Hejka, próbował ktoś z Was do zatartego słodu jęczmiennego dodać pewną, nie za duża, porcje melasy?
Tak się trochę zastanawiam co mogło by wyjść po obejrzeniu Jessiego z kanału Still it:
https://youtu.be/Sc7zutlS_U8?si=7nLmP8rEXqqUJS4s
I w związku z tym, że posmakował mi kiedyś Glenlivet Carribbean Reserve.
Tak tylko myślę żeby melasa stanowiła 10-20% nastawu.
Na pewno sprawdzę, jak tylko mój pot still z destylatory miedziane dotrze, zaraz po tym jak zrobię czystego single malt na samym słodzie.
Słód jęczmienny z melasą
-
- Posty: 73
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 68
- Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
- Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Słód jęczmienny z melasą
Glenlivet Caribbean Reserve to przynajmniej w teorii destylat zbożowy, starzony do beczkach po rumie. Nawet bez beczki możesz zrobić rum, przydębić go kostkami i później tych samych kostek użyć do własnej whisky.
Co do mieszanki melasy i zboża, to @kamilasta zatarła śrutę kukurydzianą gorącym dundrem po rumie i wyszedł jej bardzo smaczny i ciekawy destylat.
Co do mieszanki melasy i zboża, to @kamilasta zatarła śrutę kukurydzianą gorącym dundrem po rumie i wyszedł jej bardzo smaczny i ciekawy destylat.
-
- Posty: 486
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 83 razy
Re: Słód jęczmienny z melasą
Pędziłem dawniej słodowe samogony na dundrze rumowym.
Dla formalności podkreślam, rum został wykonany wyłącznie z melasy rozcieńczonej wodą. Nie dodawałem cukru.
Wracając do tych egzotycznych whiskaczy.
Single malt mi odpowiadał, natomiast okowita, czyli z pszenicznego słodu, średnio mi podeszła.
Można łączyć słód z melasą, jednak trzeba brać pod uwagę ryzyko zakażenia bakteriami śluzującymi.
Pszenicę mi raz zepsuły. Słód jęczmienny nie uległ zakażeniu. Single malt ugotowany na dundrze rumowym zawierał nuty trzcinowe, zarówno biały, jak i zadębiony.
Dla formalności podkreślam, rum został wykonany wyłącznie z melasy rozcieńczonej wodą. Nie dodawałem cukru.
Wracając do tych egzotycznych whiskaczy.
Single malt mi odpowiadał, natomiast okowita, czyli z pszenicznego słodu, średnio mi podeszła.
Można łączyć słód z melasą, jednak trzeba brać pod uwagę ryzyko zakażenia bakteriami śluzującymi.
Pszenicę mi raz zepsuły. Słód jęczmienny nie uległ zakażeniu. Single malt ugotowany na dundrze rumowym zawierał nuty trzcinowe, zarówno biały, jak i zadębiony.