Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Witam. Wczoraj testowałem ten sposób na swojej kolumnie. Kolumna terra LM miedziana, zasypana sprężynkami. Wsad ze śliwek. Stabilizacja 35 minut i kropelkowy odbiór przedgonu 250ml - grzanie 2kW przez cały proces.
Moje wnioski :
- po odkręceniu zaworu na maksa musiałem zlać około 1.5 litra zanim temperatura na wysokości 10 półki wyskoczyła na 80 stopni. Także pierwsze serce bardziej spirytusowe. Choć z wyczuwalną nutka termometru w głowicy nie posiadam.
- w trakcie dalszego odbioru temperatura nieznacznie rosła, a ja co i już delikatnie przykręcałem zaworek. Ogólnie przyjąłem sobie próg 84 stopnie na 10 półce. W ten sposób odebrałem kolejne 2 litry destylatu.
- następne 1.5 litra odbierałem w temperaturze 85/88 ponieważ poprzednie 2 litry nadal miały wyczuwalną spirytusową woń. Bałem się że przez częściowy reflux i katalizator zgubię smak śliwki. Przed odbiorem ostatniego litra temp. W kegu była już powyżej 97 stopni z tego co pamiętam. Ostatnia pół litra miało moc 40 %. Także tego już nie brałem.
- nie pamiętam dokładnie która butelka z kolei jaki miała dokładnie procent bo nie zapisywałem ale po wymieszaniu tych 4.5 litra że sobą wyszło mi w całości 65%.
Rzadko robię bimber ale jestem bardzo zadowolony z tej metody. Jest ona dużo lepsza od otwarcia zaworu za maksa i brania wszystkiego jak leci. W ten sposób można odzyskać zdecydowanie więcej serca moim zdaniem. Polecam.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Moje wnioski :
- po odkręceniu zaworu na maksa musiałem zlać około 1.5 litra zanim temperatura na wysokości 10 półki wyskoczyła na 80 stopni. Także pierwsze serce bardziej spirytusowe. Choć z wyczuwalną nutka termometru w głowicy nie posiadam.
- w trakcie dalszego odbioru temperatura nieznacznie rosła, a ja co i już delikatnie przykręcałem zaworek. Ogólnie przyjąłem sobie próg 84 stopnie na 10 półce. W ten sposób odebrałem kolejne 2 litry destylatu.
- następne 1.5 litra odbierałem w temperaturze 85/88 ponieważ poprzednie 2 litry nadal miały wyczuwalną spirytusową woń. Bałem się że przez częściowy reflux i katalizator zgubię smak śliwki. Przed odbiorem ostatniego litra temp. W kegu była już powyżej 97 stopni z tego co pamiętam. Ostatnia pół litra miało moc 40 %. Także tego już nie brałem.
- nie pamiętam dokładnie która butelka z kolei jaki miała dokładnie procent bo nie zapisywałem ale po wymieszaniu tych 4.5 litra że sobą wyszło mi w całości 65%.
Rzadko robię bimber ale jestem bardzo zadowolony z tej metody. Jest ona dużo lepsza od otwarcia zaworu za maksa i brania wszystkiego jak leci. W ten sposób można odzyskać zdecydowanie więcej serca moim zdaniem. Polecam.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 24 paź 2018, 13:52 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Kolega chciał uzyskać śliwowicę czy czysty spirytus? Bo czytając opis wydaje mi się, że wyszło ani to - ani to. Jeśli kolumna ma iść jako Pot-still to po co stabilizacja i reflux? Trzeba było regulować mocą grzania przy odkręconym na maxa odbiorze.
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: RE: Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Może i nie wyszło ani to ani tamto ale tego dotyczy ten temat... Moim zdaniem częściowy reflux to dobra sprawa. Na pewno jestem bardziej zadowolony niż jak po odkręceniu zaworu na Maxa i brania wszystkiego.
Dziś robiłem drugi raz i nadal jestem zadowolony.
- 1 litr 78%
- 1 litr 68% - najlepszy aromat
- 1 litr 55%
- 0.5 litra 48% i reszta poniżej ale to poszło już w pogon.
Przy otwarciu zaworu na maksa zapewne byłoby mniej serca, reszta poszłaby w powtórne gotowanie. Jak będę miał już regulator napięcia to pokombinuje jeszcze z grzaniem.
Pozdrawiam.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Dziś robiłem drugi raz i nadal jestem zadowolony.
- 1 litr 78%
- 1 litr 68% - najlepszy aromat
- 1 litr 55%
- 0.5 litra 48% i reszta poniżej ale to poszło już w pogon.
Przy otwarciu zaworu na maksa zapewne byłoby mniej serca, reszta poszłaby w powtórne gotowanie. Jak będę miał już regulator napięcia to pokombinuje jeszcze z grzaniem.
Pozdrawiam.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony środa, 24 paź 2018, 18:42 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Hej. Właśnie jestem po pierwszej prostej destylacji na kolumnie. Może doświadczeni koledzy doradzą co robię dobrze a co źle. Nastaw cukrowy 28 l z 6 kg cukru z dodatkiem owoców z wina wiśniowo malinowego ok . 8 kg. Pięknie sklarowany, blg -5. Sprzęt kolumna miedziana z wypełnieniem stalowym + sprężynki. Grzanie początkowo do zalania 4 kW następnie przez regulator ok 1700W. Kroplowy odbiór przedgonów 250 ml ok. 20 minut, następnie zawór otwarty na max. Temperatura na 10 półce ok. 73C na szczycie 71C. Odebrałem 15 buteleczek po 300 ml., oraz 1 l pogonów. Zaraz po destylacji zapach ok., nie wali niczym nieprzyjemnym, nie ma też ostrego zapachu jak w przypadku spirytusu.Dwie ostatnie buteleczki lekki zapach bimbru. Odbierałem do momentu, aż temperatura wzrosła do 86 c na 10 półce. Dalej pogony do 98,7C w kotle. Moc : tu się oszukałem, ponieważ mierzyłem ciepły urobek i odbierałem od 80% do 55% ostatnia butelka, po ostudzeniu ponowny pomiar pokazał od 72 do 50. Trochę nisko. Myślicie, że potrzebna jest druga destylacja urobku? Czy rozcieńczyć zaprawić i czekać. Proszę o cenne rady i mądrą krytykę, ponieważ niedługo sklaruję 55 l nastawu na melasie i cukrze trzcinowym, a tego towaru nie mogę schrzanić.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
-
Autor tematu - Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Robiłeś wszystko dobrze. Może nie idealnie, ale to w tej chwili nieważne.
Jeśli ten urobek Ci podchodzi i nie odrzuca to zostaw go tak jak jest. Nie ma konieczności drugiego odpędu. Możesz zawsze go czymś zaprawić. Wachlarz jest wielki. Jeśli na razie nie masz czym to zrób zaprawkę w/g Cieślaka tzw przepalankę. Jest to bardzo uniwersalna zaprawka.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4029
Jeśli ten urobek Ci podchodzi i nie odrzuca to zostaw go tak jak jest. Nie ma konieczności drugiego odpędu. Możesz zawsze go czymś zaprawić. Wachlarz jest wielki. Jeśli na razie nie masz czym to zrób zaprawkę w/g Cieślaka tzw przepalankę. Jest to bardzo uniwersalna zaprawka.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4029
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Dzięki za słowa otuchy. Cały proces mam spisany, więc przy rumie postąpię tak samo.
W poście tytułowym Lesgo58 pisze: Ogólnie wiadomo, że moc produktu jest uzależniona od jej temperatury wrzenia. Na przykład, gdy termometr w głowicy pokazuje nam 78,3*C to w tym momencie momencie moc destylatu powinna być w okolicach 96%, i jest najbardziej wyczyszczonym destylatem. Gdy termometr pokazuje nam np. 88*C to destylat kapiący będzie miał moc ok 68%. Pytanie moje: jak wy tą temperaturę osiągacie? Mi podczas stabilizacji pokazuje 71 w głowicy, a gdy otworzę zaworek na max, to do osiągnięcia tej temp. spuszczę już ok 2 l. urobku, a moc w moim przypadku po scaleniu serca (wybrałem 2.5l) wyniosła 60%. Przepalanka nastawiona do maceracji, zastanawiam się czy nie dodać kilku ziaren kawy, ale czy żółtodziobowi wypada poprawiać Cieślaka...Koledzy wrzućcie mi jakiś link do dobrego rumu na kolumnie, chodzi mi o sposób destylacji.
Mod.
Nie pisz posta pod postem. Używaj opcji "edytuj".
W poście tytułowym Lesgo58 pisze: Ogólnie wiadomo, że moc produktu jest uzależniona od jej temperatury wrzenia. Na przykład, gdy termometr w głowicy pokazuje nam 78,3*C to w tym momencie momencie moc destylatu powinna być w okolicach 96%, i jest najbardziej wyczyszczonym destylatem. Gdy termometr pokazuje nam np. 88*C to destylat kapiący będzie miał moc ok 68%. Pytanie moje: jak wy tą temperaturę osiągacie? Mi podczas stabilizacji pokazuje 71 w głowicy, a gdy otworzę zaworek na max, to do osiągnięcia tej temp. spuszczę już ok 2 l. urobku, a moc w moim przypadku po scaleniu serca (wybrałem 2.5l) wyniosła 60%. Przepalanka nastawiona do maceracji, zastanawiam się czy nie dodać kilku ziaren kawy, ale czy żółtodziobowi wypada poprawiać Cieślaka...Koledzy wrzućcie mi jakiś link do dobrego rumu na kolumnie, chodzi mi o sposób destylacji.
Mod.
Nie pisz posta pod postem. Używaj opcji "edytuj".
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2018, 17:09 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
witam, czytam, czytam i czytam. i dochodzę do wniosku, że co produkt, co sprzęt, co operator to inna technika . Jak zresztą Leszek napisał już na wstępie. Ja grzałem początkowo (30cm z miedzią, głowica aabratek) na dwie grzałki, potem poł godz stabilizacji, odbiór przedgonów kropelkowy, a potem zawór na max i wyczekanie temp na głowicy 89 st i regulowałem grzaniem (na ok 900kW) aby utrzymać temp na głowicy w granicach 88-94. Od niedawna mam OLM i nie wiem czy (i jak) go wykorzystać w tym sposobie destylacji. A przy okazji pytanie do doświadczonych kolegów: czy nastaw na cukrze trzcinowym (z dodatkiem kg słodu jęczmiennego wędzonego torfem do zapachu, nie miałem melasy) potraktować PS czy na pełnej kolumnie na 96? Po prostu: czy osiągnę jakieś walory smakowe, czy nie warto sobie tym głowy zawracać, bo jest to zwykła cukrówka?
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Zależy to od surowca, ale dla takiego, który nie traci na długotrwałym gotowaniu zmodyfikowałem twój sposób:
... potem poł godz stabilizacji, odbiór z głowicy przedgonów kropelkowy, a potem zawór na max i wyczekanie spadku mocu na OLM do 67% i regulowałem grzaniem (na ok 900W) aby utrzymać moc na OLM w granicach 55-70%.
... potem poł godz stabilizacji, odbiór z głowicy przedgonów kropelkowy, a potem zawór na max i wyczekanie spadku mocu na OLM do 67% i regulowałem grzaniem (na ok 900W) aby utrzymać moc na OLM w granicach 55-70%.
-
- Posty: 730
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 110 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Modyfikacja polegała tylko na zamianie temperatur procentami (można skorzystać z rybki). Kilka innych patentów poniżej.
Przedgony można odbierać kropelkowo z głowicy przez cały czas procesu. Na odbiorze z OLM korzystnie jest dołożyć małą chłodniczkę aby nie utrudniać papudze i operatorowi oceny produktu. W końcowej fazie (początek zanieczyszczania pogonami) są do wyboru opcje:
- odbiór pogonów z przeznaczeniem do następnego procesu (np. łyski)
- odbiór pogonów, a po zgromadzeniu odpowiedniej ilości rektyfikacja na standardowej kolumnie
- przejście na odbiór z głowicy i wyciśnięcie resztek alkoholu sposobami stosowanymi w standardowym procesie rektyfikacji (zwiększanie mocy grzania, zmniejszanie odbioru, pompowanie...)
Przedgony można odbierać kropelkowo z głowicy przez cały czas procesu. Na odbiorze z OLM korzystnie jest dołożyć małą chłodniczkę aby nie utrudniać papudze i operatorowi oceny produktu. W końcowej fazie (początek zanieczyszczania pogonami) są do wyboru opcje:
- odbiór pogonów z przeznaczeniem do następnego procesu (np. łyski)
- odbiór pogonów, a po zgromadzeniu odpowiedniej ilości rektyfikacja na standardowej kolumnie
- przejście na odbiór z głowicy i wyciśnięcie resztek alkoholu sposobami stosowanymi w standardowym procesie rektyfikacji (zwiększanie mocy grzania, zmniejszanie odbioru, pompowanie...)
Ostatnio zmieniony sobota, 15 lut 2020, 07:11 przez czytam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 193
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Przymierzam się do przejścia z cukrówek na Aabratku na zacieranie enzymami zboża ( pszenica , jęczmień qqrydza) i robienia wódeczki .
Miałem spory mętlik odnośnie konfiguracji kolumny jak i sposobu prowadzenia samego procesu. Sporo czytam na ten temat na różnych forach ale dopiero wpisy w tym wątku rozwiały moje wątpliwości i naprowadziły mnie na właściwe tory, tak przynajmniej na ten czas to odbieram. Panowie dobra robota , czytając ze zrozumieniem nawet laik może zaczaić o co w tej zabawie chodzi .
Jedno pytanko
Ja zamierzam robić wódkę metodą Pot Still na 2 razy ale sporo czytając na ten temat natknąłem się na posty jednego z bardziej aktywnych gości który robi ze zbożówek spirytus a wódkę metodą rozcieńczenia . Jakie są wasze doświadczenia w tym względzie?
Miałem spory mętlik odnośnie konfiguracji kolumny jak i sposobu prowadzenia samego procesu. Sporo czytam na ten temat na różnych forach ale dopiero wpisy w tym wątku rozwiały moje wątpliwości i naprowadziły mnie na właściwe tory, tak przynajmniej na ten czas to odbieram. Panowie dobra robota , czytając ze zrozumieniem nawet laik może zaczaić o co w tej zabawie chodzi .
Jedno pytanko
Ja zamierzam robić wódkę metodą Pot Still na 2 razy ale sporo czytając na ten temat natknąłem się na posty jednego z bardziej aktywnych gości który robi ze zbożówek spirytus a wódkę metodą rozcieńczenia . Jakie są wasze doświadczenia w tym względzie?
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Musisz sam spróbować co Ci lepiej smakuje. Destylaty "nieczyste" nadają się do starzenia i wtedy nabierają ogłady. Na czystą wódeczkę wg mnie lepszy jest zbożowy spirytus. Jeśli uznasz, że za mało smaków i aromatów surowca, to możesz dosmaczać destylatem z prostego sprzętu.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Polecam chociażby oprowadzanie po Polmosie Toruńskim. Jest na YT:
https://www.youtube.com/watch?v=dUHeq0UG8F0
Tam fachowiec wprost wspomina, że mają osobne rury na destylat i na surówkę i one nigdzie się nie łączą. Sam wspomniał, jaką tragedią by było, gdyby do destylatu dostała się surówka.
Swoją drogą - polecam obejrzeć film, aby dowiedzieć się, ile półek mają w swojej kolumnie.
Nie będę zdradzać - warto obejrzeć.
ps - podejrzewam, że po i 10krotnej rektyfikacji i tak czułbyś smak surowca.
Absolutnie nie chce mi się wierzyć.michal278 pisze:Słuchaj Waldka. Taki Absolut jest tak robiony,, że do mega czystego spirytusu dodaje się trochę nieoczyszczonego destylatu dla smaku.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Polecam chociażby oprowadzanie po Polmosie Toruńskim. Jest na YT:
https://www.youtube.com/watch?v=dUHeq0UG8F0
Tam fachowiec wprost wspomina, że mają osobne rury na destylat i na surówkę i one nigdzie się nie łączą. Sam wspomniał, jaką tragedią by było, gdyby do destylatu dostała się surówka.
Swoją drogą - polecam obejrzeć film, aby dowiedzieć się, ile półek mają w swojej kolumnie.
Nie będę zdradzać - warto obejrzeć.
