Cześć wszystkim.
Trafiłem na forum szukając informacji o sterowniku do destylatora. Otóż po 10 latach albo i więcej zresetowałem jakoś maleństwo i straciła ustawienia... Można to pewnie ustawić od nowa ale nie znam nastaw parametrów. Może pomożecie . Taki sterownik mam:
Dzięki za wszelaką pomoc.
rumunezz
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
- Kontakt:
Re: rumunezz
Cześć zdjęcie które przestawiłeś to nie sterownik do destylatora tylko zwykły regulator temperatury.
Kolego używałeś coś 10 lat i nie wiesz jak działa ?? i chcesz aby ktoś na postawie zdjęcia regulatora powiedział Ci jak to ustawić ??
Nie obraź się ale jest to co najmniej nie poważne nawet nie wiemy gdzie to ustrojstwo mierzy temperaturę
https://termoplus.pl/regulatory/es10/ z tej strony możesz pobrać instrukcję jak to ustawić ale co chcesz tym sterować to jak na razie wiesz tylko Ty
Pozdrawiam serdecznie
Kolego używałeś coś 10 lat i nie wiesz jak działa ?? i chcesz aby ktoś na postawie zdjęcia regulatora powiedział Ci jak to ustawić ??
Nie obraź się ale jest to co najmniej nie poważne nawet nie wiemy gdzie to ustrojstwo mierzy temperaturę
https://termoplus.pl/regulatory/es10/ z tej strony możesz pobrać instrukcję jak to ustawić ale co chcesz tym sterować to jak na razie wiesz tylko Ty
Pozdrawiam serdecznie
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Zwał jak zwał, jak dla mnie sterownik, ma podłączone dwie termopary, jedną w górze zbiornika/kotła a drugą w szycie kolumny. Steruje on/off grzałką elektryczna na napięcie 240V. Odnośnie Twojej uszczypliwej uwagi, że nie wiem jak działa przez 10 lat mój sterownik, to też mam samochód którym jeżdżę dłużej niż 10 lat i nie znam jak działa jego komputer. Nie wiem jak napisana jest przeglądarka WWW, w jakim języku programowania, dlaczego bo mnie to nie interesuje. Ot tak po prostu. Być może jestem głąbem w Twoim nieskromnym mniemaniu, ale mam to w .... nieważne. Po prostu jestem użytkownikiem, kupuje, używam. Jak nie działa to staram się to naprawić, jak nie umiem, pytam. Zamieściłem takie a nie inne zdjęcie ponieważ tam nie ma żadnej nazwy ani producenta ani tym bardziej jakiegoś modelu. Jedyna wartość na starcie to ta cyfra 3.02. Co do instrukcji ze strony producenta którego przytoczyłeś, jest tam blisko 30 parametrów które można ustawić (być może nie trzeba), nie znam wartości granicznych czasowych i innych... dlatego pytam. I serdecznie dziękuję za wszelaką pomoc.
Zielonego pojęcia nie mam, czy kolumna ma wpływ na pracę sterownika. Skoro są dwie termopary i temperatura jest mierzona na kotle i na szczycie kolumny ...to nie wiem jaki może mieć wpływ wysokość, średnica czy też inne parametry kolumny. Ale fakt nie znam się, może być jak piszesz. Kolumna jest zwykła metrowa zimne palce z jednym odstojnikiem. Jeśli ma też znaczenie pojemność kotła to ok 30 litrów widać ze po kegu.
Mimo wszystko, dziękuję za poświęcony czas.
Mimo wszystko, dziękuję za poświęcony czas.
Znalazłem starą instrukcję od producenta tej aparatury - firma już nie istnieje, i telefony są głuche. Ale dzięki logo na instrukcji poszperałem w necie i znalazłem ich miejsce byłej działalności a vis a vis jest sklep z termoregulatorami. Zadzwoniłem, bardzo miły sympatyczny kontakt i dostałem instrukcję obsługi i modyfikacji ustawień tego sterownika/regulatora. Już wiem, że to NA8820 na dwa czujniki. Co do specyfiki ustawień/parametrów pracy niestety Pan wiedzy nie miał... i zdecydowanie zaznaczył, że aparatura fizyczna nie ma tu znaczenia. Regulator działa tylko na odczytach temperatury. Będę kombinował z ustawieniami... jak coś uda się zrobić nie omieszkam zostawić tu prawidłowe ustawiania dla potomności.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
- Kontakt:
Aparatura fizyczna ma znaczenie, w pierwszym poście nie napisałeś, że masz zimne palce. Czy sonda jest pod palcami czy nad palcami.
Ja takie(podobne) sterowniki używałem w aabratkach do sterowania odbiorem, fizycznie sterowały odbiorem. Moje posty nie były uszczypliwe tylko chciałem zwrócić uwagę, że dałeś mało parametrów dla osoby która miała do czynienia z jednym typem kolumny wszystko jest oczywiste ale my tu widzieliśmy setki kolumn i czasami ich producenci budowali je na mocnym rauszu.
Jak działał konkretnie twój regulator ciężko stwierdzić. Prawdopodobnie wyłączał grzałkę po osiągnięciu jakiejś temperatury w kegu i po osiągnięciu jakiejś temperatury w głowicy wyłączał urządzenie.
Mogło to być tak, że jak zbiornik miał więcej niż 98stopni i głowica więcej niż 85-90 to wyłączało grzanie i to był koniec procesu. Ale tego nie wiemy, może wyłączał i włączał grzałkę po przekroczeniu jakieś temperatury w głowicy np 85stopni i cykało tą grzałką dość często próbując utrzymać jakiś procent destylatu.
Jak używałeś to kilka lat to zwróciłeś może uwagę jak to działało
Na forum, Osób które używają tego typu kolumn, jest bardzo mało, na pewno są w mniejszości dlatego nie dostałeś konkretnej odpowiedzi.
A im więcej szczegółów podasz tym łatwiej będzie Ci pomóc
Jest taka grafika nazywa się rybka destylacyjna, popatrz na nią pewnie coś Ci w głowie rozjaśni.
Są też na forum wątki o tym jak prowadzić proces na kolumnie typu CM, zrozumiesz wtedy zasady działania sprzętu a już samo ustawienie regulatora będzie kropką nad i.
Ja takie(podobne) sterowniki używałem w aabratkach do sterowania odbiorem, fizycznie sterowały odbiorem. Moje posty nie były uszczypliwe tylko chciałem zwrócić uwagę, że dałeś mało parametrów dla osoby która miała do czynienia z jednym typem kolumny wszystko jest oczywiste ale my tu widzieliśmy setki kolumn i czasami ich producenci budowali je na mocnym rauszu.
Jak działał konkretnie twój regulator ciężko stwierdzić. Prawdopodobnie wyłączał grzałkę po osiągnięciu jakiejś temperatury w kegu i po osiągnięciu jakiejś temperatury w głowicy wyłączał urządzenie.
Mogło to być tak, że jak zbiornik miał więcej niż 98stopni i głowica więcej niż 85-90 to wyłączało grzanie i to był koniec procesu. Ale tego nie wiemy, może wyłączał i włączał grzałkę po przekroczeniu jakieś temperatury w głowicy np 85stopni i cykało tą grzałką dość często próbując utrzymać jakiś procent destylatu.
Jak używałeś to kilka lat to zwróciłeś może uwagę jak to działało
Na forum, Osób które używają tego typu kolumn, jest bardzo mało, na pewno są w mniejszości dlatego nie dostałeś konkretnej odpowiedzi.
A im więcej szczegółów podasz tym łatwiej będzie Ci pomóc
Jest taka grafika nazywa się rybka destylacyjna, popatrz na nią pewnie coś Ci w głowie rozjaśni.
Są też na forum wątki o tym jak prowadzić proces na kolumnie typu CM, zrozumiesz wtedy zasady działania sprzętu a już samo ustawienie regulatora będzie kropką nad i.
Ostatnio zmieniony piątek, 6 wrz 2024, 17:50 przez wolan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
Dzięki za informacje zwrotne... trochę kombinowałem, ale porażka ogólnie. Mój regulator nie posiada wszystkich parametrów jak w opisie od nowego regulatora (i posiada kilka namiarowych), nie mogłem ustawić zależności pomiędzy termoparami, tzn jak na kotle 98 to miał odcinać grzałkę. Będę szukał jakiegoś innego automatyzera, w miarę bezpiecznego z zabezpieczeniem przed gotowaniem - najlepiej już ustawionego/ zaprogramowanego .
Dzięki za pomoc
pozdrawiam
Dzięki za pomoc
pozdrawiam