Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Ruda na grzałce

Postautor: Adaszcz31 » wtorek, 14 sie 2018, 07:20

Panowie. Po podłączeniu i próbnym rozruchu na grzałce KO pojawiła się rdza. Czy to norma? Grzałka zamontowana w kegu. Grzałem może z 20 minut.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
350
Posty: 352
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: jatylkonachwile » wtorek, 14 sie 2018, 07:35

Albo to nie jest rdza tylko kamień z wody albo ta grzałka nie jest z kwasówki.

Awatar użytkownika

KS2507
400
Posty: 410
Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 17:47
Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
Ulubiony Alkohol: Czysty.
Status Alkoholowy: Destylator
Kontakt:
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: KS2507 » wtorek, 14 sie 2018, 07:53

Wrzuć zdjęcie
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL

https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw

Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: Adaszcz31 » wtorek, 14 sie 2018, 08:57

Kamień raczej nie ma koloru rdzy :)
Wrzucę zdjęcie po południu jak wrócę z pracy.

Awatar użytkownika

KS2507
400
Posty: 410
Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 17:47
Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
Ulubiony Alkohol: Czysty.
Status Alkoholowy: Destylator
Kontakt:
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: KS2507 » wtorek, 14 sie 2018, 09:43

Jeśli grzałka jest nierdzewna, to po prostu podczas produkcji lub transportu została otarta o czarną stal i teraz pojawia się rdza wystarczy wytrawić i po sprawie.
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL

https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw


wawaldek11
2000
Posty: 2312
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 14 sie 2018, 10:16

A kolor kamienia zależny jest od minerałów zawartych w wodzie. Dużo żelaza i masz brąz.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: Adaszcz31 » wtorek, 14 sie 2018, 10:42

Oby to był jednak kamień bo nastaw ze śliwek czeka.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: Adaszcz31 » wtorek, 14 sie 2018, 15:43

Jednak ruda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

KS2507
400
Posty: 410
Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 17:47
Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
Ulubiony Alkohol: Czysty.
Status Alkoholowy: Destylator
Kontakt:
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: KS2507 » wtorek, 14 sie 2018, 17:56

Wystarczy wytrawić i grzałka będzie jak nowa.
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL

https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw

Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: Adaszcz31 » wtorek, 14 sie 2018, 19:00

Czym wytrawić i czy po każdym użyciu będę musiał wytrawiać?
Moczylem w kwasku i nie pomogło.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: masterpaw2 » wtorek, 14 sie 2018, 19:29

To cóś do trawienia to ANTOX, wystarczy raz i będziesz miał spokój.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: Adaszcz31 » wtorek, 14 sie 2018, 21:16

Dzięki. Tylko teraz musze kupić pastę czy żel trawiący. Tylko czy taka grzałka nie powinna być sprzedana już wytrawiona? Albo z działką środka do trawienia?
Można gotować tak jak teraz?

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: masterpaw2 » wtorek, 14 sie 2018, 23:06

kol. Adaszcz31, wyjaśnił to już Krzyś
Jeśli grzałka jest nierdzewna, to po prostu podczas produkcji lub transportu została otarta o czarną stal i teraz pojawia się rdza wystarczy wytrawić i po sprawie.

Usuń rudą ostrą częścią zwykłego zmywaka i gotuj, jak będziesz miał pastę, wytrawisz i po sprawie :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: Adaszcz31 » wtorek, 14 sie 2018, 23:28

No i o to mi chodziło.

Awatar użytkownika

Kula
1100
Posty: 1140
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Ruda na grzałce

Postautor: Kula » środa, 15 sie 2018, 11:09

Widoczna rdza jest związana z gięciem rurek grzałki. Przed gięciem grzałki są wyżarzane. Podczas wyżarzania na powierzchni rury mogą osadzać się tlenki, które w kontakcie z wodą przybierają rdzawy kolor. Jest to zjawisko powierzchniowe i zazwyczaj jest niegroźne dla grzałki. Można je ograniczyć zalewając keg po procesie (nie dopuścić do moczenia i wysychania grzałki). Można także wytrawić grzałkę i problem zniknie.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory


Wróć do „Problemy i pytania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości