SebasTTan

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: SebasTTan »

Witam wszystkich.

Produkcją zaraził mnie sąsiad jakieś 6 lat temu.
Dostałem nawet od niego sprzęt, gdyż sam już
przestał się tym zajmować.

Jak narazie jest to bardzo prosta konstrukcja:
aluminiowa bańka na mleko (7,5l)
z pokrywy wychodzi rurka miedziana (22mm),
odrazu idzie do dołu, cztery zwoje o średnicy 15 cm
przechodzące przez komorę zlewu z zimną wodą,
wylot do drugiej komory do naczynia.
Żadnych deflegmatorów, odstojników czy filtrów.



Zawsze robiłem 1410 w tym roku przerzuciłem się na COBRĘ.
(cobra 6 już zrobiona, wyszło mi 5L 75%)
Na następną sobotę celuję z Cobre 8 więc planuję zmienić mój
leciwy spadek na taki komplet z allegro:
allegro.pl/destylacja-bimber-zestaw-mlodego-bimbrownika-i2345611752.html

Mieszkam w bloku więc miejsca na kolumny i wysokie kegi nie mam.
Mam do dyspozycji tylko kuchenkę gazową nad którą jest okap który mnie ogranicza.


ehh no to tyle o mnie na przywitanie :)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: SebasTTan

Post autor: mtx »

Witamy, witamy i zapraszamy :czytaj: :)

Odnośnie sprzętu to nie lepiej by bylo kupić to osobno i samemu złożyć coś bardziej sensownego?
Bo to co na aukcji jest pokazane to zadowalających wyników Ci nie da. Może tylko do smakówek
itp. spirytusu na tym nie dostaniesz, to jest w sumie to samo co opisałeś u siebie.

Pomyśl nad jakimś deflegmatorem i filtrem węglowym to wtedy wyniki będą lepsze i będziesz zadowolony :)

Pozdrawiam :piwo:
Ps. najlepiej wrzuć jakieś fotki swojej maszyny.
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: SebasTTan

Post autor: SebasTTan »

Wieczorkiem w domu zaporam fotki.
A czy sama bańka na bazę starczy ?
Deflegmator chyba bio win ze szklanymi rurkami
to mam u siebie w sklepie za 28 zł
plus szklana chłodnica za 35 zł

I zastanawiam się czy miedziane sprężynki muszą być takie
drogie. Sam w warsztacie mam dużo resztek przewodów niedzianych.
Dziś z ciekawości rozebrałem jeden i mam 7 nitem 0,3 mm.

Wrzucę fotki w domu, w pracy nie mam aparatu.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: SebasTTan

Post autor: mtx »

Bańka może być, może też być duży garnek z nierdzewki, nierdzewny szybkowar itp.
Odnośnie deflegmatora to mozesz go zrobić sam z miedzi, cena podobna ale będzie
trwalszy i możesz wypełnić czym chcesz i będzie działał o wiele lepiej niż szklany.
Z chłodnicą podobnie - też możesz zrobić ją sam z miedzi, cena też będzie podobna
do tej którą podałeś a też o wiele trwalsza niż szkło.

Pisałeś też, że ogranicze Cię okap nad kuchenką - zawsze możesz w zbiorniku założyć
grzałkę (lub grzałki) i wtedy możesz sobie aparature postawić gdzie chcesz :D
A sprężynki też możesz zrobić sam - jest na forum obszerny temat jak to się robi :czytaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/jak-zr ... t4012.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: SebasTTan

Post autor: SebasTTan »

Aktualna "aparatura" sfotografowana.
A co do prądu to tak brałem to pod uwagę ale
moje gospodarstwo zużywa go i tak już bardzo dużo.
Na kolejne pożeracze nie mogę sobie już pozwolić.
Prędzej to kupię kuchenkę taką małą i podłączę się do niej
z butli gazowej 9L.

Czy chłodnica z rurki miedzianej o wewnętrznej średnicy 6mm
nie będzie za mała ? Bo taką to mam w pracy a inne musiałbym
zakupować ekstra.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: SebasTTan

Post autor: mtx »

Chłodnica o której piszesz będzie dobra wewnętrzne fi6mm czyli rurka 8mm zewnętrznej średnicy,
nada się tylko ciekawe ile tej rurki jest zwinięte, coś wiesz?
Odnośnie gazu to uwierz, że wyjdzie Ci około 1/3 drożej niz na prądzie i jest dodatkowo bardziej
upierdliwy w użyciu.
Twoja bańka chyba nie bardzo jest aluminiowa "trochę" pordzewiała, mam nadzieję że w środku
wygląda lepiej ;) No i ten ocynkowany nypel na połączeniu bańki z chłodnicą powinien wylecieć,
ogólnie to całą tą bańkę polecał bym wymienić na coś nierdzewnego i tak jak pisałem wcześniej
deflegmator z miedzi i jedziesz na poważnie... :)
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: SebasTTan

Post autor: wiking »

Kolego, wyrzuć toto jak najszybciej i posłuchaj przedmówców, grzałki wyjdą ci taniej niż gaz a i miejsce się wtedy znajdzie. :punk:
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: SebasTTan

Post autor: pokrec »

