Nowa aparatura miedziana gar 18l nieszczelności
-
Autor tematu - Posty: 5
Witam, mam problem zwracam się o opinie / poradę . Niedawno zbudowałem aparaturę jak https://www.instructables.com/id/How-to ... lux-Still/ ta , lubię tworzyć coś sam więc dlatego taka kolumna. Kolumienka działa na garze 18l , powszechnie znany z aukcji allegro. Problem taki że przy gotowaniu 80-90 stopni uszczelka pokrywy ma nieszczelności i ratuje się mąka z wodą . Macie może jakiś jakiś pomysł by to uszczelnić aby nie używać non stop mąki ? Konstruktywna krytykę proszę. Pozdrawiam
-
-
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
-
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Podziękował: 269 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nowa aparatura miedziana gar 18l nieszczelności
Możesz spróbować założyć opaskę od beczki do kiszenia ogórków. Działa podobnie do triclampa. Warunkiem jest rant na obu łączonych częściach.
Co do uszczelki silikonowej to poszukaj w jakimś kiku czy pepco mat silikonowych do spożywki. Widziałem kiedyś zwijane silikonowe stolnice ☺
Co do uszczelki silikonowej to poszukaj w jakimś kiku czy pepco mat silikonowych do spożywki. Widziałem kiedyś zwijane silikonowe stolnice ☺
Pozdrawiam Gacek.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Tyle, że pewnie te maty z pepco czy allegro to raczej nie jest czysty silikon. Ciekawe jak będą się zachowywać przy wyższej temperaturze. Druga sprawa to ich grubość - z tego co kojarzę 0,8 mm. Niewiele drożej wyjdzie: https://allegro.pl/listing?string=p%C5% ... m-1-0-1123
Co do złączenia pokrywy z garnkiem to można użyć klipsów do papieru albo dorobić zamknięcie takie jak jest na przykład w szybkowarach.
A co do samego projektu aparatury to zastanawiają mnie te dwa "zimne palce" - zasilanie i odpływ z chłodnicy przechodzące przez kolumnę. Są one dosyć grube i nie blokują przypadkiem przepływu par?
Co do złączenia pokrywy z garnkiem to można użyć klipsów do papieru albo dorobić zamknięcie takie jak jest na przykład w szybkowarach.
A co do samego projektu aparatury to zastanawiają mnie te dwa "zimne palce" - zasilanie i odpływ z chłodnicy przechodzące przez kolumnę. Są one dosyć grube i nie blokują przypadkiem przepływu par?
Ostatnio zmieniony piątek, 7 gru 2018, 13:24 przez johnex, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Podziękował: 647 razy
- Otrzymał podziękowanie: 604 razy
"Powszechnie znany z aukcji Allegro". Bardzo dokładne określenie . Po wpisaniu w wyszukiwarkę Allegro "garnek 18l" pojawiają się co najmniej 3 typy pasujące do destylacji. Oczekujesz konstruktywnej pomocy a nawet nie dajesz w miarę dokładnych wskazówek. Daj zdjęcie lub link. Podaj średnicę pokrywy. Określ dokładniej lokalizację nieszczelności. Wtedy na pewno ktoś coś poradzi.
-
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7199105678 to dokładnie ten. Kupiłem stolnice silikonowa i klipsy . Będę próbował ta metodą , jeśli nie uda się spróbuję z opaską od ogórków .
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Wężyk silikonowy o jak najmniejszej średnicy wewnętrznej (mniejszej od grubości rantu pokrywy) rozetnij wzdłuż (ale nie na pół) i odmierzony kawałek naciągnij na pokrywę, możesz nawet wkleić, również silikonem. I klamrami kłap, kłap. Dobrze dopasowany, bez naprężeń nie zsunie się, a uszczelni.
Pod chwytak klamry (kurde nie wiedziałem jak to nazwać..to coś, element który łapie za pokrywę)
podłożysz sobie monetę, może nawet jednopensówkę, jakby było za luźno i kłap..klamerką, zaciskiem, jak zwał tak zwał.
Ważne aby ciasno było....ciasno czyli? szczelnie.... ech o czym pomyśleliście
Dobra...ja też miałem skojarzenie
Pod chwytak klamry (kurde nie wiedziałem jak to nazwać..to coś, element który łapie za pokrywę)
podłożysz sobie monetę, może nawet jednopensówkę, jakby było za luźno i kłap..klamerką, zaciskiem, jak zwał tak zwał.
Ważne aby ciasno było....ciasno czyli? szczelnie.... ech o czym pomyśleliście
Dobra...ja też miałem skojarzenie
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Stolnica się sprawdziła z silikonem i klamrami. Jeśli chodzi o te "zimne palce" o które kolega Johnex pytał, najbardziej ubolewam nad tym że ciężko jest je wypełnić. Jeśli chodzi o pary to większego problemu nie ma tylko odpowiednio trzeba regulować wodą . Mam w planach modyfikacje, tzn dodać zimne palce, co o tym myślicie? Wypełnione jest zmywakami trochę pierścieni ceramicznych i drut miedziany pocięty na kawałeczki.
Mod.
Pisz staranniej.
Mod.
Pisz staranniej.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 gru 2018, 19:18 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Jeżeli chcesz poprawić twój sprzęt to wywal te "zimne palce" i zrób lepiej refluks rura w rurze
tak to wygląda: https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... uxowa.html
tak to wygląda: https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... uxowa.html
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
-
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Tak, tyle że rurkę zewn. dałbym większą.
W "oryginale" od @zygmunta deflegmator ma 54mm, a przystawka refluksowa 32/64mm
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
W "oryginale" od @zygmunta deflegmator ma 54mm, a przystawka refluksowa 32/64mm
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 gru 2018, 17:10 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem