Regulacja temperatury grzania nastawu, sens
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: piątek, 28 wrz 2012, 11:07
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Regulacja temperatury grzania nastawu, sens
Takimi stwierdzeniami wprowadzasz w błąd tych, którzy zamiast zadawać pytania, na które są już tutaj dziesiątki odpowiedzi przeznaczają czas na lekturę.
Proponuję zacząć od poświęcenia czasu na przyswojenie teorii.Charles Bronson pisze:czy lepiej warzyć wszystko przy 100 C?
Takimi stwierdzeniami wprowadzasz w błąd tych, którzy zamiast zadawać pytania, na które są już tutaj dziesiątki odpowiedzi przeznaczają czas na lekturę.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: piątek, 28 wrz 2012, 11:07
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Regulacja temperatury grzania nastawu, sens
Ja tam warzę wszystko przy 100 stopniach a nawet w porywach czasami do 102,2 stopnia i jest OK więc nic nie stanie się jak nie użyjesz regulatora temperatury do grzania nastawuCharles Bronson pisze:Witam! Czy jest sens budowy regulatora temperatury grzania nastawu? Wyobrażam sobie regulator elektrycznej płyty grzejnej, utrzymujący temperaturę nastawu np. 95 C nie dopuszczając do nadmiernego parowania wody. Jest sens stosowania takiej regulacji, czy lepiej warzyć wszystko przy 100 C?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Regulacja temperatury grzania nastawu, sens
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
Regulatorach mocy, nie temperatury. Przegapiłeś lwią część teorii, zwłaszcza tą, która mówi, że temperatura parowania alkoholu z kotła zależy od stężenia alkoholu. Czyli czysty etanol paruje w 78,3, ale nastaw/zacier paruje w zakresie 78-99C i zatrzymując się na podanych wyżej 95C po prostu zatrzymasz proces, a w kotle będzie jeszcze jakieś 7% etanolu. Tutaj masz to na wykresie:No tak, ale w tematach, które znalazłem była mowa tylko o regulatorach mocy grzałek. Mnie chodzi o automatyczną regulację temperatury ze sprzężeniem.
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: piątek, 28 wrz 2012, 11:07