Gorąca woda z chłodnicy do nastawu - rozpuszczenia cukru

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
irek89
250
Posty: 281
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: irek89 »

Witam. Mam pytanie: Czy woda przepuszczona przez chłodnicę w kolumnie nadaje się do rozpuszczenia w niej cukru? To taki odzysk, żeby mniej w kanał nie szło.
Dodam, że u mnie wygląda to tak:
Woda wychodzi z kranu do zwykłego węża ogrodowego i wpięta jest w chłodnicę.
Z chłodnicy wychodzi zaś wężem pneumatycznym festo.
Największe obawy mam o wąż ogrodowy. Może zostać jakiś jego posmak. W lecie nalałem sobie z węża ogrodowego wody do szklanki z myślą napicia się jej. Wylałem bo śmierdziała tym wężem. Ale było lato i wąż był nagrzany. Co wy o tym myślicie?
Macie jakieś doświadczenia?
koncentraty wina

yacequ
100
Posty: 139
Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Gorąca woda z chłodnicy do nastawu - rozpuszczenia cukru

Post autor: yacequ »

Ja tę metodę stosuję z powodzeniem, wszak to H2O !

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Gorąca woda z chłodnicy do nastawu - rozpuszczenia cukru

Post autor: Ryba64 »

Śmiało można tak robić, a wodę należy oszczędzać bo łatwo sobie wyobrazić co się stanie gdy jej zabraknie. Szanujmy dobra naturalne.
Lubię to co naturalne

Autor tematu
irek89
250
Posty: 281
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Gorąca woda z chłodnicy do nastawu - rozpuszczenia cukru

Post autor: irek89 »

A co z wężem ogrodowym? Nie pozostawi swojego zapachu lub posmaku?
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Gorąca woda z chłodnicy do nastawu - rozpuszczenia cukru

Post autor: zzibii »

Nowy na pewno przez pewien czas będzie oddawał zapach. Po kilku procesach zapach zniknie. Najlepiej wodę wlewać do wiaderek i sprawdzać jaki ma zapach.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Gorąca woda z chłodnicy do nastawu - rozpuszczenia cukru

Post autor: PETER29 »

Możesz śmiało tak robić. Nie będzie żadnego posmaku. Odkąd zacząłem tylko w ten sposób robię i wszystko jest ok.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”