ps - podejrzewam, że po i 10krotnej rektyfikacji i tak czułbyś smak surowca.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
O ile nie wierzę w mieszanie rektyfikatu z surówką (jak ktoś wcześniej sugerował) to ten film jest nie jest tego potwierdzeniem... bo fachowiec jest magazynierem i to się nie może pomieszać bo była by tragedia celno-skarbowa.MASaKrA_Domingo pisze: Polecam chociażby oprowadzanie po Polmosie Toruńskim. Jest na YT:
https://www.youtube.com/watch?v=dUHeq0UG8F0
Tam fachowiec wprost wspomina, że mają osobne rury na destylat i na surówkę i one nigdzie się nie łączą. Sam wspomniał, jaką tragedią by było, gdyby do destylatu dostała się surówka.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Nie wiem czy wielcy wytwórcy trunków wzbogacają w ten sposób swoje produkty, ale ja czasem dodaję trochę surówki czy aromatycznego destylatu do czystej wódeczki. Tylko, że ja jestem zwolennikiem destylatów "nieczystych". Taki trunek po dłuższym leżakowaniu z np. czipsami dębowymi czy szczapkami czereśniowymi ma ciekawy smak.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Radius jakieś dwa lata temu był tutaj wklejony artykuł. Jeśli coś zaprzeczasz wpierw sprawdź!! Ale Ty wiesz lepiej. Chodziło o wódkę Absolut. Rozmowa była Finlandia kontra Absolut. Jeśli o czymś pisze to to sprawdzam.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Jedynie w tym cytacie jest co nieco o tych wódkach;
Jeśli ty masz takie a nie inne informacje, to podziel się linkiem gdzie to wyczytałeś. Napisałeś;
Aaa, znalazłem post @czajkusa z 2012 roku, w którym to napisał, więc wychodzi na to, że to właśnie cała twoja wiedza w tym temacie
No więc, zadałem sobie "trud" i przejrzałem wszystkie posty, gdzie cokolwiek było pisane o Finladii czy Absolucie i nigdzie nie znalazłem ani słowa o "rewelacjach" podanych przez ciebiemichal278 pisze:Jeśli coś zaprzeczasz wpierw sprawdź!!
Jedynie w tym cytacie jest co nieco o tych wódkach;
To po pierwsze, a po drugie, to zadałem sobie "trud" po raz drugi i przejrzałem zagraniczne strony o technologii produkcji Absolut'a i nigdzie takich bzdur nie wyczytałemNie wiem jak można porównywać Smirnoff'a, Wyborową, Absolut'a, Stolicznaję, Danzką czy Finlandię, jak każda z nich jest inna i do tego się różni diametralnie, poza tym Smirnoff opiera się na końcowej destylacji w miedzianym alembiku, Absolut i Finlandia, to woda, Stolicznaja to dosłodzenie, a Danzka to spirytus.
W przypadku wódek, mamy np. tę Finlandię, jest tam destylacja 200-krotna, spirytus wychodzi o mocy ponad 90% i początkowo był rozcieńczany wodą 1:1, potem zeszli na 40%. Posmak Finlandii nie płynie jednak z destylacji jęczmienia, ale z wody, która poza tym że jest polodowcowa to przechodzi przez różne cuda czyli nie ma tam ingerencji człowieka (dejonizacja, osmoza itd) tylko taka jaka płynie, taka jest. Równie ciekawą wodę mają w Szwecji i dają do Absolut'a.
Jeśli ty masz takie a nie inne informacje, to podziel się linkiem gdzie to wyczytałeś. Napisałeś;
więc czekammichal278 pisze: Jeśli o czymś pisze to to sprawdzam.
Aaa, znalazłem post @czajkusa z 2012 roku, w którym to napisał, więc wychodzi na to, że to właśnie cała twoja wiedza w tym temacie
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 sty 2021, 18:25 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
A jednak znalazłeś.. Tekst o tym był akurat z gazety. Musialbym przekopać swoje zasoby. To było z iluślecia Absoluta. Interesowałem się tą wódką, temu pisze o tym. Wyobraź sobie jak będzie jałowy spirytus po przebiegu na 3-4 kolumnach?
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
No i gdzie w tym artykule jest choćby słowo o dolewaniu zanieczyszczonego destylatu, czy surówki
Oto tłumaczenie;
"Absolut Vodka wykorzystuje specjalną metodę destylacji, która zachowuje gładki charakter ziarna i jest wyjątkowo uboga w niepożądane produkty uboczne.
Dbałość o jakość od samego początku procesu produkcyjnego minimalizuje te zanieczyszczenia - używając tylko ziarna wysokiej jakości, przygotowując ziarno, zabezpieczając je przed bakteriami i dokładnie kontrolując proces fermentacji. Praktycznie wszystkie pozostałe zanieczyszczenia są usuwane podczas destylacji i rektyfikacji.
Technologia destylacji i rektyfikacji posunęła się tak daleko w kierunku produkcji wódki absolutnie czystej, że udało jej się również usunąć pierwiastki śladowe, które nadają wódce charakter surowca, z którego jest wytwarzana . Absolut Vodka rozwiązała ten dylemat poprzez, równolegle do głównej destylacji, produkcję spirytusu, którego celem jest zachowanie dobrego charakteru ziarna. Końcowy spirytus złożony, produkowany z zawartością alkoholu 95% lub wyższą (190 stopni), ma ten wyjątkowy gładki i delikatny charakter. Dokładnie jak to się robi, jest dobrze strzeżoną tajemnicą."
Więc kolego @michał278, zanim napiszesz kolejną bzdurę, zastanów się dwa razy czy warto klepać po klawiaturze
Oto tłumaczenie;
"Absolut Vodka wykorzystuje specjalną metodę destylacji, która zachowuje gładki charakter ziarna i jest wyjątkowo uboga w niepożądane produkty uboczne.
Dbałość o jakość od samego początku procesu produkcyjnego minimalizuje te zanieczyszczenia - używając tylko ziarna wysokiej jakości, przygotowując ziarno, zabezpieczając je przed bakteriami i dokładnie kontrolując proces fermentacji. Praktycznie wszystkie pozostałe zanieczyszczenia są usuwane podczas destylacji i rektyfikacji.
Technologia destylacji i rektyfikacji posunęła się tak daleko w kierunku produkcji wódki absolutnie czystej, że udało jej się również usunąć pierwiastki śladowe, które nadają wódce charakter surowca, z którego jest wytwarzana . Absolut Vodka rozwiązała ten dylemat poprzez, równolegle do głównej destylacji, produkcję spirytusu, którego celem jest zachowanie dobrego charakteru ziarna. Końcowy spirytus złożony, produkowany z zawartością alkoholu 95% lub wyższą (190 stopni), ma ten wyjątkowy gładki i delikatny charakter. Dokładnie jak to się robi, jest dobrze strzeżoną tajemnicą."
Więc kolego @michał278, zanim napiszesz kolejną bzdurę, zastanów się dwa razy czy warto klepać po klawiaturze
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Proces jest ciągły i dlatego równolegle z główną destylacją, prowadzona jest rektyfikacja a już tajemnicą firmy jest to w jaki sposób, że zachowany jest charakter surowca a mimo to, jest to jedna z najczystszych wódek na rynku.
Całe nieporozumienie wynika chyba z naszego rozumienia określeń "destylacja" i "rektyfikacja" oraz "spirytus surowy". Jeszcze jeden fragment z artykułu;
"Absolut Vodka jest destylowana drugą metodą, czyli destylacją ciągłą. Ten rodzaj destylacji opiera się na tych samych prawach fizyki, co destylacja okresowa. Zasadnicza różnica polega na tym, że spirytus jest cyklicznie obracany w tę i z powrotem, dając bardzo czysty produkt końcowy.
Ostatnim krokiem jest rektyfikacja, czyli metoda usuwania niechcianych produktów ubocznych wprowadzona ponad sto lat temu przez mężczyznę na medalionie butelki - Larsa Olssona Smitha. Surowy spirytus przechodzi przez kilka kolumn, z których każda ma na celu usunięcie innego zestawu zanieczyszczeń. Jedna kolumna ekstrahuje związki rozpuszczalnika o nieprzyjemnym smaku; inny usuwa olej fuzlowy; trzeci metanol; czwarty koncentruje spirytus - 96% objętościowo czystego alkoholu i wyjątkowo mało zanieczyszczeń."
Jeśli nawet, to nie ma tam zanieczyszczeń. Trzeba czytać ze zrozumieniemakanim pisze:Blendują rektyfikowany z takim.
Proces jest ciągły i dlatego równolegle z główną destylacją, prowadzona jest rektyfikacja a już tajemnicą firmy jest to w jaki sposób, że zachowany jest charakter surowca a mimo to, jest to jedna z najczystszych wódek na rynku.
Całe nieporozumienie wynika chyba z naszego rozumienia określeń "destylacja" i "rektyfikacja" oraz "spirytus surowy". Jeszcze jeden fragment z artykułu;
"Absolut Vodka jest destylowana drugą metodą, czyli destylacją ciągłą. Ten rodzaj destylacji opiera się na tych samych prawach fizyki, co destylacja okresowa. Zasadnicza różnica polega na tym, że spirytus jest cyklicznie obracany w tę i z powrotem, dając bardzo czysty produkt końcowy.
Ostatnim krokiem jest rektyfikacja, czyli metoda usuwania niechcianych produktów ubocznych wprowadzona ponad sto lat temu przez mężczyznę na medalionie butelki - Larsa Olssona Smitha. Surowy spirytus przechodzi przez kilka kolumn, z których każda ma na celu usunięcie innego zestawu zanieczyszczeń. Jedna kolumna ekstrahuje związki rozpuszczalnika o nieprzyjemnym smaku; inny usuwa olej fuzlowy; trzeci metanol; czwarty koncentruje spirytus - 96% objętościowo czystego alkoholu i wyjątkowo mało zanieczyszczeń."
Ostatnio zmieniony środa, 27 sty 2021, 08:08 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
No właśnie... a to:
może oznaczać że równolegle w trakcie procesu odbierają jakąś część produktu z poszczególnych kolumn, z innej półki na ostatniej kolumnie, albo mają osobną instalację do rektyfikacji działającą na mniejszą skalę z mniejszą ilością kolumn/półek... albo że budują wokół tego legendę.Absolut Vodka has solved this dilemma by, parallel to the main distillation, producing a spirit where the goal is to retain the fine character of the grain. The final composite spirit, produced at or above 95% alcohol by volume (190 proof), has that unique smooth and fine character. Exactly how this is done is a well-kept secret.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Ja akurat nie dotarłem jeszcze do gorzelni Absoluta ale mam w planach. Zato byłem w kilku w Polsce i gorzelni produkującej rum. W Polsce w Polmosie Białystok i wg rozmów z pracownikiem to z niższej półki cześć jest zawracana na ostatnią. Kwestia tylko do czego była ta kolumna. Miałem też okazję widzieć kolumnę do produkcji rumu. Miała aż 30 półek. Próbowałem też czystego destylatu którego używają do produkcji likierów. Miał smak, a raczej nie miał smaku. Oczywiście piłem rum z tej samej kolumny. Na koniec jako ciekawostka ponad 90% obecnie używanego przez producentów wódek spirytusu pochodzi z Brazylii. Jest tam po prostu najtańszy.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
Autor tematu - Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Czyli albo my kopiujemy od nich, albo oni od nas (metoda 2.5... i jej późniejsze modyfikacje) .
Ostatnio zmieniony środa, 27 sty 2021, 10:39 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Dokładnie. Raczej My Leszku od nich. Klasyczna gorzelnia to trzy kolumny, czyli 3 przebiegi. Tylko często oni już mają spirytus rolniczy. Akurat mam po sąsiedztwu taką gorzelnie rolniczą.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Ja sugeruję że to przedgon. To co my traktujemy jako jeden przedgon oni zapewne potrafią tak wyfrakcjonować wyciągając z przedgonu tylko ten jeden malutki gryzący smrodzik.
A reszta, którą my wylewamy...to właśnie ta łagodność, smak surowca i pychota.
No i sam surowiec. Szczepy grzybków użyte. Czas fermentacji. Wszystko ma znaczenie. Nie tylko sama kolumna na której się koncentrujecie.
Zrobić spirytus to umiejętność, a smaczną łagodną wódkę to sztuka.
Reasumując w naszych procesach namy pogony przedgony i spiryt błądzący cały czas. U nich nie. Ponieważ robią to od dołu. Odbierają najcięższe frakcjie. Potem wyżej i wyżej.
Nie mamy takich możliwości finansowych ani laboratoriów na bierząco.
Ps: Ujęcie wody którą używają jest pewnie lepiej strzeżone niż dom jarka.
A woda ma znaczenie. Oj ma.
Rastro twoja koncepcja jest jak najbardziej prawdopodobna.rastro pisze: może oznaczać że równolegle w trakcie procesu odbierają jakąś część produktu z poszczególnych kolumn, z innej półki na ostatniej kolumnie, albo mają osobną instalację do rektyfikacji działającą na mniejszą skalę z mniejszą ilością kolumn/półek... albo że budują wokół tego legendę.
Ja sugeruję że to przedgon. To co my traktujemy jako jeden przedgon oni zapewne potrafią tak wyfrakcjonować wyciągając z przedgonu tylko ten jeden malutki gryzący smrodzik.
A reszta, którą my wylewamy...to właśnie ta łagodność, smak surowca i pychota.
No i sam surowiec. Szczepy grzybków użyte. Czas fermentacji. Wszystko ma znaczenie. Nie tylko sama kolumna na której się koncentrujecie.
Zrobić spirytus to umiejętność, a smaczną łagodną wódkę to sztuka.
Reasumując w naszych procesach namy pogony przedgony i spiryt błądzący cały czas. U nich nie. Ponieważ robią to od dołu. Odbierają najcięższe frakcjie. Potem wyżej i wyżej.
Nie mamy takich możliwości finansowych ani laboratoriów na bierząco.
Ps: Ujęcie wody którą używają jest pewnie lepiej strzeżone niż dom jarka.
A woda ma znaczenie. Oj ma.
Ostatnio zmieniony środa, 27 sty 2021, 11:58 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Nawet nie pomyślałem o tym. Faktycznie. Jak byłem w Skane to widziałem dużo żyta. Na pszenicę raczej za zimno mają. Mi się wydaje że przy takiej ilości produkcji to importują.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Wg opisu najpewniej sugeruje to to, że Absolut jest robiony poprzez blend ( jakie proporcje, ha? ) spirytusu rektyfikowanego i jakiejś formy wyrobu z alembika i zapewne środkowo-późnego serca, jako najczystszego.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 82
- Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 00:28
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
A profil zanieczyszczeń dających smak na pewno mają ustalony od lat. I tylko się go trzymają z niewielkimi odchyleniami.
To nie wino, że zmienność surowca determinuje lepszy gorszy rocznik. Tutaj musi być tak samo za każdym razem.
To akurat jest proste. Wystarczy mieć podzielone frakcje (o tym piszą), zanalizowane na chromatografie gazowym. A potem to matematyka. Tyle tej, tyle tamtej i do spirytusu. Spirytus oczywiście też po analizie. Excel wystarczy aby zrobić odpowiednią recepturę blendowania.MASaKrA_Domingo pisze:( jakie proporcje, ha? )
A profil zanieczyszczeń dających smak na pewno mają ustalony od lat. I tylko się go trzymają z niewielkimi odchyleniami.
To nie wino, że zmienność surowca determinuje lepszy gorszy rocznik. Tutaj musi być tak samo za każdym razem.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Witam szanowne grono chciałem się podzielić moim sposobem na destylację prosta. Kolumna aabratek, bufor (w środku miedź), odcinek 30 wypełniony ko. Zagotowuje przy pomocy grzałek o mocy 2,4 kw, zawór w głowicy otwarty od samego początku, bez stabilizacji od razu leci przedgon, odbiór ok. 400 ml. Później gon bez regulowania odbioru, odbieram serce do 96 stopni w kotle. Mi ta metodą pasuje, chciałem się podzielić doświadczeniami, może ktoś ma jakieś obiekcje chętnie podyskutuję.
Ostatnio zmieniony środa, 30 cze 2021, 14:23 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych.
I się zaczęło im więcej czytam i wiem tym uświadamiam sobie że nic nie wiem. I jako świeżak będę popełniam nieświadomie dużo błędów przez długi czas.jhmm pisze:Dziękuję Lesogo58. Wiedzy na ten temat poszukiwałem na obu forach, zwłaszcza o temperaturze gotowania. Sądzę, że teraz moja śliwowica nabierze zdecydowanego zapachu śliwek.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 sty 2023, 11:16 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Nie Ty pierwszy i nie ostatni. Wszyscy się uczymy cały czas. Chcesz mieć dobry destylat to odbieraj powoli i bądź trzeźwy. Kontroluj na zapach odbiór ewentualnie na łyżeczkę od herbaty pół na pół z wodą... Dziel na małe pojemniki, nie lej od razu do dam. Środek również dziel do butelek 0,5 a końcówkę do butelek 0,2 lub jeszcze lepiej 0,1. Po wietrzeniu po jednym dniu lub dwóch zacznij łączyć destylat. Wypij kawę 10 minut wcześniej a kupaż będzie okej.
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58
Siemka. Czy wy w ogóle puszczacie wodę na chłodnice? Bo ja grzejąc dopiero mocą 3000W mogę zbliżyć się do temperatury w głowicy w granicach 84. Żeby osiągnąć 88 na głowicy to zajmie to dużo czasu i zleci sporo alkoholu, grzejąc dalej tą mocą. Jak wy osiągacie temperaturę tak wysoką w głowicy w tak krótkim czasie i przy tak małej mocy grzania???
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.