Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
boxer1981228
700
Posty: 713
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Wódka chrzanowa

Postautor: boxer1981228 » czwartek, 11 gru 2014, 02:57

Witam ,

Cały czas szukam jakiś dziwnych przepisów na ulepszenie trunku (w moim przypadku jest to bimberek)
Ostatnio przeglądając rosyjsko-języczne filmy na youtube (jakoś mam sentyment do ruskich po 6 latach pracy w tym chorym kraju) natrafiłem na przepis wódki chrzanowej, chciałbym się zapytać czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z czymś takim ??? Ja jako zapalony rybak może bardziej wędkarz zjeździłem naprawdę kawał Rosji wędkując tu i tam, piłem różne lokalne trunki ale nigdy nie spotkałem się z chrzanówką a przepis wydaje się całkiem spoko.

Link do przepisu :

https://www.youtube.com/watch?v=la_hwml3_xg

Dla Tych, którzy nie znają rosyjskiego przepis wygląda tak ( w sumie są 2 z przyprawami i bez )

- 50 gr świeżego korzenia chrzanu
- 10 gr imbiru
- 1/4 skórki z całej cytryny
- 2 łyżeczki miodu

Wszystko kroimy i zalewamy gorzałką o 45 % zawartości alkoholu . Odstawiamy na 4 dni ( według mnie trochę krótko ) i codziennie mieszamy .

Do drugiego przepisu dodajemy jeszcze :

- pół łyżeczki cynamonu
- 3 szt. goździków
- mielona gałkę muszkatołową pół łyżeczki
- wanilia pół grama

I tak jak poprzednio na 4 dni do ciemnego ciepłego miejsca codziennie mieszając.

Co myślicie o takim przepisie, sam imbir i gałka są bardzo mocno aromatyczne może wyjść coś ciekawego ????


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

W_TG
600
Posty: 602
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: W_TG » czwartek, 11 gru 2014, 09:22

Myślę że można zaryzykować ćwiartkę i sprawdzić przydatnosć spożywczą.
Jest wiele podobnych przykładów. Np czekolada z ostrą papryką, wódka z papryką, orzeszki ziemne te zielone z chrzanem o jakiejś mądrej nazwie której teraz nie pomnę.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: gr000by » czwartek, 11 gru 2014, 09:33

Wasabi. Ostry chrzan z Japonii.
Chrzanówka to wódka bardziej lecznicza, niż do popijania w dużych ilościach, podobnie jak pieprzówka. Dostałem kiedyś książkę, w której był przepis na chrzanówkę. Mogę go jutro wrzucić, bo akurat wybieram się po tą książkę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


W_TG
600
Posty: 602
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: W_TG » czwartek, 11 gru 2014, 09:55

W A S A B I - jak to brzmi!. I ile to kosztyje. I każdy chce jeść
A nie jakiś tam chrzan :womit:
Ale marketingowcy wiedzią jak wcisnać cokolwiek wcale nie za śmieszne pieniądze
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


Zosiaa
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 14:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: Zosiaa » piątek, 30 paź 2015, 16:35

boxer1981228 pisze:
Co myślicie o takim przepisie, sam imbir i gałka są bardzo mocno aromatyczne może wyjść coś ciekawego ????


Ja znam nieco inaczej brzmiący przepis (bez wspomnianych przez Ciebie aromatycznych składników) i smak jest calkiem intensywny:

- ok. 20 dag korzenia chrzanu (najlepiej taki wczesnojesienny, więc w sumie taki z teraz dobrze się nada)
- butelka białego wina
- 1/2 szklanki wódki
- ewentualnie miód na dosłodzenie

Korzeń oczywiście myjemy, obieramy, rozdrabniamy. Miksturę zalewamy alkoholem i odstawiamy nie na kilka dni, ale na miesiąc. Taka nalewka dobrze działa na trawienie i przy okazji działa bakteriobójczo. a gdyby zalać korzeń spirytusem, to taka ciecz bedzie idealna do nacierania ciała - do dezynfekcji, a nawet złagodzi ból.
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!


ollo
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: ollo » piątek, 20 mar 2020, 09:14