Kolego, na razie prąd jest tańszy od gazu z butli. Wielokrotnie analizowaliśmy temat, poszukaj na forum. Sytuacja może się zmienić, jak uwolnią ceny (czyli elektrownie nie będa musiały uzyskiwać każdorazowo zgody URE na kolejna podwyżkę). Prąd może skoczyć tak o 40%, wtedy gaz butlowy i prąd się zrównają z grubsza.
Po drugie - to, co masz na zdjęciach to koszmar. Pomijając aspekt estetyczno - rdzewno - osadowo - brudowy, to chłodnica jest... do bani. Nie może być w chłodnicy tak, żeby pary / skroplona ciecz miały w chłodnicy "pod górkę", nawet we fragmencie części chłodzonej. Spirala chłodząca MUSI opadać równomiernie i płynnie zwojami w dół. Inaczej taka chłodnica będzie Ci koszmarnie pluła cieczą. Pewnie dajesz radę, bo widzę, że pracujesz na tym czymś jakiś czas, ale wyjście to nie jest.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: SebasTTan

Post autor: SebasTTan »

Oki więc zamawiam na allegro tą nierdzewną bańkę.
Na początek kupię sobie szklane oporządzenie, z czasem (finansami)
zmodernizuję na miedziane.

(Gaz mam taniej niż prąd :twisted: )
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: SebasTTan

Post autor: mtx »

Ja bym polecał jednak poszukać innej bańki niż tą którą pokazywałeś na swoim linku.
Napewno da się znaleść coś tańszego i w sumie lepszego :)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: SebasTTan

Post autor: klodek4 »

Najlepiej poszukaj kega i to 50 litrowego, nie wiem gdzie mieszkasz ale przejdź się po okolicznych barach i dogadaj się z właścicielami, ja tak zdobyłem 3 kegi /darmowo/ tzn, za flaszeczkę :mrgreen:

major
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 20:16
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: SebasTTan

Post autor: major »

Obawiam się, że jest już przysłowiowa musztarda po obiedzie, ale komuś jeszcze może przyda się moja uwaga...

Przedstawiony "zestaw młodego bimbrownika" (w szczególności "nierdzewna kanka") nie nadaje się do naszych celów. Wprawdzie sprzedawca jest miły, kontaktowy i można się z nim dogadać, jednak nie ma zielonego pojęcia o destylacji. Jego wiedza opiera się raczej na źródłach typu "Panie, dziadek pędził i cała wieś piła!".

Nie wiem, jak jest połączona kanka, ale po półgodzinnym teście na czystej wodzie w środku było pełno metalicznych syfów. Najsensowniejsze ogólnodostępne naczynia to garnki (tanie, trzeba samemu uszczelnić), szybkowary (mam całkiem fajny 17 litrowy, niestety są drogie) i kegi (nie muszą być z kolumną, za to grzałki to fajna sprawa).
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: SebasTTan

Post autor: SebasTTan »

Sprzęt już zmieniony na właśnie tą kankę z allegro, o której za chwilkę.

Rura PP kanalizacyjna 80mm + 2 zaślepki, dopasowane i zespawane spoiwem PP.
Wodę dałem dół + góra na szybkozłączkach, przyklejonych na poxipol.
Wewnątrz rurka miedziana fi8 (stosowane do tankowania gazu), całość
miała 3,5 m wystaje po około 15cm reszta wewnątrz.


A teraz Kanka: ODRADZAM KUPOWANIA JEJ.
po 1
Nie wiem w jaki sposób jest łączona, pierwsze gotowanie to woda, celem dezynfekcji. Potem psota, pierwsze odbiory niby ok.
Po 3 godzinach psota zaczęła lecieć w kolorze bursztynu !!!! Dlaczego ?! Zaczęło wypływać jakieś spoiwo !!

po 2 !
Jest strasznie nieszczelna ! W czasie gotowania niby mamy wgląd na tęperaturę
ale strasznie śmierdzi w całej hałpie. Dodatkowe ściśnięcie trytkami pomogło.

Z 21 litrów coobry 24 (6kg cukru) odbiór to 3750 ml 75% po 2 przegonie
Z 25 litrów Turbo star 24 (6kg cukru) odbiór 4250 ml 72% po 2 przegonie.

Według mnie to było wywalenie 160 zł w błoto :(
Ale we wtorek będę miał aluminiową bańkę mleczną 27L za jakieś 20 - 30 zł + flaszka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: SebasTTan

Post autor: mtx »

Witaj.

A nie mówiłem/pisałem, że lepiej poszukać innej bańki? Nie posłuchałeś... :(
Odnośnie chłodnicy to prawie spoko, tylko wymień wężyk odbioru na silikon,
bo widzę tam przezroczyste pcv/igielit. A ten na wejściu oparów do chłodnicy
tez jakiś taki dziwny/ niewyraźny - to napewno silikon :?:

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: SebasTTan

Post autor: SebasTTan »

Obydwa są przezroczyste, ale ten pierwszy po zakończeniu destylacji i ostygnięciu
robi się taki mętny. Czyli sugerujesz żeby użyć silikonowych, czyli tych które są
odrazu takie mleczne ? bałem się ich dawać bo myślałem że bezbarwne będą lepsze.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: SebasTTan

Post autor: mtx »

Tu się trzeba bardziej bać własnie tych przezroczystych, silikon (mleczne, bardzo miękkie i giętkie)
jest w 100% bezpieczny i tylko takie węże nadaja się do destylacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
SebasTTan
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: SebasTTan

Post autor: SebasTTan »

A no widzisz a ja się wystraszyłem tych mlecznych i wszędzie dałem bezbarwne.
Może dlatego w piątek mi "zmleczała" Coobra24 przy rozcieńczaniu.

Do następnej destylacji wszystko będzie wymienione na nowe, obiecuję :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”