Witam..
Minęły 2 latka od ostatniej budowy, więc pora wprowadzić poprawki w nowym sprzęcie.
Do rzeczy kolumna 125 cm lub 135 jak wysokość puści, wypełnienie sprężynki KO, głowice dwie do wyboru aabratek i LM plus bufor.
Bufor będzie wypełniony sprężynkami miedzianymi.
Proszę o sugestie i poprawki, najmniej znalazłem tematów o budowie samego bufora i z tym mam największy problem: czy jest właściwie zaprojektowany?
Do całego systemu będzie sterownik, który ma zrobić mój znajomy do prowadzenia bezobsługowego procesu, przynajmniej takie jest założenie, stąd dwie głowice.
Aabratek plus gł LM plus bufor
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Aabratek plus gł LM plus bufor
A czemu dwie głowice? Przecież aabratek sam w sobie jest głowicą LM i żadnych wartości dodanych poza oszczędnością na wysokości nie wprowadza. Co do bufora, rurę wewnętrzną wypełnij raczej sprężynkami. Nic nie piszesz o pojemności swojego zbiornika i nie podałeś średnicy bufora (ew. jego planowanej pojemności) a to ma kluczowe znaczenie dla jego działania.
Nad ovm ciut za mało wypełnienia.
No i ten sterownik. Powodzenia :] słusznie zakładam że chcesz włączyć maszynę, za parę godzin wrócić i odebrać butlę pełną dobroci?
Nad ovm ciut za mało wypełnienia.
No i ten sterownik. Powodzenia :] słusznie zakładam że chcesz włączyć maszynę, za parę godzin wrócić i odebrać butlę pełną dobroci?
-
Autor tematu - Posty: 90
- Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: Z wlasnej piwniczki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Aabratek plus gł LM plus bufor
Głowica LM jest dla kolegi właśnie tego co będzie robił sterownik
Zbiornik to keg 50L,co do pojemności bufora co będę ukrywał nie wiem od czego to jest zależne, wiec pisanie o pojemności z mojej strony niema sensu.
Tyle co wyczytałem na forum to mniej więcej pojemność bufora waha się od 1,5l do 2L.
Sterownik jest robiony przez znajomego wyłącznie dla lepszego prowadzenia procesu i aspekt wizualny.
Twe założenia są niesłuszne nawet rosołu nie zostawiam jak się gotuje na więcej jak 20 minut .
Co do większego zasypu sprężynek nad OVM najwyżej będzie go tam plus 8cm w wizjerze który będzie zamontowany .
Zbiornik to keg 50L,co do pojemności bufora co będę ukrywał nie wiem od czego to jest zależne, wiec pisanie o pojemności z mojej strony niema sensu.
Tyle co wyczytałem na forum to mniej więcej pojemność bufora waha się od 1,5l do 2L.
Sterownik jest robiony przez znajomego wyłącznie dla lepszego prowadzenia procesu i aspekt wizualny.
Twe założenia są niesłuszne nawet rosołu nie zostawiam jak się gotuje na więcej jak 20 minut .
Co do większego zasypu sprężynek nad OVM najwyżej będzie go tam plus 8cm w wizjerze który będzie zamontowany .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Krzysiek.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Aabratek plus gł LM plus bufor
Co do bufora, przy zbiorniku 50 litrów moim zdaniem projektuj przynajmniej 2 litrowy, 2,5 a nawet 3 też nie będzie przesadą. I to wypełnienie wewnątrz niego - im więcej półek wygeneruje, tym wydajniej bufor zadziała, dlatego zasugerowałem SP.
Te 8 cm wypełnienia więcej na pewno wpłynie pozytywnie na jakość urobku. W końcu te nieszczęsne lekkie frakcje muszą mieć trochę miejsca.
Hehe słusznie, bo i rosołu szkoda i chałupki gdyby coś przy destylarce poszło nie tak Przyznaję że próbowałem cię nieco podpuścić, bo coś widać ostatnio wysyp kombinujących jak by tu wlać nastaw, pstryknąć guziczkiem a po powrocie mieć "słoik miodu", bez refleksji nad bezpieczeństwem dla siebie i innych.krzysto79 pisze: Twe założenia są niesłuszne nawet rosołu nie zostawiam jak się gotuje na więcej jak 20 minut .
Co do bufora, przy zbiorniku 50 litrów moim zdaniem projektuj przynajmniej 2 litrowy, 2,5 a nawet 3 też nie będzie przesadą. I to wypełnienie wewnątrz niego - im więcej półek wygeneruje, tym wydajniej bufor zadziała, dlatego zasugerowałem SP.
Te 8 cm wypełnienia więcej na pewno wpłynie pozytywnie na jakość urobku. W końcu te nieszczęsne lekkie frakcje muszą mieć trochę miejsca.