Thor 54mm miedź
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
Autor tematu - Posty: 197
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Thor 54mm miedź
A jak zwinąć tak podwójnie skraplacz??
.Gacek pisze:Może dobrze by było zwinąć najpierw skraplacz i dopiero do niego budować głowicę. Jeżeli zwoje skraplacza zwiniesz na dwa razy (tak jakby jeden na drugim) to i ramiona będziesz mógł zrobić krótsze i zostanie Ci więcej rury na samą kolumnę.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Oczywiście, bez żadnego problemuWoda pisze:czy skraplacz miedziany dobrze robiący swoje w konfiguracji pionowej (NS), da radę po włożeniu go poziomo w rogi ?
Do rury 54 nie musisz zwijać skraplacza podwójnie. W zupełności wystarczy pojedyncza spirala z rurki fi 10grabek246 pisze:A jak zwinąć tak podwójnie skraplacz??
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Podziękował: 269 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Ja miałem rurkę od klimatyzacji 6.35 mm średnicy. Dlatego postanowiłem, że nawinę ja na dwa razy. Jeżeli zastosujesz taką rurkę jak napisał @radius to nawinięcie na raz w zupełności wystarczy.
To zależy od grubości rurki jaką posiadasz.grabek246 pisze:
Ja miałem rurkę od klimatyzacji 6.35 mm średnicy. Dlatego postanowiłem, że nawinę ja na dwa razy. Jeżeli zastosujesz taką rurkę jak napisał @radius to nawinięcie na raz w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam Gacek.
-
Druga bardzo ważna kwestia to nagięcie skraplacza lub dolutowanie "nóżek" na jego końcach. Nie można dopuścić aby skraplacz "leżał" w środku młota. Skropliny muszą opaść na równe podłoże.
Z moich doświadczeń wynika, że skropliny w ramionach rozpływają się równomiernie a po napotkaniu trójnika, który jest tak jakby niżej automatycznie są zaciągane do jeziorka.
W swoich głowicach dodatkowo polerowałem wewnętrzną część ramion. Taka wydumka z mojej strony
Nie musisz naginać ramion młota. Najważniejsze jest aby kolumna była w pionie, czyli ramiona młota muszą być wypoziomowane.grabek246 pisze:Ok. A co z ramionami? Jak je podgiąć?
Druga bardzo ważna kwestia to nagięcie skraplacza lub dolutowanie "nóżek" na jego końcach. Nie można dopuścić aby skraplacz "leżał" w środku młota. Skropliny muszą opaść na równe podłoże.
Z moich doświadczeń wynika, że skropliny w ramionach rozpływają się równomiernie a po napotkaniu trójnika, który jest tak jakby niżej automatycznie są zaciągane do jeziorka.
W swoich głowicach dodatkowo polerowałem wewnętrzną część ramion. Taka wydumka z mojej strony
Pozdrawiam Gacek.
-
A aabratek to już taki trochę oklepany jest... I nierównomierne rozchodzi się ciężar na kolumnie.
Głowica typu młot Thora jest najniższą głowicą z wszystkich typów. Ja robiłem odbiór na skośnych półkach bo wg mnie one również mają najniższą wysokość. Grzybek a'la @radius nigdy mi ładny nie wyszedł i w końcu porzuciłem jego projekt.Nowacky pisze:A dlaczego wybrałeś kolumnę z głowicą Thora? Nie prościej aabratka?
A aabratek to już taki trochę oklepany jest... I nierównomierne rozchodzi się ciężar na kolumnie.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Niby tak ale zdecydowanie lepiej sprawi się gdy ramiona będą lekko uniesione do góry, zniknie problem idealnego pionowania..Gacek pisze:Nie musisz naginać ramion młota. Najważniejsze jest aby kolumna była w pionie, czyli ramiona młota muszą być wypoziomowane.grabek246 pisze:Ok. A co z ramionami? Jak je podgiąć?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
A czym zasypiesz? Zmywakami mi to tak. Sprężynkami można niżej 25-30cm.
Wiem, że jest najniższa ale może niekoniecznie jest sens walczyć o kilka cm, co do skośnych półek są według mnie prostsze w konstrukcji.
Wiem, że jest najniższa ale może niekoniecznie jest sens walczyć o kilka cm, co do skośnych półek są według mnie prostsze w konstrukcji.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 kwie 2021, 20:20 przez Nowacky, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
W swoim półThoraku wyciąłem trochę mufy, wchodzącą rurę delikatnie na skos, na ciepło dopasowałem pazury - może bedzie Ci się chciało tak pobawić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Potajemne gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Nic jeszcze nie tnij. Szkoda rury.
Najlepiej to narysuj. Najlepiej to dwa projekty. Z podziałem i bez. Popatrzy się i pomyśli.
Najlepiej to narysuj. Najlepiej to dwa projekty. Z podziałem i bez. Popatrzy się i pomyśli.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 kwie 2021, 06:55 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
A nie myślałeś o OLM i o buforze albo chociaż dodaj sam OLM. Ja mam trochę inna kolumnę ale też miedź 54 i rozwiązałem to tak jak na zdjęciu. Jak dobrze pamiętam nad buforem 2x55cm potem olm i nad olm 20cm sprężynek (latarka+ olm też jest zasypany)
Pomysł by można było łatwo wszystko rozebrać bo to bardzo wygodne rozwiązanie do czyszczenia
Pomysł by można było łatwo wszystko rozebrać bo to bardzo wygodne rozwiązanie do czyszczenia
-
A ja bym Cy zaproponował thora w Thorze - żadnego grzybka, tylko trójnik 35 ze skróconymi ramionami. Kleryk88 jak wróci wytoczy Ci za chrześcijańską kwotę pięknego TC pod takie rozwiązanie, poszerzonego do mufy 54 Odbiór tak samo jak w pokazywanym wyżej pólThoraku (TC jest zrobiony właśnie pod rozmiar mufy, a nie rury 54).grabek246 pisze:Masz jakiś rysunek którym mógłbym się posiłkować?
Potajemne gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
A się podepnę pod najświeższy wątek w temacie Thora...
Skraplacz zwijany z rurki karbowanej. Zazwyczaj, podobnie jak w głowicach z jednym ramieniem, woda wychodzi i wychodzi z tej samej strony skraplacza (wewnetrz spirali rura powrotna wody). Za Bugiem często stosuje chłodzenie z lewej do prawej bez powrotu. Czy i jaki to może mieć wpływ na efektywność chłodzenia?
Skraplacz zwijany z rurki karbowanej. Zazwyczaj, podobnie jak w głowicach z jednym ramieniem, woda wychodzi i wychodzi z tej samej strony skraplacza (wewnetrz spirali rura powrotna wody). Za Bugiem często stosuje chłodzenie z lewej do prawej bez powrotu. Czy i jaki to może mieć wpływ na efektywność chłodzenia?