Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Aksen
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 9 razy

Post autor: Aksen »

Witam wszystkich... Czapka z głowy jestem świeży :)
Psotke macerowalem w pomarańczy i cytrynce :) po wyciśnięciu zostały osady których chciałbym się pozbyć ^^
2 razy przez szmatkę leciało i było w miarę ok, lecz na następny dzień to samo..
Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 kwie 2019, 17:05 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie śpimy, Pędzimy! :punk:
promocja
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady

Post autor: Góral bagienny »

Wstaw do lodówki powinno się ładnie wyklarować :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Aksen
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 9 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady

Post autor: Aksen »

I zostanie na dnie osad?
Nie śpimy, Pędzimy! :punk:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady

Post autor: Doody »

Witaj na forum.
To nie jest destylat pomarańczowy tylko rodzaj nalewki (maceratu). Nalewki cytrusowe klarują się z czasem. Najlepszym sposobem jest cierpliwość. Częściowo możesz sobie pomóc filtrując przez filtr do kawy, ale kryształu raczej z tego nie będzie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Aksen
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 9 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady

Post autor: Aksen »

Dziękuję za odpowiedzi...
Jeszcze jedno. Psotke rozrobilem do okolo 40% i wrzucilem grzuszke, czy to sfermentuje? Czy bezpiecznie moge trzymac do uzyskania smaku i aromatu żeby spożywać?
Obrazek
Nie śpimy, Pędzimy! :punk:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady

Post autor: Góral bagienny »

Nie sfermentuje możesz spokojnie trzymać Pozdrawiam :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Aksen
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 9 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady

Post autor: Aksen »

Ok dzięki, dobrze że tu jesteście :kumple:
Nie śpimy, Pędzimy! :punk:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2922
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady

Post autor: Góral bagienny »

Chcesz mieć zajefajny towar to potrzymaj te gruszki 3 miesiące w ciemnym miejscu następnie odcedż i przefiltruj i odstaw z powrotem na 3 miechy ja lepszej gruszkówki nie pilem. Problem jest tylko jeden wytrzymać tyle
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady

Post autor: janik »

Maceracje owoców prowadzi się na bazie alkoholu o mocy od 55% do 75% w zależności od typu owocu (jego soczystości). Jeśli chcesz mieć nalewkę wyrazistą i aromatyczną to napełnij naczynie najlepiej słój ciasno owocami do 3/4 pojemności i zalej owoce mocnym alkoholem. W przypadku gruszki czy jabłka warto drobno rozdrobnić aby więcej zmieścić w słoju. Większość nalewek klaruje się samoistnie poprzez grawitacje i czas ,więc warto mieć trochę cierpliwości. W ostateczności można filtrować jak radzą koledzy. :D
Pozdrawiam :) życząc sukcesów . :ok:
Awatar użytkownika

Autor tematu
Aksen
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 9 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady

Post autor: Aksen »

Witam, ta gruszka wyszła tak bardzo dobra! Że zrobiła furorę już po tygodniu! :D suuuper, ale musze dać mocniejszy alkohol jak kolega napisał :D (40%to za mało)
Nie śpimy, Pędzimy! :punk:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”