Mam zamiar poeksperymentować wkrótce z różnymi wódkami i nalewkami chrzanowymi. Toruńska chrzanówka to moja ulubiona wódka kupna. Bywało, że (nie, nie do żadnej tam kolacji) kieliszeczek po kieliszeczku, bez zapijania czymkolwiek bo taka smaczna, patrzę a tu już pół butelki nie ma. Taka dobra, że musiałem się dyscyplinować by utrzymać zdroworozsądkowe limity. Skutki uboczne - po jakimś czasie intensywne kichanie od tego chrzanu. Wódka ta jest odrobinę słodka co dobrze komponuje się z chrzanem. Polecam spróbować. Gdyby ktoś z Państwa miał jeszcze inne przepisy na chrzanówki różne to może napisze? Jak porobię próby z nalewkami i wódkami chrzanowymi to opiszę. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 mar 2020, 09:16 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


W_TG
600
Posty: 602
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: W_TG » piątek, 20 mar 2020, 13:25

Może nie chrzanówka, ale pamiętam jak sąsiadka robiła często mamie wino selerowe. Mama zamawiała co jakiś czs 3-4 butelki
W zasadzie to nie było strikte wino selerowe. A jakieś tam tanie sklepowe słodkie wino do którego wrzucała drobno starty, na nitki, seler.
Nie wiem czy coś jeszcze z przypraw.
Miało to mieć jakieś zdrowotne własności. Pamiętam ze jak zajrzałem do spiżarni to zawsze się podpiąłem pod butelkie :lol:
Ostatnio zmieniony piątek, 20 mar 2020, 13:26 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


zaradek
150
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: zaradek » piątek, 3 kwie 2020, 20:48

boxer1981228 pisze:Link do przepisu :

https://www.youtube.com/watch?v=la_hwml3_xg

Dla Tych, którzy nie znają rosyjskiego przepis wygląda tak ( w sumie są 2 z przyprawami i bez )

- 50 gr świeżego korzenia chrzanu
- 10 gr imbiru
- 1/4 skórki z całej cytryny
- 2 łyżeczki miodu


Z tego, co zobaczyłem na filmie, to gość najpierw mówi, że doda po 10g imbiru a potem mówi, że dodał po 15g imbiru (pewnie nie jest to aż tak istotne, ale musiałem o tym wspomnieć - przepraszam ;) )
+ po litrze 45%.

Spróbuję wykonać ten trunek (bo chyba mam składniki), podzielę się wrażeniami.

:punk:
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


ollo
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: ollo » piątek, 3 kwie 2020, 22:41

Super. Zrecenzuj.


zaradek
150
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: zaradek » czwartek, 16 kwie 2020, 07:05

Święta, święta i po świętach...
Również po chrzanówce ;)
Bałem się tego trunku, dlatego zrobiłem tylko po 1l.
Przyznam, że zakładałem, że ta wersja z dodatkowymi przyprawami będzie dużo smaczniejsza - tak jednak nie było.
Ogólnie polecam obie - ja podzieliłem się z teściem i ojcem - a resztę wypiłem z żoną (no i w sumie z ojcem i teściem - zrobiliśmy wideokonferencję w święta ;) )
Nie jest to naleweczka do smakowania (ew. dodałbym może ciut więcej miodu) - ale pod wędlinkę (najlepiej boczek, kiełbasę wiejską) jest jak najbardziej w porządku.
Ogólnie - polecam, będę od czasu do czasu robił (pewnie 2x do roku, na święta właśnie).
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


ollo
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: ollo » wtorek, 2 cze 2020, 22:24

Z dużym zainteresowaniem śledzę temat wódek chrzanowych. Zainteresowały mnie te wschodnie przepisy, na początek jednak postanowiłem poeksperymentować z samym chrzanem by móc przyjrzeć się mu chłodnym okiem i nie mieszać sobie tymi wszystkimi dodatkami.
1 - pół litra wódki cukrówki 40% zasypane ilością 4 (cztery) gramy posiekanego chrzanu i macerowane miesiąc. Efekt- za słaby smak. Delikatnie dosłodzone by podbić smak chrzanu- efekt mizerny.
2 - pół litra wódki cukrówki 40% zasypane ilością 8(osiem) gramów posiekanego chrzanu i macerowane miesiąc. Efekt- zbyt mocny smak. Myślę, że na nalewkę optymalnie byłoby 6 gr./pół litra(nie próbowałem)Proponuję minimalnie dosłodzić po jakimś czasie i niech poleży kilka dni. Odrobina cukru podbije smak.
3 - pół litra wódki cukrówki 40% zasypane ilością 25 gramów posiekanego chrzanu i macerowane miesiąc. Efekt- zupełnie nieakceptowalny smak. Nigdy więcej czegoś takiego.
4 - pół litra wódki cukrówki 40% zasypane ilością 50 gramów posiekanego chrzanu i macerowane miesiąc. Efekt- Proszę tego nie robić. Całkowicie nie do przyjęcia. Jeśli chcesz dostać kopa w dupę- spróbuj, ale po co dawać się kopać? Zrobiłem to bo w wielu przepisach jest 50 gr.chrzanu. Spróbujcie dać 50 gr...to jakaś masakra...
5- robię nastaw z glukozy ziemniaczanej ok. 6/7 kg. glukozy w 25ciu litrach wody. Maceruję 500 gr.(pół kilo) posiekanego i zblendowanego chrzanu w dwóch litrach wódy 50% przez kilka dni. Nastaw przefermentował-wlewam wódczano-chrzanowy macerat do nastawu i maceruję kilka dni. Przelewam przez sito i rzadkie gotuję w trybie pot still. Odbieram do 50%. Następnie rozcieńczam destylat wodą do 50ciu% i w tym właśnie momencie teraz to piję na ciepło...klarowny smakowo trunek,smak chrzanu jest intensywny ale nie nachalny- delikatny chrzan zawsze jest smaczny. Nie dosładzałem. Wyszła dobra czysta wódka smakowa nie masakrująca najgłębszych trzewi naszego jestestwa jak to miało miejsce w przypadku prób z ilościami 50 gr. w nalewkach(Boże-nie róbcie tego....albo zróbcie i wypijcie ze 20ml...Witamy w piekle) Taka subiektywna recenzja...Nie próbowałem chrzanu z tymi wszystkimi dodatkami- miodem, cynamonem, goździkami, cytryną, imbirem, jałowcem, żurawina i wieloma innymi które dodają do chrienowuchy na wschodzie. Sam chrzan ew.delikatnie podbity cukrem jest rewelacyjny w smaku ale chyba lepszy destylowany macerat niż nalewka na chrzanie...Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 cze 2020, 23:33 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


ollo
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: ollo » piątek, 7 sie 2020, 18:40

Zaradku---czy Ty zrobiłeś nalewkę z 50 gr.chrzanu...? Daj znać,proszę...Wypiliście to...? Poproszę o odpowiedz...dzięki i dużo słońca życzę...


zaradek
150
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: zaradek » sobota, 8 sie 2020, 09:19

Tak, tak właśnie zrobiłem. Wszystkim (prawie) smakowało. Prawie - bo osobom pijącym moje naleweczki, które są głównie lekkie i słodkie chrzanówka nie pasowała - bo spodziewali się czegoś lekkiego i smacznego - a tu to jednak specyficzny trunek. Osobom nie gustującym w mocniejszych smakach chrzanówka może nie pasować.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


ollo
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: ollo » sobota, 8 sie 2020, 14:12

Oj to ja jestem cieńki zawodnik...Jeśli zrobiłeś z 50 gr. chrzanu i piliście to no to jesteście twardzi. Ja wymiękłem już przy 25 gr. na litr albo pół,nie pamiętam. 50 gr.jak zrobiłem to spróbowałem tylko łyczek i mnie rozwaliło doszczętnie. No ale jak jesteście twarde chłopaki to dobrze- Covid Was się nie będzie imał...Pozdrawiam


zaradek
150
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Wódka chrzanowa

Postautor: zaradek » niedziela, 9 sie 2020, 04:28

:-) aż się dziwiłem, bo moja żona (która nie lubi takich mocarnych trunków) też to piła do wędliny ze smakiem.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości