Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 08:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 9 razy
Witam wszystkich... Czapka z głowy jestem świeży
Psotke macerowalem w pomarańczy i cytrynce po wyciśnięciu zostały osady których chciałbym się pozbyć ^^
2 razy przez szmatkę leciało i było w miarę ok, lecz na następny dzień to samo..
Psotke macerowalem w pomarańczy i cytrynce po wyciśnięciu zostały osady których chciałbym się pozbyć ^^
2 razy przez szmatkę leciało i było w miarę ok, lecz na następny dzień to samo..
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 kwie 2019, 17:05 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie śpimy, Pędzimy!
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady
Witaj na forum.
To nie jest destylat pomarańczowy tylko rodzaj nalewki (maceratu). Nalewki cytrusowe klarują się z czasem. Najlepszym sposobem jest cierpliwość. Częściowo możesz sobie pomóc filtrując przez filtr do kawy, ale kryształu raczej z tego nie będzie.
To nie jest destylat pomarańczowy tylko rodzaj nalewki (maceratu). Nalewki cytrusowe klarują się z czasem. Najlepszym sposobem jest cierpliwość. Częściowo możesz sobie pomóc filtrując przez filtr do kawy, ale kryształu raczej z tego nie będzie.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady
Chcesz mieć zajefajny towar to potrzymaj te gruszki 3 miesiące w ciemnym miejscu następnie odcedż i przefiltruj i odstaw z powrotem na 3 miechy ja lepszej gruszkówki nie pilem. Problem jest tylko jeden wytrzymać tyle
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Oczyszczanie destylatu pomarańczowego, osady
Maceracje owoców prowadzi się na bazie alkoholu o mocy od 55% do 75% w zależności od typu owocu (jego soczystości). Jeśli chcesz mieć nalewkę wyrazistą i aromatyczną to napełnij naczynie najlepiej słój ciasno owocami do 3/4 pojemności i zalej owoce mocnym alkoholem. W przypadku gruszki czy jabłka warto drobno rozdrobnić aby więcej zmieścić w słoju. Większość nalewek klaruje się samoistnie poprzez grawitacje i czas ,więc warto mieć trochę cierpliwości. W ostateczności można filtrować jak radzą koledzy.
Pozdrawiam życząc sukcesów .
Pozdrawiam życząc sukcesów .