PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
-
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
podsumowując: z 50 kg.jabłek odkawając lekko nadgnite kawałki,uzyskałem ok.35l zacieru wraz z cukrem 4 kg. po sklarowaniu 30l.zacieru.po dwóch gotowaniach nakapało 2.5 litra 84% psoty (86-84)% z mojej maszyny nigdy więcej nie wydoiłem jak narazie
pozdrawiam całe grono
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
pozdrawiam całe grono
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
-
- Posty: 509
- Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
- Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**
pozdrawiam Bogdan
A co z zapachem? napisz szybko. moja psota z soku kartonikowego nie pachnie super, lecz tak podobno jest, że pachnieć zacznie za rok
A reszty o niższej mocy nie ciągnąłeś?
Rozcieńcz tą psotkę do 70% dobrą wodą (zrób próbę) zamknij i zapomnij na tak długo jak się da
A reszty o niższej mocy nie ciągnąłeś?
Rozcieńcz tą psotkę do 70% dobrą wodą (zrób próbę) zamknij i zapomnij na tak długo jak się da
pozdrawiam Bogdan
-
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**
BOGDAN
Aromat jest naprawdę bardzo przyjemny,aż miło powąchac,jak częstuje to zawsze pytam "Z CZEGO ?" TYLKO z jabłek odgadują!!! dodam że użyłem drożdży winnych,nie chciało ruszyc to "babuni" dałem i pomogło!!! do zacieru wlałem zapsuty kompot z tą białą pleśnią i wszystko wyszło rewelacja.2,5 l ściągałem do jednej butelki to te 84% stabilizacja.jak zaczęło spadac,to do 2 buteleczek po 200 m. to na poczęstunek do 50% ściągałem.teraz robię pierwszy w życiu zacier ze zboża.żyto i pszenica.Pozdrawiam!!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
Aromat jest naprawdę bardzo przyjemny,aż miło powąchac,jak częstuje to zawsze pytam "Z CZEGO ?" TYLKO z jabłek odgadują!!! dodam że użyłem drożdży winnych,nie chciało ruszyc to "babuni" dałem i pomogło!!! do zacieru wlałem zapsuty kompot z tą białą pleśnią i wszystko wyszło rewelacja.2,5 l ściągałem do jednej butelki to te 84% stabilizacja.jak zaczęło spadac,to do 2 buteleczek po 200 m. to na poczęstunek do 50% ściągałem.teraz robię pierwszy w życiu zacier ze zboża.żyto i pszenica.Pozdrawiam!!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **
Witam
Niedawno dostałem następujący przepis ;
15l wody
7kg cukru
70dkg grochu łuskanego
30dkg drożdży piekarniczych
Czy ktoś już testował podobny przepis?
Czy w psocie będzie wyczuwalny smak drożdży?
PS. sam trochę eksperymentowałem co do nalewek z psoty 60%
5l dodałem po 20dkg rodzynek , żurawiny i śliwek
Po około 1 tygodniu nalewka wychodzi SUPER
Niedawno dostałem następujący przepis ;
15l wody
7kg cukru
70dkg grochu łuskanego
30dkg drożdży piekarniczych
Czy ktoś już testował podobny przepis?
Czy w psocie będzie wyczuwalny smak drożdży?
PS. sam trochę eksperymentowałem co do nalewek z psoty 60%
5l dodałem po 20dkg rodzynek , żurawiny i śliwek
Po około 1 tygodniu nalewka wychodzi SUPER
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **
hmm powiem tak
Dodałem po 20dkg z każdego owocu (śliwek ,rodzynek i żurawiny).
Oczywiście jak będzie 1-2 dkg więcej to świat się nie zawali.
Śliwka kalifornijska na wage i żurawina tj jak dobrze mniemam kandyzowana.
Po 2 dniach już robi się fajny kolorek jak w łiskaczu.
Po ok. tygodniu czas wedle gustu kuchmistrza, ja czekałem aż rodzynki i żurawina wypłyną na wierzch. Owoce przecedziłem przez sitko i do kosza.
Co do klarowania to też wedle gustu, ja aby nalewka była czysta przelałem przez watę.
Dodałem po 20dkg z każdego owocu (śliwek ,rodzynek i żurawiny).
Oczywiście jak będzie 1-2 dkg więcej to świat się nie zawali.
Śliwka kalifornijska na wage i żurawina tj jak dobrze mniemam kandyzowana.
Po 2 dniach już robi się fajny kolorek jak w łiskaczu.
Po ok. tygodniu czas wedle gustu kuchmistrza, ja czekałem aż rodzynki i żurawina wypłyną na wierzch. Owoce przecedziłem przez sitko i do kosza.
Co do klarowania to też wedle gustu, ja aby nalewka była czysta przelałem przez watę.
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **
Również tych, które dotyczą cukrówek.
Tłumaczenie 1410 to:
1-kilogram cukru
4-litry wodzy
10-deko drożdży
Warto jednak dla uzyskania lepszej psoty poczytać
o modyfikacjach tego nastawu lub pokusić się o inne,
które również są poopisywane w odpowiednim dziale.
Zachęcam do lektury
Pozdrawiam Calyx
Przepisów na forum jest sporo.wrotki pisze:...o odświeżenie przepisu....
Również tych, które dotyczą cukrówek.
Tłumaczenie 1410 to:
1-kilogram cukru
4-litry wodzy
10-deko drożdży
Warto jednak dla uzyskania lepszej psoty poczytać
o modyfikacjach tego nastawu lub pokusić się o inne,
które również są poopisywane w odpowiednim dziale.
Zachęcam do lektury
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 112
- Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
- Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
- Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER **
Ktoś kiedyś napisał, że zacier powinno się zrobić na tyle niechlujnie, żeby nie przyszło do głowy go pić. Makabryczne stwierdzenie! Nie tylko precyzja w proporcjach jest ważna, nie tylko dobry aparat destylacyjny, ale czystość od początku procesu produkcji. Moim zdaniem, nie wiem, może już ktoś o tym tu pisał, jest też ważna woda do zacieru. Polska ma doskonale czyste źródła, dlatego tak są chwalone nasze wódki i piwa na całym świecie. Jak tylko mam okazję, staram się nie używać kranówy, telo wody ze studni.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
siemka panowie jestem nowy na forum i troche odswierze temat ja nastawilem tak 20 L wody
5 kg cukru
10 dkg drozdzy domowych
2 kg ryzu
1 kg grochu
chodzilo w beczce jak szalone tylko trzeba sie uzbroic w cierpliwosc bo chodzi i klaruje sie jakies 3 tyg ale w tym fachu liczy sie cierpliwosc a efekt finalny jest bajkowy
5 kg cukru
10 dkg drozdzy domowych
2 kg ryzu
1 kg grochu
chodzilo w beczce jak szalone tylko trzeba sie uzbroic w cierpliwosc bo chodzi i klaruje sie jakies 3 tyg ale w tym fachu liczy sie cierpliwosc a efekt finalny jest bajkowy
-
- Posty: 179
- Rejestracja: piątek, 7 sie 2009, 20:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wszystkie domowe
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Woj.Łódzkie
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
Witam,
Ostatnio a w zasadzie, dzisiaj (wtorek) spotkała mnie ciekawa rzecz, a mianowicie w sobotę tj. 4dni temu nastawiłem taki oto nastaw;
36 dm3 wody,
9kg cukru,
znalezione w lodówce "obiadki bananowe" mojego synka,
jeden słoik dżemu wiśniowego,
koncentrat pomidorowy,
sok z dwóch cytryn,
pół startego jabłka,
i oczywiście paczka T3
BLG wynosiło powyżej 22, na dzień dzisiejszy wynosi -4(jeśli nie mniej)...
wlałem jeszcze 4litry wody z 2kg cukru i w dymionie zawrzało... Czy to oznacza że cukier już był przerobiony?, czy było go zbyt mało w pierwszym okresie?
Dzieki za pomoc
Bzymek80
Ostatnio a w zasadzie, dzisiaj (wtorek) spotkała mnie ciekawa rzecz, a mianowicie w sobotę tj. 4dni temu nastawiłem taki oto nastaw;
36 dm3 wody,
9kg cukru,
znalezione w lodówce "obiadki bananowe" mojego synka,
jeden słoik dżemu wiśniowego,
koncentrat pomidorowy,
sok z dwóch cytryn,
pół startego jabłka,
i oczywiście paczka T3
BLG wynosiło powyżej 22, na dzień dzisiejszy wynosi -4(jeśli nie mniej)...
wlałem jeszcze 4litry wody z 2kg cukru i w dymionie zawrzało... Czy to oznacza że cukier już był przerobiony?, czy było go zbyt mało w pierwszym okresie?
Dzieki za pomoc
Bzymek80
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
...hmm nie da się tyle wypić...
-
- Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 3 sie 2010, 16:54
- Krótko o sobie: Interesuję się bibrownictwem.Sam pędziłem, pędzę i pędzić będe.
- Ulubiony Alkohol: Własna Samogonka
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
Standard ale widziałem troszke zmodyfikowany proces.
1kg cukru
4L wody
1 kostka drożdży
Niech sobie postoi aż ustanie (tylko troche nie całkowicie) bulgotać, można teraz dodać jeszce troche walorów smakowych. Jak ktoś chce może posypać jeszcze troche jakąś pożywką do drożdży winiarskich.
Z tymi walorami smakowymi to można co sie chce:
mięta, jakieś pomarańcze, sok z cytryny, dużo osób które znam mówiło przede wszystkim o wszelich ziołach. Nawet młode pokrzywki będą dobre.
chociarz mięta, pokrzywa i inne zioła to po destylacji raczej sie daje.
Ale co kto robi jego sprawa.
1kg cukru
4L wody
1 kostka drożdży
Niech sobie postoi aż ustanie (tylko troche nie całkowicie) bulgotać, można teraz dodać jeszce troche walorów smakowych. Jak ktoś chce może posypać jeszcze troche jakąś pożywką do drożdży winiarskich.
Z tymi walorami smakowymi to można co sie chce:
mięta, jakieś pomarańcze, sok z cytryny, dużo osób które znam mówiło przede wszystkim o wszelich ziołach. Nawet młode pokrzywki będą dobre.
chociarz mięta, pokrzywa i inne zioła to po destylacji raczej sie daje.
Ale co kto robi jego sprawa.
Mamo, gdzie mój zestaw małego chemika ?
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
Witam wszystkich psotników o to mój przepisik na 15 l nastawu - 12 l wody rozpuszczamy w niej 3,3 kg cukru do tego 2 torebki standardowe cukru waniliowego, 6-7 gram kwasku cytrynowego, słoiczek koncentratu pomidorowego "włocławski", 1,5 kostki drożdzaków babuni, drożdze rozpuszam w letniej a nawet ciepłej wodzie wraz z koncentratem pomidorowym i do gara potem rozpuszczony cukier waniliowy wraz z kwaskiem i do gara, wychodzi z tego swojski dobry truneczek i głowa nie boli