Termometr

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
walthemar
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 25 kwie 2011, 15:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)

Post autor: walthemar »

Witam serdecznie.
Jestem na ukończeniu mojego psotniczego urządzenia i zastanawiam się gdzie umieścić termometr.
Zastanawiam się gdzie jest największy sens na zamontowanie:
- czy w zbiorniku na dole
- czy w zbiorniku na górze
- czy na górze kolumny
Proszę o konstruktywne odpowiedzi dlaczego właśnie w tym miejscu.
Pozdrawiam.
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Termometr

Post autor: Zygmunt »

Jaka to kolumna?
Ideałem jest zestaw 3 termometrów- jeden w kotle (może być tarczowy), jeden w wypełnieniu i jeden na głowicy. Dwa ostatnie z rozdzielczością 0,1C.
Kotłowy informuje ile w zbiorniku zostało alkoholu, głowica- wiadomo, a ten w wypełnieniu informuje nas, że zaraz coś się stanie na głowicy i umożliwia szybszą reakcję.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
walthemar
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 25 kwie 2011, 15:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Termometr

Post autor: walthemar »

Kolumna ?
Za mało uświadomiony jestem aby precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie. W każdym razie wykonana jest z kwasówki o średnicy 40 mm i wysokości ok 2 m. Wypełnieniem będzie http://allegro.pl/nowosc-destylator-wyp ... 06105.html

Termometr w planach jest jeden i chciałbym go zamontować w najlepszym możliwie miejscu.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Termometr

Post autor: Zygmunt »

Ech- masz ok. 2m kolumny, w takim razie jak zrealizowany jest reflux? ZP? RZ? LM? VM?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
walthemar
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 25 kwie 2011, 15:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Termometr

Post autor: walthemar »

Ok, poszukałem i znalazłem.
Najbardziej odpowiada mi reflux ZP i w związku z tym mam pytania:
1. Rozumiem że działa to na zasadzie spirali i chłodzone jest wodą
2. Rozumiem że chłodzenie jest potrzebne aby temperatura nie przekroczyła 78 stopni

Jeżeli się mylę to proszę o wytłumaczenie tematu.
Z góry dziękuję,

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Termometr

Post autor: we125 »

Kolego walthemar jeżeli chcesz zamontować tylko jeden termometr to najlepszym miejscem będzie szczyt kolumny. przy ujściu par do chłodnicy. Ale bardzo pomocny będzie jeszcze jeden termometr w kegu. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Termometr

Post autor: Zygmunt »

1. Tak
2. Nie zrozumiałeś tematu. Doczytaj ten temat:
http://alkohole-domowe.com/forum/cm-lm- ... y%20gracje
Tam jest wyjaśniona zasad działania refluksu (ponownego napływu). Za Calyxem:
Skraplacz - deflegmator chłodzony wodą i usytuowany na szczycie,
to Wspólna cecha każdej kolumny.
Ma za zadanie spowodowanie zjawiska ponownego napływu (refluksu)
i skierowanie wstępnie skroplonego destylatu od góry na wypełnienie.
Te wstępne skropliny równomiernie nawilżające wypełnienie kolumny to flegma,
która spływając w dół podlega kolejnemu ogrzaniu i odparowaniu.
Przy ustabilizowaniu procesu i uzyskaniu równowagi pomiędzy parą i cieczą,
do odbioru przedostają się te najbardziej wartościowe
i najczystsze skropliny dające pożądane 95-96%
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
walthemar
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 25 kwie 2011, 15:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Termometr

Post autor: walthemar »

Do kolegi we125

- dziękuję o to mi chodziło

Do kolegi Zygmunt

- zgadza się, najpierw napisałem a później przeczytałem to co mi podesłałeś

Mam nadzieję że nie jesteście źli - wszak kto pyta nie błądzi :)

Dziękuję za okazaną pomoc.
Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Termometr

Post autor: szwistaq »

we125 pisze:Kolego walthemar jeżeli chcesz zamontować tylko jeden termometr to najlepszym miejscem będzie szczyt kolumny. przy ujściu par do chłodnicy. Ale bardzo pomocny będzie jeszcze jeden termometr w kegu. Pozdrawiam.

A nie uważasz, że zamiast termometru w kegu, który nie ma wpływ na jakość produktu, lepiej jest umieścić termometr w wypełnieniu? Takie rozwiązanie umożliwia nam zwiększenie jakości produktu finalnego, czego wszyscy pragniemy?
Obrazek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Termometr

Post autor: Zygmunt »

Jak już mamy do wyboru gdzie wrzucać drugi termometr, to jednak lepiej w kocioł. Jeżeli w kotle zaczyna kończyć się alkohol, to łatwo przygotować się na skok temperatury podstawiając inna butlę. Można też tak zareagować mając termometr w wypełnieniu, ale przy nim nie wychwycimy tak łatwo momentu, w którym kolumna zaczyna się mocno grzać i należy włączyć wodę w deflegmatorze.
Trzy termometr to nie jest znowu taki wydatek, żeby na nim oszczędzać. Tarczówka do kotła- 12zł, dwa tablicowe- razem stówa.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
walthemar
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 25 kwie 2011, 15:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Termometr

Post autor: walthemar »

Witam.
Doszedłem do wniosku że jak robić to dobrze i zamontuje 3 termometry. Powiedzcie czy macie patent na zakup tych elektronicznych termometrów czy zostaje allegro ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Termometr

Post autor: radius »

Termometry elektroniczne najtaniej kupisz właśnie na allegro, muszą tylko mieć rozdzielczość 0,1*C, zakres temperatury min. do 100*C, no i najlepiej gdyby próbkowanie miały co 1-2 sekundy.
Polecam np. taki; http://allegro.pl/termometr-tablicowy-5 ... 38440.html
lub trochę tańszy; http://allegro.pl/termometr-panelowy-ta ... 56159.html
lub jeszcze tańszy; http://allegro.pl/termometr-panelowy-ta ... 97841.html
Osobiście wziąłbym pierwszy lub drugi. Ten najtańszy ma chyba próbkowanie co 10 sek.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

kicaj_zajac
30
Posty: 42
Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 14:54
Re: Termometr

Post autor: kicaj_zajac »

Posiadam dokładnie taki sam termometr jak w pierwszym linku i dokładnie od tego samego sprzedawcy. Polecam w 100%

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Termometr

Post autor: we125 »

Ja mam ten 3. Wtedy jak kupowałem nie wiedziałem, że temperatura zmienia się co 7 sekund. Teraz bym wybrał 1. Ale ogólnie ten 3 działa poprawnie.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 kwie 2011, 21:25 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka tekstu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”