Rozmowa o Whisky...
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Rozmowa o Whisky...
Whiskey i beczki. Cały mój cytat:
'Bourbon' to nazwa obszaru w Stanach (na południu) gdzie osiedliła się Francuzka rodzina królewska. Bourbon to whiskey z kukurydzy - obecnie narodowy napój USA. Z wielu innych metod leżakowania Bourbon'a używa się też beczek użytych poprzednio do leżakowania hiszpańskich Sherry lub nowych beczek z mieszaniny dębu, akacji czy brzoskwini.
Nie ma jedynej metody produkcji whiskey.
Te whiskey leżakowane są w nowych beczkach.Najszlachetniejsza whisky to destylat z jednej fermentacji i jednego słodowania jęczmienia. Jedno słodowanie dotyczy danego transportu jęczmienia z jednego zbioru, który rósł w danym miejscu. Taka whisky (SINGLE MALT WHISKYa nie 'MALT WHISKY'), po dwu lub trzech destylacjach (po dzieleniu ostatniej destylacji na dwa lub trzy gony) mieszana jest według tajemnych recept i proporcji, dorobiona do np. 57%, wlana do nowych beczek dębowych i leżakowana minimum ??? lat (8-10-15-18).
'Bourbon' to nazwa obszaru w Stanach (na południu) gdzie osiedliła się Francuzka rodzina królewska. Bourbon to whiskey z kukurydzy - obecnie narodowy napój USA. Z wielu innych metod leżakowania Bourbon'a używa się też beczek użytych poprzednio do leżakowania hiszpańskich Sherry lub nowych beczek z mieszaniny dębu, akacji czy brzoskwini.
Nie ma jedynej metody produkcji whiskey.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Re: Rozmowa o Whisky...
Ja będę na dniach robił testową produkcję amerykańskiej whiskey (tzn. 51-79% kukurydzy, reszta żyto i słód jęczmienny z przewagą żyta). Zamierzam zrobić tego naprawdę mało żeby zobaczyć czy wyjdzie, co sądzicie o proporcjach 4kg pokruszonej kukurydzy 1,5kg żyta i 1kg nie słodu a mąki słodowej(dla lepszego zacierania)?
Żyto zastąpię mąką żytnią a część kukurydzy mąką kukurydzianą którą mam w domu nieużywaną(ok. 1kg).
Żyto zastąpię mąką żytnią a część kukurydzy mąką kukurydzianą którą mam w domu nieużywaną(ok. 1kg).
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Rozmowa o Whisky...
Tutaj sprzedają zestawy do wykonania whisky z ekstraktów. Ekstrakty bodajże ze słodowni Bruntal. Robiłem na nich piwko uważam, że są dobrej jakości.
http://www.allegromat.pl/aukcja190729
http://www.allegromat.pl/aukcja190729
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app