Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
nakano
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2018, 22:04
Załączniki
Gdzie się podziały drożdże?

Postautor: nakano » wtorek, 24 lip 2018, 07:49

Witam, mam dwa nastawy cydru z soku z biedronki, 15l jabłka i 5l pomarańczy na drożdżach Lalvin V1116. Po około dwóch tygodni zlałem je z nad osadu, nie pachniał zbyt przyjemnie a smak też miał wiele do życzenia (pomarańczowy wręcz odpychał). Uznałem że, dam im jeszcze czas może smak i nieprzyjemny zapach się zmieni, może miały zbyt mało cukru bo i fajnie by było jak by wyszły mocniejsze niż te 4.5%. Do obu dodałem rozpuszczony w wodzie cukier, 0.5kg do pomarańczy i około trzy dni później 1kg do jabłka, pomarańcza ruszyła po 24godz a jabłko nie :( Mija już pięć dni od dodania cukru, jutro będzie trzy tygodnie od nastawienia obu, pomarańcza nadal spokojnie pracuje, obrzydliwy zapach przemienił się w przyjemny pomarańczowy, smak również bardzo się zmienił, jest intensywny pomarańczowy (skórki pomarańczy), smaczny i wyraźnie czuć alkohol. A jabłko...jabłko jest słodkie, ma ładny jabłkowy zapach i jest pyszne w smaku, krystalicznie wyklarowane tylko słodkie i dosyć słabe. Co się stało z drożdżami? co z tym dalej robić, dodać drożdży, zostawić tak i butelkować? Miałem zamiar dodać też cukier do butelek w celu nagazowania.
Jestem dopiero początkujący więc proszę o wyrozumiałość!
Obrazek

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Gdzie się podziały drożdże?

Postautor: masterpaw2 » wtorek, 24 lip 2018, 09:11

Jeśli smak Ci odpowiada, zostaw i butelkuj, jeśli natomiast chcesz wzmocnić jabłuszko dodaj drożdży, najwidoczniej te dodane na początku padły z głodu i po dodaniu cukru nie było komu podjąć pracy.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: Gdzie się podziały drożdże?

Postautor: redhot » wtorek, 24 lip 2018, 18:14

A co mówi cukromierz? Jak badasz postęp fermentacji? Może pracuje, ale tylko rurka nie bulka bo ucieka gaz bokiem?


Autor tematu
nakano
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2018, 22:04
Załączniki
Re: Gdzie się podziały drożdże?

Postautor: nakano » środa, 25 lip 2018, 08:41

Niestety nie mam jeszcze cukromierza jak się uda to dzisiaj kupię. W napoju nie wyczuwam smaku ani zapachu drożdży, nie ma też możliwości by gaz ulatniał się bokiem co do tego jestem 100% pewny.
Sam smak jest ok ale dla mnie zbyt słodki, przypomina sok wlany na początku. Obawiam się czy po zabutelkowaniu po jakimś czasie jednak część nieumarłych drożdży się obudzi i zrobi mi jesień średniowiecza w piwnicy jak by nie było teraz wychodzi 33g cukru na 0.5l cydru.
Dodam dzisiaj drożdży i zobaczę co z tego wyjdzie.


mattz90
30
Posty: 41
Rejestracja: niedziela, 11 mar 2018, 01:35
Krótko o sobie: Młody i bardzo ambitny
Ulubiony Alkohol: Każdy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: USA, NJ, Princeton
Załączniki
Re: Gdzie się podziały drożdże?

Postautor: mattz90 » sobota, 28 lip 2018, 15:50

Jeśli smak jest taki jak na początku to według mnie drożdże padły bardzo szybko albo w ogóle nie ruszyly


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość