Pytania odnosnie smakowego bimbru

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
kotklakier2013
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 16 sty 2013, 11:45

Post autor: kotklakier2013 »

Witam,
mam kilka pytań i jeśli znajdzie ktoś chwile czasu żeby mi pomoc będę wdzięczny:) Zamierzam 1 raz zrobić bimber w domu, kupiłem w internecie swego rodzaju samowar, specjalnie skonstruowany ze stali kwasoodpornej z nie dużą chłodnicą i termometrem.
http://allegro.pl/destylator-szybkowar- ... 70296.html
Kupiłem też drożdże gorzelnicze ALCOTEC PURE TURBO. Otóż chce zrobić bimber z cukru, już trochę na ten temat poczytałem. Mam jedynie pytanie odnośnie smaku. Czy można przy przygotowaniu zacieru na 25l dodać powiedzmy ok 1-2l naturalnego soku własnej roboty z czarnej porzeczki? Chciałbym żeby bimber miał dobry posmak porzeczki ale jednocześnie był w miarę przezroczysty dlatego nie myślę o dodaniu soku na koniec po destylacji. A może dodać soku po 1 destylacji? Czy taki zabieg przyniesie jakiś efekt smakowy?
Pytanie tez czy 2 destylacji(wtedy zamierzam dodać trochę sody w celu lepszego oczyszczenia trunku) smak nie zniknie a ja stracę tylko sok? Co sadzicie?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa, 16 sty 2013, 15:23 przez kotklakier2013, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Pytania odnosnie smakowego bimbru

Post autor: Emiel Regis »

kotklakier2013 pisze:A może dodać soku po 1 destylacji?
Tak bym właśnie zrobił, dodaj sok do urobku z pierwszej destylacji i zostaw na jakiś czas, niech się maceruje. Sodę sobie daruj, a jeśli koniecznie chcesz jej używać to zrób to po pierwszej destylacji, a sok dodaj przed ...trzecią.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
kotklakier2013
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 16 sty 2013, 11:45
Re: Pytania odnosnie smakowego bimbru

Post autor: kotklakier2013 »

Dzięki za odpowiedz...a słuchaj, ile mniej więcej poczekać jakby dodał sok po 2(drugiej) destylacji? Nie chce przesadzić, szczerze mówiąc słabo się znam i nie chciałbym żeby coś się popsuło ;/
I jeszcze jedno, rozumiem ze sok dodać z czysta wodą żeby stężenie alko obniżyć tak do ok 40%, tak? I pytanie odnośnie wody, bo różne są teorie, gotować ją czy zwykła z kranu z filtrem lać ?

Ps. myślisz że soda po 1(pierwszej) destylacji nie pomoże? Gdzieś tak wyczytałem na forum że taki zabieg pomaga. Myślę żeby po 1(pierwszej) destylacji najpierw rozcieńczyć destylat z wodą do 40%, później przepuścić go przez węgiel, wlać wszystko do tego mojego szybkowaru i dodać odrobinę tej sody. Przepuścić naprawdę powoli. No i wtedy dodać tego soku i zrobić 3(trzecią) ostatnią destylacje.

Ps2. Czy przy 2(drugiej) destylacji i 3(trzeciej) tez polecasz odlać przedgon i pogon? Podobno pogon z 1(pierwszej) i 2(drugiej) destylacji wlewa się do kolejnej do gara?
Średnio wiem kiedy najlepiej przerwać destylacje...jak destyluje pierwszy raz to do końca, aż garnek będzie pusty czy jak temperatura zacznie wzrastać powyżej 80 stop?

Wiem ze idealna temperatura to 78,3 stop bo wtedy wrze etanol.

Przepraszam za aż tak rozbudowane pytania ale wolę się dobrze doinformować żeby nic nie sknocić :P

[Mod]
Pisz po polsku a nie po "naszemu".
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pytania odnosnie smakowego bimbru

Post autor: klodek4 »

Popraw ten link bo aparaciku nie można zobaczyć więc trudno cokolwiek doradzać, zgadzam się w pełni z przedmówcą, przepuścił bym to dwa razy i puściłbym to na węgiel /po pierwszej destylacji i drugiej/ a potem macerował z sokiem, zakończenie-trzecia destylacja i wyjdzie Ci pychotka :punk: :piwo: :ok:

Autor tematu
kotklakier2013
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 16 sty 2013, 11:45
Re: Pytania odnosnie smakowego bimbru

Post autor: kotklakier2013 »

Link już poprawiłem i działa:)

A jak do reszty moich pytań i wątpliwości? Apropo przedgonu i pogonu w każdej destylacji i tp
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pytania odnosnie smakowego bimbru

Post autor: klodek4 »

Link ok!!! ale destylator to wielka :dupa: , tylko szybkowar jest ok, ale za ponad 300 zl :hahaha:

Autor tematu
kotklakier2013
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 16 sty 2013, 11:45
Re: Pytania odnosnie smakowego bimbru

Post autor: kotklakier2013 »

Czytałem na różnych forach i ludzie pisali że używają tego typu destylatorów i jest OK.
Zadałem kilka pytań wiec chciałbym uzyskać jakieś odpowiedzi wiec jeśli masz zamiar komentować ten post w celu pośmiania się to nie fatyguj się, poczekam na odpowiedzi i napisze post ponownie.
scalone
Czy przy 2(drugiej) destylacji i 3(trzeciej) tez polecacie odlać przedgon i pogon? Podobno pogon z 1(pierwszej) i 2(drugiej) destylacji wlewa się do kolejnej do gara?
Średnio wiem kiedy najlepiej przerwać destylacje...jak destyluje pierwszy/drugi czy trzeci raz to do końca, aż garnek będzie pusty czy jak temperatura zacznie wzrastać powyżej 80 stop? Czy czekać aż stężenie alkoholu spadnie poniżej jakiegoś pułapu? Jak to ocenić ?

Wiem ze idealna temperatura to 78,3 stop bo wtedy wrze etanol.

[Mod].
Ostatni raz poprawiam.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Pytania odnosnie smakowego bimbru

Post autor: Emiel Regis »

Pewnie że jest ok, na pewno dużo bardziej ok niż przy użyciu garnka i misek, ...ale dużo mniej ok niż przy użyciu czegoś, co zostało zbudowane na podstawie choć odrobiny wiedzy.
Uwaga dotycząca Twojego sprzętu była więc jak najbardziej słuszna, wtopiłeś niepotrzebnie kasę, co może być nawet śmieszne, wystarczyło poczytać to, lub sąsiednie forum przed zakupem. Na których forach radzono Ci zakupić to coś??
Tragicznie nie jest, można to jeszcze przerobić, ludzie płacili już dużo więcej za dziwne wynalazki.

Co do reszt Twoich pytań... lekkie przegięcie.
Wystarczy poczytać tematy dla początkujących, masz tam wszystko jasno wyłożone, tutaj dostałeś już wystarczające porady dotyczące tytułu tematu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Pytania odnosnie smakowego bimbru

Post autor: klodek4 »

kotklakier2013 pisze:Zadałem kilka pytań wiec chciałbym uzyskać jakieś odpowiedzi wiec jeśli masz zamiar komentować ten post w celu pośmiania się to nie fatyguj się, poczekam na odpowiedzi i napisze post ponownie.
Nie irytuj się, ja wcale się nie śmieję, bo to raczej smutne jest, wstawiasz link do maszynki, prostego pot stilla, bez deflegmatora, na dodatek z odstojnikiem, który jest raczej źle kojarzony na tym forum. Gdybyś więcej poczytał to wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania znalazł byś na forum, więc nie zdziw się jak niektórzy to przemilczą, radzę czytać, bo wiedza tu ogromna :mrgreen:
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Pytania odnosnie smakowego bimbru

Post autor: wiking »

Ten gość, który wystawił ten sprzęt na alledrogo ma również szybkowary dużo większe i bez odstojnika, więc, jeżeli cena cię nie przeraża, to lepiej zmień wybór, do zwykłego bimberku sprzęt jak znalazł, ale nie licz na jakieś cuda, po prostu wyjdzie ci zwykły bimber lub jakaś smakówka, oczywiście jeżeli umiesz ją zrobić, bo inaczej, to dostaniesz zwykłą berbeluchę. :czytaj: :punk:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”