Witam, mam dwa nastawy cydru z soku z biedronki, 15l jabłka i 5l pomarańczy na drożdżach Lalvin V1116. Po około dwóch tygodni zlałem je z nad osadu, nie pachniał zbyt przyjemnie a smak też miał wiele do życzenia (pomarańczowy wręcz odpychał). Uznałem że, dam im jeszcze czas może smak i nieprzyjemny zapach się zmieni, może miały zbyt mało cukru bo i fajnie by było jak by wyszły mocniejsze niż te 4.5%. Do obu dodałem rozpuszczony w wodzie cukier, 0.5kg do pomarańczy i około trzy dni później 1kg do jabłka, pomarańcza ruszyła po 24godz a jabłko nie Mija już pięć dni od dodania cukru, jutro będzie trzy tygodnie od nastawienia obu, pomarańcza nadal spokojnie pracuje, obrzydliwy zapach przemienił się w przyjemny pomarańczowy, smak również bardzo się zmienił, jest intensywny pomarańczowy (skórki pomarańczy), smaczny i wyraźnie czuć alkohol. A jabłko...jabłko jest słodkie, ma ładny jabłkowy zapach i jest pyszne w smaku, krystalicznie wyklarowane tylko słodkie i dosyć słabe. Co się stało z drożdżami? co z tym dalej robić, dodać drożdży, zostawić tak i butelkować? Miałem zamiar dodać też cukier do butelek w celu nagazowania.
Jestem dopiero początkujący więc proszę o wyrozumiałość!
Gdzie się podziały drożdże?
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Gdzie się podziały drożdże?
Jeśli smak Ci odpowiada, zostaw i butelkuj, jeśli natomiast chcesz wzmocnić jabłuszko dodaj drożdży, najwidoczniej te dodane na początku padły z głodu i po dodaniu cukru nie było komu podjąć pracy.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Re: Gdzie się podziały drożdże?
Niestety nie mam jeszcze cukromierza jak się uda to dzisiaj kupię. W napoju nie wyczuwam smaku ani zapachu drożdży, nie ma też możliwości by gaz ulatniał się bokiem co do tego jestem 100% pewny.
Sam smak jest ok ale dla mnie zbyt słodki, przypomina sok wlany na początku. Obawiam się czy po zabutelkowaniu po jakimś czasie jednak część nieumarłych drożdży się obudzi i zrobi mi jesień średniowiecza w piwnicy jak by nie było teraz wychodzi 33g cukru na 0.5l cydru.
Dodam dzisiaj drożdży i zobaczę co z tego wyjdzie.
Sam smak jest ok ale dla mnie zbyt słodki, przypomina sok wlany na początku. Obawiam się czy po zabutelkowaniu po jakimś czasie jednak część nieumarłych drożdży się obudzi i zrobi mi jesień średniowiecza w piwnicy jak by nie było teraz wychodzi 33g cukru na 0.5l cydru.
Dodam dzisiaj drożdży i zobaczę co z tego wyjdzie.