukru i była by chyba zbyt "muląca". Jak dla mnie smakuje wyśmienicie i znajomym których częstowałem też byli zadowoleni.
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 lip 2019, 08:49 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
wegemantm
20
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2015, 21:18
Załączniki
Re: Przepalanka inaczej

Postautor: wegemantm » poniedziałek, 22 lip 2019, 06:28

Panooowieeee i Panie rewelaaaacjaaaa. Dobrałem cytrynówkę zamiast wodą to przepalanką. Z czystym sumieniem mogę polecić. Stało 10 dni. Miało stać dwa tygodnie ale... cierpliwość się skończyła.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości