Witam,
Jestem pierwszy raz na Waszym forum i mam pytanie. Znajomy zrobił wino z owocow czarnej i czerwonej porzeczki, uzyskując sok z sokownika /a wiec spasteryzowany/. Oczywiscie dodał wowczas drożdży, pozywki itd i wyszło rewelacyjne w smaku wino.
Corocznie robię sobie wino z czarnych winogron i dotąd byłem zadowolony. Ale sposób osiągnięcia soku poprzez parowanie w sokowniku mnie zaskoczył.
Czy ma ktoś w tym zakresie jakiekolwiek doświadczenia ?
sok winogronowy z sokownika
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: sok winogronowy z sokownika
Oczywiście. Jak obrodzą mi ciemne winogrona (Labrusca, odmiana Cascade), to robimy sok winogronowy z winogron z cukrem w sokowniku. Niestety, na wino nie sądzę żeby się nadawał, konieczne byłoby parowanie z minimalną ilością cukru lub całkowicie bez niego i trzeba będzie uważać, żeby nie odebrać za dużo soku, bo będzie rozcieńczony. Osobiście polecam wyciskanie winogron w worku filtracyjnym lub tetrze (jak nie masz prasy), tak samo jak maliny, gdy chcesz uzyskać moszcz na wino gronowe bez dodatku wody. Na wino winogronowe (z dodatkiem wody) możesz uzyskać sok w sokowniku lub wyciskając ręcznie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: sok winogronowy z sokownika
Zasadniczo, to ja mam za sobą kilka win (gronowych również) z sokownika parowego i wychodziły zawsze całkiem dobre. Z tym, że sokownik zawsze rozcieńcza sok tak o 10-20%. Czyli, jak pisał kol. gr000by mamy wino z wodą. Niekoniecznie jest to wada, bo w polskich warunkach często moszcz trzeba rozcieńczyć wodą, żeby obniżyć jego kwasowość (owoce w krajach północnych mają więcej kwasów a mniej cukrów), ale wtedy cukier należałoby dodawać po rozpuszczeniu w części moszczu (np. kilo cukru w litrze odciągniętego moszczu).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: sok winogronowy z sokownika
Owoce winogron nie można porównywać do innych owoców typu Porzeczka Cz. Na przykład owoce Czarnego Bzu powinny być poddane obróbce termicznej.
Winogron ciemny nie zależnie jakiej jest odmiany powinien być fermentowany z owocami.
Oczywiście nie będziemy wchodzić głębiej w inne rozwiązania jak wino różowe,gdzie wyciskamy sok na zimno i zaszczepiamy drożdżami prowadząc fermentacje na samym soku.
@matador16,jeżeli robiłeś wino z winogron z owocami i jeśli ci smakowało to rób tak nadal.
Ps. Z pewnością z soku winogron pochodzącego z sokownika wino też będzie,ale na pewno nieco inne.
Winogron ciemny nie zależnie jakiej jest odmiany powinien być fermentowany z owocami.
Oczywiście nie będziemy wchodzić głębiej w inne rozwiązania jak wino różowe,gdzie wyciskamy sok na zimno i zaszczepiamy drożdżami prowadząc fermentacje na samym soku.
@matador16,jeżeli robiłeś wino z winogron z owocami i jeśli ci smakowało to rób tak nadal.
Ps. Z pewnością z soku winogron pochodzącego z sokownika wino też będzie,ale na pewno nieco inne.