Słód jęczmienny z melasą

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Raknor82
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 10 sie 2023, 11:22
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Raknor82 »

Hejka, próbował ktoś z Was do zatartego słodu jęczmiennego dodać pewną, nie za duża, porcje melasy?

Tak się trochę zastanawiam co mogło by wyjść po obejrzeniu Jessiego z kanału Still it:
https://youtu.be/Sc7zutlS_U8?si=7nLmP8rEXqqUJS4s
I w związku z tym, że posmakował mi kiedyś Glenlivet Carribbean Reserve.
Tak tylko myślę żeby melasa stanowiła 10-20% nastawu.

Na pewno sprawdzę, jak tylko mój pot still z destylatory miedziane dotrze, zaraz po tym jak zrobię czystego single malt na samym słodzie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 paź 2023, 19:32 przez Raknor82, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki

alkohole-domowe
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Słód jęczmienny z melasą

Post autor: alkohole-domowe »

Może najpierw zrób dwa oddzielne destylaty i spróbuj czy Ci odpowiadaja. Melasa jest specyficzna. Jak będzie ok to pomieszaj trochę destylatów ze sobą i będziesz wiedział czy to jest dobrym pomysłem robić taki nastaw.
Awatar użytkownika

ledzep
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Słód jęczmienny z melasą

Post autor: ledzep »

Glenlivet Caribbean Reserve to przynajmniej w teorii destylat zbożowy, starzony do beczkach po rumie. Nawet bez beczki możesz zrobić rum, przydębić go kostkami i później tych samych kostek użyć do własnej whisky.
Co do mieszanki melasy i zboża, to @kamilasta zatarła śrutę kukurydzianą gorącym dundrem po rumie i wyszedł jej bardzo smaczny i ciekawy destylat.

Fiflak
450
Posty: 474
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Słód jęczmienny z melasą

Post autor: Fiflak »

Pędziłem dawniej słodowe samogony na dundrze rumowym.
Dla formalności podkreślam, rum został wykonany wyłącznie z melasy rozcieńczonej wodą. Nie dodawałem cukru.
Wracając do tych egzotycznych whiskaczy.
Single malt mi odpowiadał, natomiast okowita, czyli z pszenicznego słodu, średnio mi podeszła.
Można łączyć słód z melasą, jednak trzeba brać pod uwagę ryzyko zakażenia bakteriami śluzującymi.
Pszenicę mi raz zepsuły. Słód jęczmienny nie uległ zakażeniu. Single malt ugotowany na dundrze rumowym zawierał nuty trzcinowe, zarówno biały, jak i zadębiony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”