Przez co filtrujecie psote z "farfocli"?

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52

Post autor: Rafal12336 »

Otóż robie różne owocówki na bazie cukrówki i za każdym razem borykam się z problemem różnych syfów pływających w psocie- zarówno przed rozcieńczeniem jak i po (65%). Próbowałem już płatków kosmetycznych, maseczek higienicznych z apteki i waty. Z waty i maseczek pływają mi jeszcze dodatkowo maleńkie włoski..Macie jakieś sposoby żeby temu zapobiec? Mam prosty sprzęt, teraz jeszcze użyłem wody demineralizowanej i dalej to samo.
promocja
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Przez co filtrujecie psote z "farfocli"?

Post autor: radius »

Spróbuj tego - https://aabratek.pl/produkty/453/15cm_S ... ladny.html
Są różne "granulacje" tych wkładów ;) Na pewno coś dobierzesz :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Przez co filtrujecie psote z "farfocli"?

Post autor: wawaldek11 »

Jak wyglądają te syfki? Najlepiej daj fotkę.
Jeśli pojawiają się już w czasie destylacji, to coś nie tak z procesem - może za szybki odbiór lub nałapiesz pogonów. I tego prosta filtracja raczej nie usunie. Bo takie mechaniczne, widzialne śmieci, to nawet filtr do kawy powinien usunąć.
Pozdrawiam,
Waldek

grimek
50
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek, 8 mar 2010, 16:28
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przez co filtrujecie psote z "farfocli"?

Post autor: grimek »

a próbowałeś przez filtry do kawy ?
Obrazek

w Carrefourze 100 szt za około 5 zł
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Przez co filtrujecie psote z "farfocli"?

Post autor: Pretender »

Masz na myśli owocówki czy nalewki? Jeśli nalewki to będą zrzucały osad, mniejszy lub większy, ale zawsze.

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Przez co filtrujecie psote z "farfocli"?

Post autor: Rafal12336 »

Owocówki mam na myśli. A właśnie filtry do kawy chodziły mi po głowie. Macie jakieś sprawdzone firmy, czy to bez różnicy? I jeszcze jedno, jak z filtrowaniem zadębionej psoty? Jest utrata smaku/aromatu i co ważniejsze koloru? Czy może lepiej trochę dłużej potrzymać z płatkami żeby potem nie była zbyt jasna barwa po tych filtrach..
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Przez co filtrujecie psote z "farfocli"?

Post autor: ramzol »

Zlewaj znad osadu klarowne. To co zostaje filtruj do bezpośredniego spożycia. Lejek i filtr powoduje napowietrzenie destylatu.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Przez co filtrujecie psote z "farfocli"?

Post autor: Pretender »

Owocówki czyli nastaw na owocach z dodatkiem cukru ? Jeśli tak to skup się na zbadaniu problemu farfocli. Przy destylacie nie powinno ich być.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”