Wiem skądinąd, że w znanym dokumencie, wyprodukowanym przez brać Skandynawską napisane jest, że do trzydziestolitrowego pojemnika użyć należy pięciometrowej rury fi 10. Planuję skonstruować spiral stilla z użyciem pojemnika 15-20 l i nie wiem, ile i jakiej rury należy użyć. Czy wystarczyłaby mniejsza? A jeśli tak, to czy grzanie ew. małej rury małym garem nie obniży prędkości procesu? Od czego ona zależy? Bo mi zależy na czasie, wiem że im wyższa temperatura grzania, tym szybciej idzie, ale jakość na tym cierpi.
I jeszcze odnośnie smakówek - da się je robić spiral stillem? A jeśli tak, to jak, żeby mieć jak najwięcej substancji smakowych, mocno grzać?
Pytania o spiral still
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Pytania o spiral still
Kotła możesz użyć i 100l, w spiral stilu wszystko obija się o moc grzania. Grzejesz tak, żeby pary miały czas się skroplić.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"